|
|
|
HOZZÁVALÓK:
5 birsalma
1 citrom (leve)
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta
2 evőkanál búzadara
5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
ELKÉSZÍTÉS
A birsalmákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivesszük. Citromlével meglocsoljuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd felforraljuk, és 30... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
3 körte
3 alma
1 birsalma
1 citrom (leve)
1 citrom
1,5 dl fehérbor
10 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A körtéket, az almákat és a birsalmát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhé... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Őseink a homokba takarták a friss gyümölcsöt, mert rájöttek, ha így tárolják, hosszú ideig megőrzi az ízét
Nyílt tűzön sült vadhús, korpás lepényféle, vadon termő bogyók, valamint különféle gyümölcsök - ez volt kőkorszaki őseink étrendje. Vad természetesen jóformán egész évben akadt, de a gyümölcsök érési ideje már akkor is igencsak fontos eleme volt a táplálkozásn... |
|
|
|
|
|
|
|
... fűszerkeverék*
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
½ csésze cukor
½ csésze olvasztott vaj
1 csésze tej vagy birsalmakompót-lé
3-4 közepes birsalma
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A birsalmákat meghámozzuk, és kis kockák... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... laskára gyalulta a gondosan megtisztogatott fejeket. A konyhában már ott állott a ragyogó fehérre mosott, csavaros fedeles tekintélyes hordó: egy tányéron a vékonyra leszelt fanyar ízű birsalma, vékonyra vágott torma, egész magyar bors és köménymag, valamint borsfű és kapor. A gyalulás után a taposás fárasztóbb munkája következett, mivel a káposztát ősi magyar szokás szerint tapos... |
|
|
|
|
|
|
|
Beke György
Lenauheim
Nemzethalál! A fogalom a magyarokban Vörösmarty költői vízióját idézi. A megrázó költemény mindig azt az érzést váltja ki bennem, hogy a költő valójában nem a magyarság eltűnését jósolja, hanem a veszély rémével a hűségre akar figyelmeztetni. Légy híve rendületlenül...
Szemünk előtt tűnt el egy nemzet Erdélyben és a Bánságb... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor, foszfor, vas, A- és C-vitamin.
Mikor jó?
Nagyon jó emésztés elősegítésére, erősítő, ajánlják gyomor- és bélprobléma, bőr-, haj-, köröm-, szempanasz esetén is.
Birsalma, birskörte
Mi van benne? Fehérje, szőlőcukor, pektin, rostanyag, ásványi anyag, C-vitamin, gyümölcssav.
Mikor jó?
Étvágyjavítás, gyomor- és bélpanasz esetén, bőr, ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... kukorica, tető alá a széna, szalmaboglya magasodott az ólak mellett.... Ekkorra már a kamra is megtelt befőttekkel, aszalódott a sok finom gyümölcs: szilva, szőlő...hónapokig illatozott a birsalma a szekrény tetején. Amikor beköszöntött a tél, levágtak egy, de inkább két hízott disznót. A kis házat betöltötte a finom hurka, kolbász, a sülő tepertő illata. A füstölt hús, szalonna é... |
|
|
|
|
|
|
|
Páskáni Géza: SZíNEK UTÁN
Talpig fagyban a jegenyék
Kék kék kék
Szaladj kisfiam a tejért
Fehér fehér
A birsalmát várva várta
Szekrényünkön egy kosárka
Sárga sárga
Vágóhídön döng a bika
Pokoltüzes az orrlika
Zsí... |
|
|
|
|
|
|
|
A birsalma alkjában hasonlit az almára,
színében és ízében azonban jelentős eltéré-
seket mutat.Jellemzően sárga színű,íze fű-
szeres és enyhén fanyar.Két alfajtába létezik:
A birsalma és a birskörte,amelyek pusztán
alakjukban különböznek.A gyümölcs C-vi-
tamint és P-vitamint tartalmaz.A p-vita
min(citrintartalom)esetenként megelőzi,
vagy elő... |
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmasajt
A hámozatlan, felszeletelt birsalmát kevés vízben megfőzzük, majd átpasszírozzuk. Lassan főzzük tovább, először cukor nélkül, majd ha már sűrűsödik, hozzátesszük a cukrot. (1 kg főtt gyümölcsmasszához 80 dkg cukrot számítunk.) Az újraforrástól számítva még további 20-30 percig főzzük. Végül hideg vízzel kiöblített (még nedves) formákba töltjük, s szell... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj, 15 dkg barnacukor, 2 db birsalma, 2 db tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 evőkanál étolaj, csipetnyi só.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben, majd szórjuk hozzá a cukor kétharmadát. Tegyük bele a meghámozott és vékony darabokra felvágott birsalmát. Állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a cukor barnulni... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy légtérben, mert a csírák hamarabb előbújnak. Ha diófalevéllel takarjuk le a burgonyát, nem fog kicsírázni.
Szőlő-gyümölcs. Diót, mogyorót, mandulát lehet már gyűjteni. Birsalma, körte is a tárolóba kerülhet, nehogy megcsípje a fagy. A naspolyát viszont akkor szedjük, ha már megcsípte a dér, ez adja meg az ízét. Most már el lehet ültetni a kiásott gödrökbe a facseme... |
|
|
|
|
|
|
|
MÉZES BIRS ALAGÚT
A töltelékhez: 2 nagyobb birsalma, fél citrom leve, 1 dl édes fehérbor, 3 evőkanál méz, 2 szem, szegfűszeg, fél rúd fahéj, 7 lap zselatin
A piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg liszt, 1 csapott evőkanál kakaó, 1 evőkanál olaj
A krémhez: 20 dkg vaj, 25 dkg gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor
A tetejére: 10 dkg étc... |
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmával és szőlővel sült csirkecomb
Hozzávalók:
4-5 db csirkecob
2 db birsalma
szőlő
só
fehér bors
gyömbér
vaj
Elkészítés: A húst fűszerezem és állni hagyom. Addig a birsalmákat... |
|
|
|
|
|
|
|
... csirkecomb!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hozzávalók:
4-5 db csirkecob
2 db birsalma
szőlő
só
fehér bors
gyömbér
vaj
Elkészítés: A húst fűszerezem és állni hagyom. Addig a birsalmákat feldarabolom, a szőlőt leszemezgetem. Vajon elősütöm a csirkecombokat, majd a beáztatott cserépedénybe teszem. Ráteszem a gyümölcsöket, felöntöm n... |
|
|
|
|
|
|
|
... üde levegő fuvallata. Friss virágos aromák töltik fel Önt optimizmussal és energiával, aminek köszönhetően azt fogja érezni. hogy hegyeket is el tudna mozdítani. Illatjegyei: citrusfa, birsalma, fekete ribizli, ananász, lótuszvirág, vízililiom, rózsa, jázmin, írisz, vetiver, szantálfa, barack és eperfa.
05g Gucci: Rush
Ez különleges ciprus-alapú illatkombináció, am... |
|
|
|
|
|
|
|
Fürdoruha
Egy forró augusztusi délután történt az egész. A kis Tisza parti falucskában ilyenkor mindenki igyekezett befejezni a mezei munkát, hogy minél hamarabb egy hus szoba mélyén várja, amíg az alkonyat huvösében ismét a teendoi után nézhet. Andrea a szobájában üldögélt és az üres utcát bámulta. Sehol semmi nem mozdult, mintha az ido is megállt volna. Tá... |
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmás finomság (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:
1 db nagy birsalma
1/2 db alma
1 ek szőlőcukor
1 csipet fahéj
3 db szegfűszeg
Elkészítés:
Az almákat megmosom, meghámozom, kivágom a magházukat, majd feldarabolom. A birsalmát két deci vízbe felteszem főni, majd hozzáadom a cukrot és a szegfűszeget. Amikor a bir... |
|
|
|
|
|
|
|
Ínyenc birsalmaleves
Hozzávalók:
- 2 nagyobb birsalma
- 3 dkg vanília pudingpor
- 1 dl tejföl
- 1 dl fehérbor
- 100 g tejszínhab
- 2 dkg pirított mandulaszeletek
- só
A fűszerkivonathoz:
- víz
- 15 dkg cukor
- 2-3 szegfűszeg
- 2 egész fahéj
- 1 citrom
1. Fűs... |
|
|
|
|
|