|
|
|
Hozzávalók: 1 kg szarvashátszín, 6 gerezd fokhagyma, bors, 1 kávéskanál kakukkfű, borókabogyó, olívaolaj, 2 evőkanál mustár, áfonyalekvár, 2 dl vörösbor, 20 dkg erdeigomba-keverék, 4 adag zsemlegombóc.
Elkészítése:
A szarvashátszínt megtisztítjuk, a 3 gerezd lereszelt fokhagymával, borssal, kakukkfűvel, őrölt babérral, borókabogyóval és borsikafűvel ízesítjük,... |
|
|
|
|
|
|
|
...felüdül a táj, az ember a növényzet. Nagyon hosszú volt a száraz periódus, legalább is nálunk. Lassan múlnak a fájdalmak, talán még egy hét mire rendben leszek.
Elészítettem az ebédet; zöldségleves (húsleves) eperlevéltésztával, marhasült, Stefáni-sült, rizs, zsemlegomboc, fejessaláta, almáspite. ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... citrom lereszelt héját ... |
|
|
|
|
|
|
|
... egészen besűrűsödik) a tetejét bekenjük.
Csak a... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Zsemlegombóc-knédli
Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt
2 tojás
2,5 dl tej
5 dkg margarin
2 kiskanál só
2 darab zsemle
A zsemléket vágd fel apró kockákra, és száraz serpenyőben pirítsd aranyszínűre. Egy robotgép segítségével kezdd el összedolgozni a hozzávalókat: a lisztet a sóval, a tojásokkal, a margarinnal, majd adagold ... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselymet beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, az elősütött halat ráfektetjük. Lefedve, kis lángon kb. 15 percig pároljuk, de közepesen forró sütőben is süthetjük ugyanennyi ideig. Zsemlegombóc az igazi mellé.
____________________________________ ____
Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 675 kcal / 2840 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Tihanyi kékfrankos ... |
|
|
|
|
|
|
|
Vadas marha zsemlegombóccal
Kategória: Egytálételek
Hozzávalók: 1 kg marhahús (nyelvből, szívből is lehet)
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
3-3 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
babérlevél
só
bors
1 savanykás alma
2 dl tejföl
2 csapott ek. liszt
mustár
cukor
Elkészítés: A húst kisebb szeletekre ... |
|
|
|
|
|
|
|
... a beleszúrt hústű vagy hurkapálca teljesen száraz, illetve könnyen beleszalad. Ezután felszeleteljük, sózzuk, és a sütéskor keletkezett mártást ráöntjük. Apró burgonyafánk vagy zsemlegombóc illik mellé. A tányéron sózzuk.
Torjai májgaluska (egytálétel)
25 perc
30 dkg sertésmáj, 2 tojás, 4 evőkanál kukoricaliszt, 1,5 dl tej, 2 evőkanál zöldp... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd visszatesszük a tűzre, s állandó keverés mellett kétszer-háromszor átrotyogtatjuk. Ráöntjük a mártást a húsra, levés tejföllel díszítjük a tetejét, s már találhatjuk is. Köretként zsemlegombóc a legfinomabb hozzá.
Tipp: Ha túl pikánsnak találjuk a mártást, tehetünk hozzá egy kis áfonya, feketeribizli, vagy szeder lekvárt.
Ha nincs kuktánk, jól záródó fed... |
|
|
|
|
|
|
|
* 2 db vizes zsemle
* 2 tojás
* 5 dkg kenyérszalonna
* 40 dkg liszt
* 1 mk só
* frissen vágott petrezselyemzöld
1. A zsemlét felkockázzuk.
2. A szalonnát is apró kockára vágjuk.
3. A lisztből a tojással, sóval és vízzel nokedli té... |
|
|
|
|
|
|
|
Vadas marhaszelet zsemlegombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg vegyes leveszöldség (répa, zöldség, karalábé, zeller)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
60 dkg stefánia (fartő, hátszín)
4+2 evőkanál olaj
1 babérlevél
1 csipet szárított kakukkfű
1 dl száraz, testes vörösbor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál cuk... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
... káposztát, szükség esetén további csülöklét engedünk rá. Zúzott fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel ízesítve puhára főzzük. A csontjáról lefejtett, szeletekre vágott körítésként zsemlegombóccal tálaljuk.
Zsemlegombóc
Hozzávalók: 6 db zsemle, 2 tojás, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tej, 1 csomó petrezselyemzöld, só, őrölt bors, 1 kis fej hagyma, 1,5 dkg vaj
... |
|
|
|
|
|
|
|
... a szétzúzott fokhagymát, meghintjük a fűszerekkel és megsózzuk. Fedő alatt, kis lángon, gyakori kevergetés közben puhára pároljuk. Ha leve idő előtt elfő, kevés vízzel pótoljuk. Apró zsemlegombóccal a legfinomabb.
Ragu Júlia módra
50 perc
50 dkg lapocka vagy comb, 2 ecetes uborka, 10 dkg füstölt kolbász, 1 paradicsompaprika, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, 2 d... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
Receptek
Oz = ou = 28,34 gramm
Csésze (CUP) = 2-2,5 dl
Afaranege (Angol-francia)
3 tojás fehérjét 1/4 csésze cukorral keményre verjük. 4 nagy gombócot készítünk és forró vízben (170C) lassan megfőzzük. Cukorból, vízből karamellt főzünk. 6 fél őszibarackot összeturmixolunk kis cukorral, vaníliával, 1 csésze joghurttal, kevés Quantroval.
A barackos massza tet... |
|
|
|
|
|
|
|
... egészen besűrűsödik) bekenjük
a tetejét. Cs... |
|
|
|
|
|
|
|
VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg vegyes leveszöldség (répa, zöldség, karalábé, zeller)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
60 dkg stefánia (fartő, hátszín)
4+2 evőkanál olaj
1 babérlevél
1 csipet szárított kakukkfű
1 dl száraz, testes vörösbor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor... |
|
|
|
|
|
|
|
Ezt a receptkönyvet ajánlanám kedves barátomnak és volt kolegámnak akinek csülök nélkül nem is volna kerek a világ.
CSÜLKÖS RECEPTEK
Abált csülök
Hozzávalók:
1db nagyobb nyers hátsó csülök, 30g fokhagyma, 10g fűszerpaprika, 2db babérlevél, 5g egész bors, 80g vöröshagyma, 20g só, 50g lilahagyma
A csülköt perzseléssel és a rajta... |
|
|
|
|
|