|
|
|
...
Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt,
15 dkg margarin,
1dkg élesztő,
10 dkg cukor,
só,
reszelt citromhéj,
2 tojás,
kevés rum,
szilvalekvár vagy máktöltelék.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tés... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveles-vajas tészta,
30 dkg szilvalekvár,
2 tojás,
kevés citromlé,
porcukor ízlés szerint.
A szilvalekvárra annyi citromlevet öntünk, hogy jó
pikáns legyen, majd összekeverjük. (Ha a lekvár nagyon
kemény, akkor még egy-két evokanál vizet is
hozzáönthetünk, és a lekvárt ki... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1/2 rész *kelttészta*
gyümölcsíz vagy kemény szilvalekvár
1 tojássárgája
kevés tej
porcukor
Elkészítése:
Lisztezett táblán kinyújtjuk a kelttésztát, négyszögekre vágjuk, ráhelyezzük a tölteléket, begöngyöljük. A kikent tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, így sütéskor felfelé nő. Félórát pihentetjük, megkenjük a tejj... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 5 kg szilva, 2 dl almaecet, 20 dkg cukor, 1 dl víz, 45 dkg méz
Elkészítése:
A szilvához két deci almaecetet veszünk. Egy ép zománcú lábast ecettel kikenünk, és a kimagozott szilvát beleterítjük. A maradék ecettel meglocsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, és a forró sütőbe toljuk. Anélkül, hogy kevergetnénk, takaréklángon kb. hat óráig sütjük. Vég... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc kapucsinófagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény.
Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
Elkészítés: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös... |
|
|
|
|
|
|
|
...szilvalekvár szag
vezet őszi délután
orromnál fogva... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 kg sima liszt, háromnegyed liter tej, 1 kk. só, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 kocka élesztő; a töltelékhez mák, dió, túró, mazsola; a leszóráshoz vaj, grízes liszt, a tetejükre szilvalekvár.
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Ha megkelt, deszkára tesszük, kicsit kinyújtjuk, és ráreszelünk 1 Cera margarint. Összehajtjuk alulról, felülről, jobbról, balról... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg vaddisznóhát, 15 dkg szalonna, 10 szem aszalt szilva, egy marék ribizli, 1-2 dl vörösbor, vadfűszerkeverék, zsír, só, szilvalekvár
Elkészítése:
A húst kicsontozzuk, megspékeljük vékony csíkokra szeletelt szalonnával és aszalt szilvával, majd vadfűszerrel befűszerezzük, és kb. 6 órát a hűtőben tároljuk. Besózzuk, és forró zsíron eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... ember arcára is).
Fent játszottam a negyedik emeleten, Sólyom néni Anti fiával amikor a mamája félrehívott: "Kálmánka, siess le anyukádhoz, mondd meg neki, hogy kaptam egy kiló szilvalekvárt, ha kell, a felét átadom nektek, de ne szóljatok másnak, mer nincs több"... Elkeseredtem. Szívből utáltam a szilvalekvárt, émelygős, hozzáragad az ember szájához, arcához, kezéhez, u... |
|
|
|
|
|
|
|
... nemcsak szivemben hordom
mindazt, mit érdemes még, s van visszatérni otthon;
ha volna még! s mint egykor a régi hűs verandán
a béke méhe zöngne, míg hűl a szilvalekvár,
s nyárvégi csönd napozna az álmos kerteken,
a lomb között gyümölcsök ringnának meztelen,
és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt,
s árnyékot írna la... |
|
|
|
|
|
|
|
Pulykarolád szilvalekvárral és pármai sonkával
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, só, bors, 10 dkg szilvalekvár, 8 szelet pármai sonka, zsálya, 40 dkg burgonya, 10 dkg vaj.
1. A pulykamellből négy kb. 15 dkg-os szeletet vágunk. Jól kiverjük, majd bekenjük lekvárral. Utána rátesszük a sonkát, feltekerjük, és megsütjük.
2. Burgonyapürét készítünk ho... |
|
|
|
|
|
|
|
... héja
fél citrom leve
1 kanál tejföl
1 marék búzadara
cukor
vaníliás cukor vagy vanília
5 dkg margarin
házi kemény szilvalekvár
Habhoz:
2 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
só
A tésztához az alapanyagokat gyorsan összegyúrom, majd hű... |
|
|
|
|
|
|
|
... hinni tudnám: nemcsak szivemben hordom
mindazt, mit érdemes még, s van visszatérni otthon;
ha volna még! s mint egykor a régi hűs verandán
a béke méhe zöngne, míg hűl a szilvalekvár,
s nyárvégi csönd napozna az álmos kerteken,
a lomb között gyümölcsök ringnának meztelen,
és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt,
s árnyékot írna lassan a lassú dél... |
|
|
|
|
|
|
|
... búzaliszt
2 teáskanál sütőpor
125 g porcukor
1 tasak vanillincukor
50 g lágy vaj vagy margarin
2 evőkanál rum
2 tojás (közepes méretű)
Ezenkívül:
100 g szilvalekvár
porcukor
Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a sütőport és egy keverőtálba szitáljuk. Hozzá- adjuk a maradék hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó... |
|
|
|
|
|
|
|
... hinni tudnám: nemcsak szivemben hordom
mindazt, mit érdemes még, s van visszatérni otthon;
ha volna még! s mint egykor a régi hűs verandán
a béke méhe zöngne, míg hűl a szilvalekvár,
s nyárvégi csönd napozna az álmos kerteken,
a lomb között gyümölcsök ringnának meztelen,
és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt,
s árnyékot írna lassan a lassú dél... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (8 személyre):
A tésztához: 4 tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg sütőpor. A töltelékhez: 12 dkg szilvalekvár, 30 dkg tejszínhab, 5 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 3 cl triple sec (curacao likőr), 5 dkg magozott aszalt szilva, 2 tasak zselatinpor (2 dkg).
1. A tészta hozzávalóiból hagyományos piskótalapot sütünk. A kihűlt lapot kissé megnyújtófázzuk, őzgeri... |
|
|
|
|
|
|
|
Lekvárfőzés Szilvaországban
Egykor a szilvalekvár fő kiviteli cikkünk volt. Bár egy ideje az export statisztikákban már nem szerepel előkelő helyen, Szatmárban máig főznek lekvárt a régi recept szerint.
A szilvát valaha a szegény ember gyümölcsének nevezték, hiszen az egyik legigénytelenebb gyümölcsfánk. Nem válogat se talajban, se fekvésben, így egész szi... |
|
|
|
|
|
|
|
Az almákat meghámozom, és feldarabolom.
A szilvákat félbevágom, kimagozom.
Ha esetleg van otthon adok hozzá ringlót is.
Az összes gyümölcsöt bedobom a nagy lekvárfőző fazekamba.
Nem árt előtte lemérni, hogy tudjam mennyi a gyümölcs.
A gyümölcs súlyának kevesebb, mint a fele... |
|
|
|
|
|
|
|
... kockákra vágva, vagy gyalulva. A salátauborkát inkább kockázva tegyük el, kevésbé esik össze, jobban megőrzi az állagát, mintha uborkagyalun vékonyra karikáznánk.
Dédanyáink szilvalekvárja
Az e célra szánt szilvának teljesen érettnek kell lennie. Legjobb az olyan gyümölcs, amely a kocsány körül már fonnyadt és ráncos. Minél tovább érik, annál jobb, mert magasabb a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2,5 dl vörösbor, 20 dkg aszalt szilva, 6 dkg barna kenyér, 25 dkg mogyoró, 30 dkg csokoládé, 5 tojás, 22+3 dkg cukor, 1-1 tk. őrölt fahéj-gyömbér-szegfűszeg, szilvalekvár
Elkészítése:
Fölforraljuk a vörösbort, kétharmadát a szilvára, egyharmadát a kenyérre öntjük. A mogyorót (zsiradék nélkül) megpirítjuk, majd a csokival együtt ledarál... |
|
|
|
|
|