|
|
|
... hűtőszekrénybe állítjuk.
2. 25 dkg málnát átválogatunk. A tejszínt felverjük. A joghurtot összedolgozzuk a kétféle cukorral, a citromlével és a krémes tejföllel. A hideg vízbe áztatott zselatint alacsony hőfokon feloldjuk, félrehúzzuk, és cseppenként 4-5 evőkanál joghurtmaszszát keverünk bele. A többi joghurthoz adjuk, és dermedésig hűtőszekrényben tartjuk. Végül apránként be... |
|
|
|
|
|
|
|
... veszélye. Ellenben azok közül, akik sok tejet ittak, kevesebben kaptak mellrákot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy időnként nem fogyaszthat zsírban sült krumplit.
Szép haj zselatintól?
Nem szereti a disznósajtot és a kocsonyát? Kár! Ugyanis hasznos zselatint tartalmaz, amely a kollagénhez szükséges aminosavak forrása. A kollagén a felelős a bőr, a haj, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tehéntúró, 2,5 dl natúr joghurt, 8 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, egy csipet őrölt szegfűszeg, 1,5 + 2,5 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 1 kk. kakaópor, néhány citromfűlevél.
1. A zselatint beáztatjuk 0,5 dl hideg vízbe. A meggyet levével együtt tálba csúsztatjuk. Félreteszünk 1 dl lét a zselatinhoz, 12-20 szép meggyszemet pedig a díszítéshez, a többit péppé turmixoljuk. A... |
|
|
|
|
|
|
|
A szobafal nedvessége
Hogy nedves-e a szobafal, azt megtudhatjuk, ha gombostűvel vékony lap zselatint erősítünk rá. Akkor nedves, ha kis idő múlva felkunkorodik. Ha a falat timsóoldattal mossuk le, megakadályozzuk a gombaképződést. A jó tüzelés és a szellőztetés is ellenszere a fal nedvességének.
Ha nedves falú lakásban kell élnünk, különös gondot kell fordíta... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... háztartási keksz, kevés tej, 3 db natúr joghurt, 3 kis zacskó zselatin, 13 evőkanál kristálycukor, 1 nagy tejszín, kb fél kg gyümölcs (fagyasztott is jó).
Elkészítés:
A zselatint, a cukrot és a joghurtokat összemelegítjük, majd kihűtjük. Közben egy kapcsos tortaformát kibélelünk tejben puhára áztatott háztartási kekszel. A tejszínt kemény habbá verjük, majd beleke... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
3 citrom
5 dl szűrt almalé
5 evőkanál méz
1 tasak zselatin
25 dkg málna
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd takaréklángon feloldjuk. A citromok levét egy lábosban összekeverjük az almalével, a mézzel, a feloldott zselatinnal, és forrásig hevítjük, majd levesszük a tűzről... |
|
|
|
|
|
|
|
... A tejet felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig verjük. Lassanként hozzáöntjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A kinyomkodott zselatint a krémhez keverjük, majd a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük, közben időnként megkeverjük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a krém kihűlt, beletesszük a körtéket, az alkoholt, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom
2 citrom (zöld)
15 dkg cukor
8 dkg eper
A díszítéshez
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A tejszínt 10 percre fagyasztóba tesszük. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A citromok héját lereszeljük, a levüket kinyomjuk, és a cukorral együtt serpenyőbe tesszük. Felolvasztjuk a cukrot, felforraljuk, majd kislángon 10... |
|
|
|
|
|
|
|
... verve.
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, a cukorral édesítjük. A tojássárgáját a rizsliszttel simára keverjük, 2-3 evőkanál tejjel lazítjuk, majd a forró tejbe csorgatjuk.
A zselatint 2 evőkanál vízben feloldjuk és a forró tejes-tojásos mártásba keverjük. A tűzről lehúzzuk. Gyakran kevergetve kihűtjük, majd a szörpöt belecsorgatjuk. Az epret és a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőben, 200 fokon (10-12 perc alatt) megsütjük.
2. A piskótát porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, és a sütőpapír lehúzása után a konyharuhát a széleire hajtjuk. A beáztatott zselatint alacsony hőfokon feloldjuk, az almalével és az almaborral elvegyítjük, majd 30 percig hűlni hagyjuk. A citromfüvet csíkokra metéljük. 2,5 dl tejszínt 2 evőkanál cukorral keményre felv... |
|
|
|
|
|
|
|
... formából, és hűlni hagyjuk. Közben a maradék tojássárgáját elkeverjük a vaníliáscukorral, hozzáadjuk a likőrt, a ricottát, 2 dl tejszínt és a hideg vízbe áztatott, és takaréklángon feloldott zselatint. A keveréket a kihűlt tojástésztára kenjük, fél tojást formázunk belőle, és 4-5 órára hűtőbe tesszük. Sodrófával kinyújtjuk a marcipánt, derelyevágóval csíkot vágunk, szalagot, masni... |
|
|
|
|
|
|
|
... kipattogtatjuk (nem sózzuk!), majd nagyobb darabokra metéljük, és a megolvadt csokiba keverjük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a csokis kukoricát, és hagyjuk megdermedni. A zselatint a használati utasítás szerint hideg vízbe tesszük, hagyjuk kocsonyásodni. A túrót, a tejfölt, a cukrot és a citrom levét jól kikeverjük. A kocsonyás zselatint takaréklángon fölolvas... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancsszelet, citromfű, koktélcseresznye
Elkészítése:
A margarint a piskótával összegyúrjuk, sütőlemezre nyomkodjuk, majd kis dermesztés után megkenjük baracklekvárral. A zselatint feloldjuk, a tejszínt kemény habbá verjük. A camparit és a tequilát a citromhéjjal és a cukorral összekeverjük, majd mascarponéval vegyítjük. A feloldott zselatint és a tejszínt i... |
|
|
|
|
|
|
|
... meglangyosítjuk. 1 evőkanál sziruphoz adjuk a zselatin negyedét, hozzáadjuk a turmixolt görögdinnyehúst, majd téglalap alakú tortaforma aljára simítjuk, és 20 percre fagyasztóba tesszük. 1 evőkanál zselatint 1 evőkanál szirupba áztatunk, ehhez adjuk a görögdinnyekockákat és a -levet. Ezt is a formába simítjuk, és újra 20 percre fagyasztóba tesszük. 1 evőkanál zselatint 1 evőkanál ... |
|
|
|
|
|
|
|
... öntethez borostyánszínűre karamellizáljuk a cukrot, hirtelen felengedjük a vízzel, és addig forraljuk, míg a karamell el... |
|
|
|
|
|
|
|
... (őrölt)
ELKÉSZÍTÉS
A zselatinlapokat 10 percig hideg vízben áztatjuk.1 dl vizet a porcukorral felforralunk. A tűzről levéve belekeverjük a kinyomkodott zselatint, oldódásig kevergetjük, majd langyosra hűtjük. A babapiskótákra öntjük a narancsszörpöt. Egy kerek tortaforma alját és széleit a babapiskótával csillag alakban kibéleljük. (Ha kell, közép... |
|
|
|
|
|
|
|
... percig hideg vízben áztatjuk. A bort felforraljuk, majd 10 percig főzzük. Külön 1,5 dl vizet a cukorral kevergetve felforralunk. A tűzről levéve hozzáadjuk a citromfűágakat, a kinyomkodott zselatint, a bort, és kihűtjük. Pürésítjük, és egyharmadát egy agyagtálba öntjük. 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy megkössön. Az epreket megtisztítjuk, a zselére rendezzük, majd a maradék zselét... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hozzáadjuk a keményítőt, és ezzel is simára keverjük. Állandóan kevergetve apránként hozzáadjuk a meleg tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, belekeverjük az eperpürét, és teljesen kihűtjük. A maradék epret felszeleteljük. A piskótát 3 lapra vágjuk, és a sziruppal meglocsoljuk. Egy kerek tortaformát zsírpapírral... |
|
|
|
|
|
|
|
... babapiskóta
A sziruphoz:
2,5 dl víz
15 dkg cukor
2 evőkanál eper- vagy mandarinlikőr
A díszítéshez:
tejszínhab
ELKÉSZÍTÉS
A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk. A sajtot, a cukrot és az őrölt mandulát habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mandulás krémbe forgatjuk. A feloldott z... |
|
|
|
|
|
|
|
... krémhez:
5 dl tej
1 vaniliarúd
4 tojássárgája
10 dkg cukor
A díszítéshez:
csokoládédarabkák
kávészemek
ELKÉSZÍTÉS
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A csokoládét apróra tördeljük, és a víz felében kislángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a zselatin felét. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a felét a ... |
|
|
|
|
|