Belépés
Hámán-táska (Hámán-füle)
...
Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt,
15 dkg margarin,
1dkg élesztő,
10 dkg cukor,
só,
reszelt citromhéj,
2 tojás,
kevés rum,
szilvalekvár vagy máktöltelék.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tés...
Szilvás kifli
...

Hozzávalók:

1 doboz mirelit leveles-vajas tészta,
30 dkg szilvalekvár,
2 tojás,
kevés citromlé,
porcukor ízlés szerint.


A szilvalekvárra annyi citromlevet öntünk, hogy jó
pikáns legyen, majd összekeverjük. (Ha a lekvár nagyon
kemény, akkor még egy-két evokanál vizet is
hozzáönthetünk, és a lekvárt ki...
Bukta kelt tésztából
...
Hozzávalók:
1/2 rész *kelttészta*
gyümölcsíz vagy kemény szilvalekvár
1 tojássárgája
kevés tej
porcukor

Elkészítése:
Lisztezett táblán kinyújtjuk a kelttésztát, négyszögekre vágjuk, ráhelyezzük a tölteléket, begöngyöljük. A kikent tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, így sütéskor felfelé nő. Félórát pihentetjük, megkenjük a tejj...
Szilvalekvár
Hozzávalók: 5 kg szilva, 2 dl almaecet, 20 dkg cukor, 1 dl víz, 45 dkg méz

Elkészítése:

A szilvához két deci almaecetet veszünk. Egy ép zománcú lábast ecettel kikenünk, és a kimagozott szilvát beleterítjük. A maradék ecettel meglocsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, és a forró sütőbe toljuk. Anélkül, hogy kevergetnénk, takaréklángon kb. hat óráig sütjük. Vég...
Adventi koszorú
...
Hozzávalók: 16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc kapucsinófagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény.
Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
Elkészítés: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös...
szilvaszezon
...szilvalekvár szag
vezet őszi délután
orromnál fogva...
Lenke néni buktája
...

1 kg sima liszt, háromnegyed liter tej, 1 kk. só, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 kocka élesztő; a töltelékhez mák, dió, túró, mazsola; a leszóráshoz vaj, grízes liszt, a tetejükre szilvalekvár.
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Ha megkelt, deszkára tesszük, kicsit kinyújtjuk, és ráreszelünk 1 Cera margarint. Összehajtjuk alulról, felülről, jobbról, balról...
Fűszeres vaddisznóhát
Hozzávalók:

60 dkg vaddisznóhát, 15 dkg szalonna, 10 szem aszalt szilva, egy marék ribizli, 1-2 dl vörösbor, vadfűszerkeverék, zsír, só, szilvalekvár

Elkészítése:

A húst kicsontozzuk, megspékeljük vékony csíkokra szeletelt szalonnával és aszalt szilvával, majd vadfűszerrel befűszerezzük, és kb. 6 órát a hűtőben tároljuk. Besózzuk, és forró zsíron eg...
Történelem.... I. rész
... ember arcára is).
Fent játszottam a negyedik emeleten, Sólyom néni Anti fiával amikor a mamája félrehívott: "Kálmánka, siess le anyukádhoz, mondd meg neki, hogy kaptam egy kiló szilvalekvárt, ha kell, a felét átadom nektek, de ne szóljatok másnak, mer nincs több"... Elkeseredtem. Szívből utáltam a szilvalekvárt, émelygős, hozzáragad az ember szájához, arcához, kezéhez, u...
Erőltetett menet
... nemcsak szivemben hordom
mindazt, mit érdemes még, s van visszatérni otthon;
ha volna még! s mint egykor a régi hűs verandán
a béke méhe zöngne, míg hűl a szilvalekvár,
s nyárvégi csönd napozna az álmos kerteken,
a lomb között gyümölcsök ringnának meztelen,
és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt,
s árnyékot írna la...
Pulykarolád szilvalekvárral
Pulykarolád szilvalekvárral és pármai sonkával

Hozzávalók:

60 dkg pulykamell, só, bors, 10 dkg szilvalekvár, 8 szelet pármai sonka, zsálya, 40 dkg burgonya, 10 dkg vaj.

1. A pulykamellből négy kb. 15 dkg-os szeletet vágunk. Jól kiverjük, majd bekenjük lekvárral. Utána rátesszük a sonkát, feltekerjük, és megsütjük.
2. Burgonyapürét készítünk ho...
Habcsókos túrótorta
... héja

fél citrom leve

1 kanál tejföl

1 marék búzadara

cukor

vaníliás cukor vagy vanília

5 dkg margarin

házi kemény szilvalekvár


Habhoz:

2 tojásfehérje

10 dkg kristálycukor





A tésztához az alapanyagokat gyorsan összegyúrom, majd hű...
Erőltetett menet
... hinni tudnám: nemcsak szivemben hordom
mindazt, mit érdemes még, s van visszatérni otthon;
ha volna még! s mint egykor a régi hűs verandán
a béke méhe zöngne, míg hűl a szilvalekvár,
s nyárvégi csönd napozna az álmos kerteken,
a lomb között gyümölcsök ringnának meztelen,
és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt,
s árnyékot írna lassan a lassú dél...
Nagyi lekváros párnája
... búzaliszt
2 teáskanál sütőpor
125 g porcukor
1 tasak vanillincukor
50 g lágy vaj vagy margarin
2 evőkanál rum
2 tojás (közepes méretű)

Ezenkívül:
100 g szilvalekvár
porcukor

Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a sütőport és egy keverőtálba szitáljuk. Hozzá- adjuk a maradék hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó...
Eröltetetett menet
... hinni tudnám: nemcsak szivemben hordom
mindazt, mit érdemes még, s van visszatérni otthon;
ha volna még! s mint egykor a régi hűs verandán
a béke méhe zöngne, míg hűl a szilvalekvár,
s nyárvégi csönd napozna az álmos kerteken,
a lomb között gyümölcsök ringnának meztelen,
és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt,
s árnyékot írna lassan a lassú dél...
Besztercei mákos charlotte
Hozzávalók (8 személyre):

A tésztához: 4 tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg sütőpor. A töltelékhez: 12 dkg szilvalekvár, 30 dkg tejszínhab, 5 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 3 cl triple sec (curacao likőr), 5 dkg magozott aszalt szilva, 2 tasak zselatinpor (2 dkg).

1. A tészta hozzávalóiból hagyományos piskótalapot sütünk. A kihűlt lapot kissé megnyújtófázzuk, őzgeri...
Lekvárfőzés Szilvaországban
Lekvárfőzés Szilvaországban

Egykor a szilvalekvár fő kiviteli cikkünk volt. Bár egy ideje az export statisztikákban már nem szerepel előkelő helyen, Szatmárban máig főznek lekvárt a régi recept szerint.

A szilvát valaha a szegény ember gyümölcsének nevezték, hiszen az egyik legigénytelenebb gyümölcsfánk. Nem válogat se talajban, se fekvésben, így egész szi...
Almás-Szilvalekvár


Az almákat meghámozom, és feldarabolom.
A szilvákat félbevágom, kimagozom.
Ha esetleg van otthon adok hozzá ringlót is.
Az összes gyümölcsöt bedobom a nagy lekvárfőző fazekamba.
Nem árt előtte lemérni, hogy tudjam mennyi a gyümölcs.
A gyümölcs súlyának kevesebb, mint a fele...
A befőzéstől a mélyhűtésig
... kockákra vágva, vagy gyalulva. A salátauborkát inkább kockázva tegyük el, kevésbé esik össze, jobban megőrzi az állagát, mintha uborkagyalun vékonyra karikáznánk.

Dédanyáink szilvalekvárja
Az e célra szánt szilvának teljesen érettnek kell lennie. Legjobb az olyan gyümölcs, amely a kocsány körül már fonnyadt és ráncos. Minél tovább érik, annál jobb, mert magasabb a ...
Aszaltszilvás-torta
Hozzávalók:

2,5 dl vörösbor, 20 dkg aszalt szilva, 6 dkg barna kenyér, 25 dkg mogyoró, 30 dkg csokoládé, 5 tojás, 22+3 dkg cukor, 1-1 tk. őrölt fahéj-gyömbér-szegfűszeg, szilvalekvár

Elkészítése:

Fölforraljuk a vörösbort, kétharmadát a szilvára, egyharmadát a kenyérre öntjük. A mogyorót (zsiradék nélkül) megpirítjuk, majd a csokival együtt ledarál...
1 2 3 ......22 23 ...33 34 ..43 44 45 
Címkék: Lekvárfőzés Szilvaországban, lisztet elmorzsoljuk, szilvalekvárra annyi, lekvár nagyon, kikent tepsibe, kimagozott szilvát, maradék ecettel, forró sütőbe, mandulát forró, tejszínt kemény, fahéjat összekeverjük, tejszínhabba forgatjuk, masszát csillagcsőrös, tetejükre szilvalekvár, hozzávalókból kelt, marék ribizli, húst kicsontozzuk, hűtőben tároljuk, negyedik emeleten, mamája félrehívott, kiló szilvalekvárt, felét átadom, ember szájához, béke méhe, álmos kerteken, lomb között, pulykamellből négy, alapanyagokat gyorsan, lisztben elvegyítjük, keverőtálba szitáljuk, maradék hozzávalót, tészta hozzávalóiból, kihűlt lapot, export statisztikákban, régi recept, szilvát valaha, szegény ember, egyik legigénytelenebb, almákat meghámozom, szilvákat félbevágom, összes gyümölcsöt, nagy lekvárfőző, gyümölcs súlyának, salátauborkát inkább, olyan gyümölcs, kocsány körül, kenyérre öntjük, csokival együtt, vadfűszerkeverék, legigénytelenebb, szilvaországban, megnyújtófázzuk, szilvalekvárral, statisztikákban,
© 2013 TVN.HU Kft.