|
|
|
Ajánlott élelmiszerek
Alma, aludttej, articsóka, árpagyöngy, banán, birsalma, borsó, brie sajtok, brokkoli, burgonya, cékla, citrom, cukkini, csemegekukorica, cseresznye, dinnye, diófélék, ecetes uborka, édeskömény, élesztő, eper, fehér fejes káposzta, félbarna kenyér, fokhagyma, földiszeder, gríz, grépfrút, író, kapor, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, metélőzel... |
|
|
|
|
|
|
|
... nyugtató hatású, akár bélzavarok ellen is kiváló. A citromfű gombafélékhez és halételekhez is alkalmas fűszer, mely izzasztó, szélhajtó, görcsoldó, emésztést segítő és idegerősítő hatású. A birsalma kompót nagyon fincsi, bár ma már egyre ritkább, hogy ilyet találunk a polcokon. Magjának fogyasztása csökkenti a torokgyulladást, emellett lágyító, nyugtató hatással bír az idegrendsze... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Birsalma krémleves
Hozzávalók: 3 db birsalma, 2 dl tejszín, 2 db fahéjrúd, 6 szem szegfűszeg, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 2 evőkanál étkezési keményítő, fél rúd vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor, só.
Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt reszeljük bele egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citr... |
|
|
|
|
|
|
|
Tejszínes birsalmakrém leves:
3 birsalmát megmosok, cikkekre vágom és héjastól lereszelem.
Vízzel felöntöm, 2 evőkanál mézzel, pici sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és van.cukorral ízesítem. Egy fél citromot is bele csavarok.
20 percig főzöm, majd ételkeményítővel és tejszínnel besűrítem.
Megvárom amíg hűl egy kicsit, majd botmixerrel átpasszírozom.
Tálalásko... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Birsalma leves
Az ősz egyik legillatosabb gyümölcse a birsalma,de manapság nem nagy divat főzni belőle.Pedig lehet kompótot, lekvárt vagy akár levest is főzni belőle.Néhány szem maradék almával keverve, isteni gyümölcslevest ütöttem össze belőle!
Hozzávalók:
4 nagy szem birsalma
fél kiló alma
cukor
1 egész citrom
6-8 szem szegfűsz... |
|
|
|
|
|
|
|
Sziasztok, először is elnézést, hogy este nem értem ide..mivel a rendelésre potyára mentem, mérgemben, na meg volt segítségem, párommal nekiálltam egy szatyor birsalmát eltenni kompótnak..
későn végeztem, fáradt is voltam, meg páromnak is kellett a gép.
most is reggeltől délig uton voltam, igy a jó reggelt helyett kellemes délutánt kivánok mindenkinek... |
|
|
|
|
|
|
|
... szegfűszeget teszünk. A néhány percig forralt, majd kihűlt fűszeres lét a szilvákra szűrjük, tetejükre egy késhegynyi szalicilt szórunk. Az üveget lekötjük és a kamrába tesszük.
Ecetes birsalma.
A hibátlan, érett birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk és magházukat kiszedjük. A gyümölcsöt egy napig hideg sós vízben áztatjuk (egy liter vízhez 2 ... |
|
|
|
|
|
|
|
* 4 db birsalma
* 400 g kristálycukor
* 1 db citrom leve
1. A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
2. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, fel... |
|
|
|
|
|
|
|
... feltöltjük. Lefedjük, és 1-2 napig meleg helyen tartjuk. Amint kellően megsavanyodik, felhasználjuk.
Hordós káposzta
Hozzávalók: káposzta, só, egész feketebors, birsalma, torma, sárgarépa
Széles szájú hordóra van hozzá szükség. Legjobb a fahordó, de műanyag hordóban is készíthető. A megtisztított, kemény káposztafejeket vékonyra leg... |
|
|
|
|
|
|
|
Birs: a késő ősz ajándéka
Sütve gyermekkori emlékeket idéz csodás illata, ragu- vagy bablevesbe téve gasztronómiai különlegességgé emeli azt, a háziasszonyt próbáló birsalmasajtról meg csak felsőfokokban lehet beszélni.
Ismerjük meg!
A Rosaceae, vagyis a rózsafélék családjába ta... |
|
|
|
|
|
|
|
... tőle, a "legigazabb embertől, akit valaha ismertem".
Mindig enyhe borzadállyal léptem az úgynevezett tiszta szobába.
Ős idők óta ott terítették ki a halottakat.
Birsalma illatú szoba. A nagymama rojtos kendőivel.
Ahol lakodalmakat tartottak és halottakat sirattak el.
Apám egyedül ült a gyertyafényben a nagyapa ravatalánál a tiszta szobában. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmasajt
Hozzávalók:
1 kg birsalma
70-80 dkg (gyümölcs)cukor
3-4 marék dió
1-2 citrom leve
Elkészítés:
A birsalmát megmosom, héjastól felkockázom. Felteszem főni, de csak éppen annyi lében, amennyi ellepi.
Közben a cukrot sziruppá főzöm egy kevés vízzel.
Ha a birsalma megpuhult, hozz... |
|
|
|
|
|
|
|
Whisky-s birs
Hozzávalók kb. 6 db 2,5 dl-es üveghez:
1,5 kg birskörte vagy birsalma
1,5 kg befőző cukor
2 citrom leve és reszelt héja
6 dkg mazsola
4 dl whisky
Előkészítés:
Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. A birset konyharuhával alaposan megdörzsöljük, megmossuk, meghámozzuk, és négyfel... |
|
|
|
|
|
|
|
... szőlővel sült csirkecomb
Hozzávalók:
4-5 db csirkecomb
2 db birsalma
szőlő
só
fehér bors
gyömbér
vaj
Elkészítés:
A húst fűszerezem és állni hagyom. Addig a birsalmákat feldarabolom, a szőlőt leszemezg... |
|
|
|
|
|
|
|
... látja?
Havazás. Megszámlálhatatlan
csengettyűt ráz a szél.
Fehér csend.
A virág elszárad, a mécs kialszik.
De bennem tovább él a
mécsvirág.
Birsalma illata, tűzropogás.
Otthon. A tél ködében
Eltünő.
Rég láttalak. A levelek lehulltak
a fákról és lassanként elvirágzott
tízezer évszak.
Elmú... |
|
|
|
|
|
|
|
Naspolya-birs zselé
1 rész naspolya, 1 rész birsalma levét (gyümölcscentrifugában ,,átnyomhatjuk"), ami kb. 750 ml, felfőzzük 500 gr zselésítő cukorral. Egy darab fahéjat is főzhetünk bele, amit kiveszünk, miután zselépróbát végeztünk. 4-5 perc főzés után leszedjük a tetején keletkezett habot, majd steril üvegekbe töltjük, és 5 percre a lezárt üvegeket fejre állítju... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalól:
5 egész tojás
30 dkg cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
30 dkg lisz
aszalt gyümölcsök, vagy magvalt meggy v. cseresznye v. kockára vágott birsalma sajt
narancshéj vékony csíkokra vágva
ciromhéj vékony csíkokra vágva
dió durvára vágva
mazsola
csoki darabok
Elkészítés:
Az 5 egész tojást a cukorral j... |
|
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
|
|
|
|
|
|
|
... tetejére teszünk díszítésnek. Szintén tálalás előtt locsoljuk meg a húst narancsvízzel és szórjuk meg vaníliás cukorral. Kenyeret vagy rizst szervírozhatunk hozzá.
Bárányhússal töltött birsalma (Irán)
6 közepes nagyságú birs, 12 ek. darált bárányhús, 3 ek. főtt, passzírozott zöldborsó, 3 ek. reszelt hagyma, só, bors, 2 ek. olaj, 1 ek. méz, 2 ek. vaj, víz.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... bazsalikomlevél
Az eper felét simára turmixoljuk a bazsalikommal. A maradék epret negyedekbe vágjuk, s arra öntjük a bazsalikomos mártást. Tálalás előtt behűtjük.
Birsalmasajt
Hozzávalók:
birsalma
cukor
A hámozatlan, felszeletelt birsalmát kevés vízben megfőzzük, majd átpasszírozzuk. Lassan főzzük tovább, először cukor nélkü... |
|
|
|
|
|