|
|
|
... színből), egy hagyma, két gerezd fokhagyma, négy kanál olaj, egy kanál borecet, 15 dkg szikkadt kenyér vagy prézli, kevés pirospaprika, só, bors, tálaláskor 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél vagy zöldpetrezselyem.
A zöldségféléket (és a kenyeret) elturmixoljuk, eldolgozzuk az olajjal és a fûszerekkel, felengedjük annyi vízzel (vagy hideg húslével), ho... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 személyre
1 liter füstölthús-lé,1 közepes nagyságú zellergumó, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanálnyi margarin, 1-1 evőkanál liszt és piros fûszerpaprika, 1 babérlevél, kevés citromlé, csipetnyi cukor, só ízlés szerint.
Elkészítés:
A zellert megtisztítom, lehámozom, és az almareszelő durva fokán csíkokra reszelem. A... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tálalva kínáljuk a leves mellé.
Túróleves
Hozzávalók: 20-20 dkg tehéntúró, póréhagyma és zeller, 8 dkg vaj, 10 dkg zöldpaprika,
6 dl tej, 0,5 dl tejszín, 1 szál zellerlevél, őrölt fehér bors, pirospaprika, só
A vékony szeletekre vágott póréhagymát a vajban megpároljuk. Hozzáadjuk a keskeny csíkokra vágott zellert és az apróra darabolt zel... |
|
|
|
|
|
|
|
... tálalva kínáljuk a leves mellé.
Túróleves
Hozzávalók: 20-20 dkg tehéntúró, póréhagyma és zeller, 8 dkg vaj, 10 dkg zöldpaprika,
6 dl tej, 0,5 dl tejszín, 1 szál zellerlevél, őrölt fehér bors, pirospaprika, só
A vékony szeletekre vágott póréhagymát a vajban megpároljuk. Hozzáadjuk a keskeny csíkokra vágott zellert és az apróra darabolt zelle... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... dkg paradicsompüré
40 dkg darált hús
8 dkg félig főtt rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
3 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
zellerlevél
1 kávéskanál pirospaprika
bors
só
A paprikákat csumázd ki, kapard ki az erét és a magjait is. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon (lassú tűzön, fedő ala... |
|
|
|
|
|
|
|
... tálaljuk.
Iráni zellersaláta
1 csésze 4 cm-esre vágott levél nélküli zellerszár, 2 cs. víz, 1 húsleveskocka, 1 ek. citromlé, 1 ek. olívaolaj, só, bors, 1 tk. finomra vágott zellerlevél.
Lassú tűzön, lefedve főzzük a zellerszárat 30 percig, öntsük le róla a vizet.
Keverjük össze a citromlevet, olajat, sót, borsot. Tegyük bele a zellert, szórjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... saláta
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg alma
30 dkg zeller
25 dkg fejeskáposzta
5 dkg dióbél
1/2 citrom
4 dl joghurt
2 evőkanál majonéz
zellerlevél
őrölt köménymag
őrölt bors
A megmosott, megtisztított zöldségeket vágd szálakra, keverd össze egy tálban és locsold meg egy kis citromlével. A joghurtot keverd ö... |
|
|
|
|
|
|
|
... *
Bográcsgulyás
Hozzávalók:
50 dkg marhalábszárhús, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír,
1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika,
1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.
Elkészítés:
Először vastagon kizsírozzuk a bogrács... |
|
|
|
|
|
|
|
... főzzük, amíg a gersli megpuhul. Lassan hozzáadjuk a tejfelt és forrón tálaljuk.
Tejes bableves
Hozzávalók: fél kg fejtett bab, 2 szál sárgarépa, l szál fehérrépa, l szál zellerlevél, 1 gerezd fokhagyma, l babérlevél, 5-6 szem bors, 1 egész zöldpaprika, l paradicsom, só, 2 dl tejfel, 2 evőkanál liszt.
A babot és a megtisztított, felvágott zöldségeket a fűszerek... |
|
|
|
|
|
|
|
... csurgatunk rájuk, juharszirupot adunk hozzájuk. A tejfölt, az olajat és a fűszereket összekeverjük. Ezzel a mártással locsoljuk meg a tüzes melleket.
Szerelmes
zellerleves ánizzsal
Hozzávalók
1 nagy gumós zeller, 2 szál metélőzeller, 1 teáskanál ánizs, 1-2 evőkanál abszint, só, bors, 1,5 dl tejszín. Piskótához: 4 dkg liszt, 1 evőkanál p... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltjük, és kevés reszelt sárgarépával díszítjük.
Trubadúr turmix
Hozzávalók:
50 dkg alma
50 dkg zeller
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 csokor zellerlevél
1 l tej
Elkészítés:
A megtisztított zellert lereszeljük, az almát kisebb szeletekre vágjuk, majd együtt turmixgépben pépesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat... |
|
|
|
|
|
|
|
... perc
Nehézség: 2
50 dkg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé (ketchup vagy 2 evőkanál paradicsompüré és 1,5 dl víz), 1 dl tejszín, kicsi zellergumó (vagy 1 evőkanál szárított zellerlevél), kevés cukor, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letörölgetjük, majd kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszel... |
|
|
|
|
|
|
|
... Még langyosan a tepsiről fejtsük le, különben törik!
Libanoni leves
Hozzávalók: 2 ek. vaj, 2 kisebb felaprított hagyma, 2 cm-es fahéj, 0,5 kg kockára vágott bárányhús, 2 szál zellerlevél, 1 cs, petrezselyem, 1 sárgarépa s4 felé vágva, ,75 l víz, 1 hámozott, kimagozott nagy darabokra vágott paradicsom, bors, só, vékony leves-metélt, 1 ek. citromlé.
Pirítsuk üvegesre... |
|
|
|
|
|
|
|
Receptek
Oz = ou = 28,34 gramm
Csésze (CUP) = 2-2,5 dl
Afaranege (Angol-francia)
3 tojás fehérjét 1/4 csésze cukorral keményre verjük. 4 nagy gombócot készítünk és forró vízben (170C) lassan megfőzzük. Cukorból, vízből karamellt főzünk. 6 fél őszibarackot összeturmixolunk kis cukorral, vaníliával, 1 csésze joghurttal, kevés Quantroval.
A barackos massza tet... |
|
|
|
|
|
|
|
... felkockázzuk, vagy karikázzuk. Megmossuk a zeller zöldjét, s a felét finomra aprítva félre tesszük. A felforrt leveshez hozzáadjuk a földarabolt zellergumót, póréhagymát, répát és a vágatlan zellerleveleket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Addig főzzük (ez legalább 2 óra), amíg a hús meg nem puhul. Közben néha megkeverjük, s szükség esetén adunk még hozzá vizet.
A megfőtt hú... |
|
|
|
|
|
|
|
... tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Bakonyi kacsa
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 60 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 csapott kávéskanál majoránna, 1 nagy csomó petrezselyemzöld, 3 szál zellerlevél, 1 evőkanál mustár, olaj, 1 dl tejföl, só.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát, a félbevágott gombát olajon üvegesre pároljuk. Belekeverjük a feldarabolt kacsá... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás
3 evőkanál kukoricaolaj
3 evőkanál szójaszósz
diónyi friss gyömbér
1 evőkanál kukoricakeményítő
3 chili paprika
1 csokor újhagyma
1 csokor zellerlevél
só
őrölt fehér bors
a hal sütéséhez olaj
A harcsafilét megmossuk, lecsöpögtetjük, 2 cm-es kockákra vágjuk, és meghintjük sóval, borssal, kukoricakeményítővel. W... |
|
|
|
|
|
|
|
... *
Bográcsgulyás
Hozzávalók:
50 dkg marhalábszárhús, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír,
1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika,
1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.
Elkészítés:
Először vastagon kizsírozz... |
|
|
|
|
|
|
|
... *
Bográcsgulyás
Hozzávalók:
50 dkg marhalábszárhús, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír,
1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika,
1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.
Elkészítés:
Először vastagon kizsírozz... |
|
|
|
|
|
|
|
... kockára vágott burgonyát és a csipetkét, s közepes lángon készre főzzük.
Tarkababgulyás
Hozzávalók: 25 dkg nagy szemű fejtett bab, 40 dkg burgonya, 1 füstölt köröm, 1 ág zellerlevél, 1 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 közepes fej vöröshagyma, 8 dkg húsos szalonna, 1 púpozott kk. pirospaprika, 2 ek. száraz csipetke, késheg... |
|
|
|
|
|