Regisztráció  Belépés
Patisszonos lecsó
Hozzávalók:

1 db közepes patisszon, 4 db közepes paradicsom, 3 db paprika, 1 nagy fej hagyma, 1 pár virsli, 2 evőkanál olívaolaj, 5-6 karika csípős zöldpaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, bors, só.

Elkészítése:

A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A csípős zöldpaprikát megmossuk, felkarikázzuk. A paprikát megmossuk, kic...
Pincepörkölt vörösborral
Hozzávalók:

2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya.

Elkészítése:

A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és sóval ízesít...
Pincepörkölt vörösborral
Pincepörkölt vörösborral

Hozzávalók:

2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika,
köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl
vörösbor, 1 kg burgonya.

Elkészítése:

A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon
megfuttatjuk. A tűzről le...
Gulyásleves (kezdőknek)
Hozzávalók:

500 g marhahús, zsír, hagyma, fokhagyma, 2 édesnemes paprika, kömény, burgonya, zöldpaprika, paradicsom, só.

Elkészítése:

Alaposan megmossuk a húst, kis kockákra felvágjuk. Lábasban a zsíron megpirítjuk a hagymát, paprikával meghintjük, átpirítjuk benne a húst, hozzáadjuk a fokhagymát, a köménymagot, a sót. Keverjük össze, öntsünk rá v...
Pótolja a vitaminokat!
... képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz, pl. a vas felszívódásához.

Mely élelmiszerekben található meg? A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök. A főzés, a sütés, a tartós áztatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt melegítése jelentős aszkorbi...
Pótolja a vitaminokat!
... a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz és számos más anyagcsere-folyamathoz.

Mely élelmiszerekben található meg? A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök.

Kit fenyeget C-vitamin-hiány, és mit okoz a hiányállapot? Hiánybetegsége a skorbut, ami évszázado...
Ajvar mártás
...

Hozzávalók:
1 kg padlizsán,
2 kg vastaghúsú paradicsompaprika,
4 dl olaj,
1 fej fokhagyma,
só,
cukor,
ecet, ízlés szerint.

Kissé munkaigényes.

Elkészítés:

A megmosott padlizsánt előmelegített, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg láthatóan megég a héja. Ezután fa- vagy műanyagkéssel meg...
Édes-savanyú mártás
... paradicsom
2 evőkanál borecet
3 evőkanál olaj
100 g vöröshagyma szeletelve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
100 g sárgarépa hosszú vékony csíkokra vágva
100 g zöldpaprika szeletelve
100 g gomba szeletelve
100 g uborka kockákra vágva

50 g póréhagyma vékony karikákra szeletelve

Elkészítés:

1 dl vízben elkeverjü...
Pulykasróf Franci módra
Hozzávalók:

60-70 dkg filézett pulykamell, 20 dkg vékony, hosszú szelet bacon szalonna, 8 karika kolbász, 4 karika paradicsom, 4 karika vöröshagyma (egész szelet), 4 szelet zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma sóban összetörve, 1 dl fehér bor (rizling), 3 cl konyak, bors, mustár, ételízesítő, magyaros sült fűszer, 8 dkg zsír.

Elkészítése:

Vágd a húst nég...
Húspótló zöldségeink
A nyári napokon jólesik valami könnyű, egyszerű, mégis tápláló ennivaló a kertből. Több ilyen zöldségfélénk is van - a paprika, paradicsom és a káposztaféléken kívül ma már megterem kertünkben a padlizsán, a cukkini, a patisszon vagy a brokkoli is.

Tojásgyümölcs
Padlizsánnak, török paradicsomnak is nevezzük (Solanum melongena). A csucsorfélék családjába tartoz...
Rakott pirítós kenyérszelet
... kenyérszelet

Hozzávalók:
10 szelet pesti kenyér,
8 dkg vaj,
8 dkg sajt,
15 dkg sonka,
20 dkg angolos hátszín,
20 dkg paradicsom,
10 dkg zöldpaprika,
1/2 csomó retek
5 gramm só

A kenyeret vajban vagy szárazon megpirítjuk. Amennyiben
a kenyeret szárazon pirítottuk, megvajazzuk. A
kenyérszeletre helyezzük a ...
Sajtos szendvics
Sajtos szendvics

Hozzávalók: vaj, zöldpaprika, sajt-, esetleg körözött.
A vajas kenyérszeletre kisebb darabokra szeletelt sajtot teszünk, vajjal és zöldpaprikával, esetleg körözöt-tel díszítjük. A sajtszeleteket felvágott- vagy sonkaszeletekkel felváltva is rakhatjuk.
Ezenkívül még, igen sok szendvicset készíthetünk a sajtos szendvicsből, ilyenkor a díszítéseke...
Tojáspástétom
Tojáspástétom

Hozzávalók: 8 darab főtt kemény tojás, 12 deka vaj, 2 deka mustár, 1 csomó vagdalt metélőhagyma, 1 g törött bors, só.
A főtt tojásokat apróra megvagdaljuk és a vajjal, a mustárral, metélőhagymával, sóval, borssal habosra kikeverjük.
Zöldpaprikát vagy retket adhatunk hozzá.
...
Kocsonyázott ponty magyarosan
Kocsonyázott ponty magyarosan

Hozzávalók: 1 kiló tükörponty, 10 deka vöröshagyma, 1 friss paradicsom, 2—4 zöldpaprika (télen lecsó-konzerv), 1 cseresznyepaprika, fél deka pirospaprika, só.
Erre a célra legalkalmasabb a tükörponty, amelynek külső bőrét csak kis részben borítja pikkely, bőre vastagabb, s így nagyobb az enyvtartalma.
A halat megtisztítjuk, ...
Zöldséges rizses hús
Zöldséges rizses hús

Hozzávalók: 40 deka sertéshús, 24 deka rizs, 8 deka zsír, 20 deka vegyes zöldség, 1 zöldpaprika, kis cso-mó zöldpetrezselyem, törött bors, só.
A húst apró kockákra vágjuk és feltesszük főni 1 liter vízben. Ha forr, leszedjük a habját és az apró koc-kákra vágott vegyes zöldséget, és a zöldpaprikát hozzátéve megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve, ...
Töltött paprika
Töltött paprika

Hozzávalók: Személyenként 2 szép nagy zöldpaprika, 30 deka darált sertéshús, 6 deka rizs, 3 deka vörös-hagyma, 1 tojás, 3 deka zsír, só, törött bors.
A mártáshoz: 3 deka zsír, 3 deka liszt, 1 középnagyságú vöröshagyma, 6 deci paradicsomlé, 5 deka cukor, só.
Világos rántást készítünk, melyet feleresztünk a paradicsommal. Megízesítjük sóval, cuko...
Sertéspörkölt
Sertéspörkölt

Hozzávalók: 60-80 deka sertéslapocka, 15-20 deka vöröshagyma, 1 kiskanálnyi pirospaprika, 1 deci para-dicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, 6 deka zsír.
A zsíron megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, s elkeverjük benne a pirospaprikát. Ezután beletesszük a kockákra vágott húst, lepörköljük, megsózzuk, és a paradicsommal, valamint 2 deci vízzel...
Kolbászpörkölt
Kolbászpörkölt

Hozzávalók: 4 pár debreceni, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 6 deka füstölt szalonna, 3 zöldpaprika, kés-hegynyi pirospaprika, só.
A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és a hagymával együtt üvegesre pirítjuk.
Megpaprikázzuk, felengedjük 1 deci vízzel, és 8-10 percig pároljuk. A debrecenit karikákra vágjuk, a megtisztított, és feldarabolt zöldpaprikáva...
Csikóstokány
Csikóstokány

Hozzávalók: 60--80 deka sertéslapocka, 15--20 deka vöröshagyma, 1 kiskanálnyi pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, 6 deka zsír, 2 deci tejföl, finomra vágott zöldpetrezselyem, 3 deka liszt, 4 deka füstölt szalonna.
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, és beletesszük a kisujjnyi hosszú-ságúra, ceruza-vast...
Gazpacho
Hozzávalók:

450 g paradicsom, 225 g zöldpaprika, 1/2 uborka, gerezd fokhagyma, néhány levél koriander, negyed chili paprika (ha nem a csípős változatot készítjük, akkor elhagyható), 50 g fehér, száraz kenyér, 1 fej hagyma, 1 kanál balzsamecet, 1 kanál olíva olaj, só, bors, petrezselyem, jégkocka. A körethez: 2 paradicsom megpucolva, fél zöldpaprika, negyed hámozott ubork...
1 2 3 ........121 122 .....182 183 ....241 242 243 
Címkék: Pulykasróf Franci, paradicsomot leforrázzuk, csípős zöldpaprikát, paprikát megmossuk, zúzott fokhagymát, olajon megfuttatjuk, tűzről lehúzzuk, köménnyel meghintjük, zsíron megpirítjuk, friss gyümölcsök, tartós áztatás, főzővíz leöntése, ételek ismételt, fogak képződéséhez, megmosott padlizsánt, nyári napokon, káposztaféléken kívül, patisszon vagy, csucsorfélék családjába, kenyeret vajban, kenyeret szárazon, vajas kenyérszeletre, sajtszeleteket felvágott-, sajtos szendvicsből, főtt tojásokat, célra legalkalmasabb, halat megtisztítjuk, húst apró, apró koc-kákra, zöldpaprikát hozzátéve, reszelt vöröshagymát, kockákra vágott, füstölt szalonnát, hagymával együtt, debrecenit karikákra, vöröshagymát zsíron, kisujjnyi hosszú-ságúra, csípős változatot, sonkaszeletekkel, zöldpetrezselyem, felszívódásához, sebgyógyuláshoz, élelmiszerekben, metélőhagymával, pirospaprikával, káposztaféléken, táplálkozásban, kolbászpörkölt, megpaprikázzuk, sajtszeleteket, zöldpaprikával, hiánybetegsége, kenyérszeletre,
© 2013 TVN.HU Kft.