Belépés
Smarni
Smarni (Császármorzsa)

Hozzávalók:

1 liter tej
40 dkg gríz
10 dkg cukor
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
8 tojás
15 dkg mazsola
6-8 dkg margarin
pici só
1 citrom reszelt héja


A tálaláshoz:

(eper)lekvár
szörp
porcukor

Elkészítés:
...
Túrós smarni
... kevés vízzel kikeverjük, és hozzáöntjük. Ha felforrt, össze...
Túrós smarni
Túrós smarni

Hozzávalók:

30 dkg túró
3 tojás sárgája
külön a 3 tojás fehérje
1,5 dl tejföl
4-5 dkg cukor
10 dkg liszt
8-10 dkg mazsola
2 evőkanál rum
2 dkg olvastott vaj
és porcukor a megszóráshoz

Elkészítés:

A mazsolát beáztatjuk a rumba és úgy egy óra múlva csepegtessük le. Ke...
túró smarni


4 személy részére

* 250 g túró
* 5 db tojás
* 10 dkg porcukor
* 1/2 citrom reszelt héja
* 1/2 narancs reszelt héja
* 1 vaníliarúd
* 50 g liszt
* 10 dkg fehér szőlő
* 150 g vaj
* 5 g kristálycukor...
Smarni


Smarni

Hozzávalók

25 dkg liszt, 25 dkg búzadara, 5 dkg cukor, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 egész tojás, tej

Az elkészítése különösebbet nem ...
Császármorzsa, daramorzsa...



Császármorzsa, daramorzsa, smarni

DPG Recepttár 255. könyv

...
Kajszis smarni
Kajszis smarni avagy császármorzsa aszalt sárgabarackkal és dióval
Amikor először átlapoztam Lévai Anikó szakácskönyvét, ezen a recepten akadt meg a szemem. Izgalmasan hangzott ez a barackkal, dióval felturbózott változat. És az ösztönöm nem csalt, finom lett a végeredmény.

Én eddig a császármorzsát, vagy ahogy Horváth Ilona nevezi, daramorzsát, búzadarával készítet...
Vacsoracsata-Kern-Desszert
Kern András desszertje



Smarni

Hozzávalók:

20 dkg liszt
4 tojás
2,5 dl tej
csipet só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál sütőmargarin

Elkészítés:

A lisztet tálba szitálom. Egy habverővel belekeverem a tejet, ...
Császármorzsa


A császármorzsa (Kaiserschmarren) vagy más néven smarni állítólag I. Ferenc József császárnak volt a kedvenc desszertje. Erről az édességről sok legenda született, az egyik legismertebb szerint keletkezése a császár egyik vadászatával hozható összefüggésbe. Ugyanis a ...
Császármorzsa
Császármorzsa, azaz smarni receptek
A császármorzsa csak a leghíresebb és előkelő változata annak az igen egyszerű ételnek, melyet a Schmarrn neve után smarninak is hívnak, s az osztrák és bajor paraszti forma egyik népszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető fogása volt.Hogy készül?
Aki manapság az üzemi étkezdék egyik legjellegzetesebb fogását, a híg lekvárral leöntött csá...
Túrós smarni
... méz

ribizlimártáshoz

* 150 g piros ribizli
* 1 ek méz
* 5 g kristálycukor
elkészítés

1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérket egy kevés cukorral kemény habbá verjük.
2. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáa...
köles smarni


Anti-Candida recept

A kölest a mazsolával együtt beáztattam tejbe, majd kb. 1 óra múlva beleütöttem 4 tojás sárgáját, egy kis xilitolt, és hozzákevertem a tojások felvert habját. Az egészet egy óriási teflon edénybe öntöttem, és addig nem kevertem m...
Finom smarni
...
4 dezi tejszin 4 tojás sárgája kis só 2 dezi liszt jól megmérve összekeverni mindaddig míg szép síma, akkor hozzá jön a 4 tojás habja. Egy lábost erősen kikenünk hideg zsírral, a sütőben sütjük nem kell kiszárítani, s nagy darabokra vagdalni.
...
Morzsák: a császári és a dara
... két különböző étel. Gyerekjáték mind a kettő, nem kell sok alapanyag, de izgi, mert habot kell verni és tojást szétválasztani, és még sütögetni is.

A császármorzsa, más néven smarni vagy cicvara, esetleg csicsvara néven ismert édesség, sokunk kedvence. A daramorzsát sokan keverik a császármorzsával, elkészítésük nagyon hasonlít, csak itt búzadarát használunk liszt helye...
Császármorzsa (smarni)


Hozzávalók (2 adaghoz):

100 g búzadara,
7 g finomliszt,
250 ml tej,
1 teáskanál vanília eszencia,
3 db tojássárgája,
3 db tojásfehérje,
100 g kristálycukor,
50.5 db citrom reszelt héja.

A sütéshez:...
Császármorzsa pistucosan
... óra hosszat, ezalatt a keverék megissza a tejet.

Addig keressük meg a ház legnagyobb átmérőjű serpenyőjét (lehetőleg teflonbevonatú legyen), merthogy ebben fogjuk majd sütni a smarnit. Én egy 27 cm, 5 cm oldalmagasságú palacsintasütőben készítem - ebbe éppen belefér a nyers tészta. Lapos, széles fazonú, nem leragadós edény is jó, illetve egyszerre két serpenyőben,...
Ki hogyan készíti el a -smarnit- ?
Kedves Nemtudomki! Gondolom, itt a császármorzsára gondolsz, mert többféle smarni is van, pl. van gomba-smarni is.

Én a császármorzsát búzadarából készítem, eddig nem vertem fel hozzá a fehérjét, de nagyon tetszik, ki fogom próbálni. Étolajra teszem eg serpenyőben, kicsit hagyom, míg az alja el kezd sürüsödni, onnantól kavargatom, először nagy csomók lesznek a tésztából,...
x
... káromkodás

A kiebrudalt melós
gödrös utakon imbolyog
mint az őszi falevél
Bokája törik nyög alatta
a kórház folyosójára
gurított vaságy
Ebédre
száraz smarni a tányéron
s a tálca
hatszázat kér
aztán az utcára pöndörítik
akár a földönfutót
A kiebrudalt melós
járógipsze hazasántikál
Az eresz alatt tócsa ...
x
...


http://files.mommo.hu/pictures/000/4 39/439987_b123d46eba_o.jpg
#2612
2010. augusztus 27. 09:24
Válaszolj!






Györffy Miklós Ákos


Az igazi császármorzsáért(smarniért) minden kisgyerek rajong. Saját tapasztalatom-aki egyébként ezt a finomságot kivéve nem tudok sütni-főzni- szerint so...
Mesélő ételek a magyar
... munkája, ,,A huszadik század szakácsművészete" 1936-ban jelent meg.

Császármorzsa

A világ 100 legismertebb étele közé sorolt császármorzsa, népszerű nevén smarni nevének eredetére többféle magyarázat létezik. Az egyik szerint az ételt Erzsébet császárné, a legendás Sisi kedvéért ,,találták fel", aki vonalai megőrzése végett csak módjával...
1 2 
Címkék: Lévai Anikó, Horváth Ilona, Kern András, Ferenc József, Kedves Nemtudomki, Györffy Miklós Ákos, mazsolát beáztatjuk, elkészítése különösebbet, recepten akadt, lisztet tálba, habverővel belekeverem, kedvenc desszertje, egyik legismertebb, császár egyik, császármorzsa csak, igen egyszerű, üzemi étkezdék, tojásokat kettéválasztjuk, kevés cukorral, porcukorral habosra, mazsolával együtt, tojások felvert, óriási teflon, lábost erősen, sütőben sütjük, daramorzsát sokan, keverék megissza, nyers tészta, császármorzsára gondolsz, császármorzsát búzadarából, kiebrudalt melós, őszi falevél, kórház folyosójára, utcára pöndörítik, eresz alatt, igazi császármorzsáért, finomságot kivéve, huszadik század, egyik szerint, ételt Erzsébet, legendás Sisi, ribizlimártáshoz, császármorzsáért, szakácsművészete, császármorzsával, kaiserschmarren, császármorzsára, kettéválasztjuk, sárgabarackkal, szakácskönyvét, szétválasztani, oldalmagasságú, teflonbevonatú, császármorzsát, császármorzsa, kristálycukor, csaszarmorzsa, tapasztalatom,
© 2013 TVN.HU Kft.