|
|
|
... áttörjük. Belekeverjük a vaj felét, jól összedolgozzuk, és meleg helyre félretesszük. Meghámozzuk az almákat, kivájjuk a magházukat, a gyümölcsöt pedig cikkekre vágjuk. A maradék vajat serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük az almadarabokat, meglocsoljuk juharsziruppal, és mindkét oldalukat 3 percig sütjük, amíg szépen pirulni kezdenek. A tálaláshoz egy kanálnyi burgonyapüré... |
|
|
|
|
|
|
|
... banán
...................
Hozzávalók: 4-6 db banán, 2 evőkanál vaj, 5 dkg mogyoró, 3 evőkanál
méz, 1 evőkanál konyak.
Elkészítése: A banánokat meghámozzuk és karikákra vágjuk, majd
egy serpenyőben átsütjük a vajon. Szûrőkanállal kiemeljük belőle és
félretesszük. A mogyorót egészen finomra vágjuk vagy megd... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... szalonnatepertőt is, nem fogja elrontani. Frissen sült, lágykenyérrel és hordóskáposztával ettük ezt a zamatos, gesztenye ízû pompás ételt. Ha véletlenül maradt belőle, m... |
|
|
|
|
|
|
|
... pirospaprikával. Így sütéskor nem kap keserû ízt. Ezután forgatom bele lisztbe.
=Amikor a halpaprikás elfogyott, a parazsat felélesztem. Erre helyezem az én speciális halsütő serpenyőmet, és olajat öntök bele. A serpenyőt házilag alakítottuk át egy talajaprító tárcsából úgy, hogy a tengelyfuratot egyszerûen befoltoztuk. A halsütés figyelmet igényl... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tartjuk.
=A krumplikat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. Belekeverjük a 2-3 kanál lisztet, vigyázva arra, hogy gyenge maradjon masszánk. Sóval, borssal, tejföllel vagy kefirrel ízesítjük. Serpenyőben, forró zsíron, lapostányér nagyságú 3-5 mm vastagságú lapcsánkára formázzuk és mindkét oldalát piros-barnára sütjük.
=Mielőtt a sütéshez fogunk, vegyük ki ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tyúktojás személyenként
só, őrölt bors, pirospaprika ízlés szerint
=A szalonna és sonkaszeletek széleit bevagdossuk. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát egy nagy öntöttvas serpenyőben vagy lábasban libazsíron megfonnyasztjuk. Rátesszük a szalonnát, sonkát, a kicsontozott és apróra vágott kacsacombot és megpirítjuk. A tojásokat feltörjük, egy edényben vil... |
|
|
|
|
|
|
|
... felforralom.
Betét I: A két evőkanál lisztet elkeverem a két tojással, majd folytonos keverés mellett belecsurgatom a forró levesbe.
Betét II: A három zsemlét felkockázom és egy serpenyőben, kevés olajon megpirítom. Tányérunkba szedve rámerjük a forró levest.
äAz első betétváltozattal készültet eresztett levesnek, a zsemlekockásat katonás egyszerû... |
|
|
|
|
|
|
|
... először egyet kettévágva megbizonyosodni. Ha kész, szûrőkanállal kiszedem egy tálba és forró olajban megforgat... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeletet
bekenünk, törött borssal megszórjuk és mély tálba egymásra rakjuk úgy,
hogy az egyes szeletekre még egy-egy kanál olajat is öntünk. Pár órán
át hagyjuk így állni. Serpenyőben, nagy tûzön kevés zsírt vagy olajat
forrósítunk és a szeleteket előbb lisztbe mártva hirtelen kisütjük,
ezután sózzuk és tálra téve leöntjük a sült zsírral, am... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeleteket vágunk.
Kés hátával megveregetjük, majd eredeti kerek alakjára összenyomkodjuk.
Gyengén megsózzuk, megborsozzuk, olajjal bekenjük és egy fél órára
félretesszük. Serpenyőben, nagy lángon zsírt vagy olajat forrósítunk
és a bélszín szeleteket mindkét oldalukon rozsdabarnára sütjük.
Tükörtojással tálaljuk. Burgonyapürét és mustárt adunk mellé v... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeleteket hártyáitól megtisztítjuk, az izmokat és a
széleit átvagdossuk és húsverővel vékonyra kiverjük. Törött borssal
meghintjük, leöntjük olajjal és félóráig állni hagyjuk. Serpenyőben,
forró zsíron vékony karikákra vágott hagymát megpirítunk szép pirosra
(személyenként 3 dkg-ot), majd szûrőlapáttal kiszedjük és meleg
helyre tesszük... |
|
|
|
|
|
|
|
... kiskanál
só.
Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A halat megmossuk,
szárazra töröljük és kizsírozott edénybe tesszük. Felforrósítjuk a
vajat egy serpenyőben és puhára pároljuk rajta a hagymát, a paprikát
és a zellert. Hozzáadjuk a paradicsomot és lassú forralással addig
főzzük, amíg a lé el nem párolog. Rákanalazzuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... Beleforgatjuk
a lisztbe. A tojást elkeverjük a tejjel. A halfiléket beleforgatjuk
a tojáskeverékbe és a zsemlemorzsába, majd félretesszük egy időre.
Felforrósítjuk a vajat egy serpenyőben, és 3 evőkanál liszt
hozzáadásával rántást készítünk. 2 percig pirítjuk, majd felengedjük
tejföllel, a hal-erőlevessel és a sherryvel. Besûrû... |
|
|
|
|
|
|
|
... pohár tejföl,
225 g rákhús, 2 pohár zsemlekocka, 3 evőkanál citromlé, 2,2 kg vörös
alligátorteknős.
Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Serpenyőben
felforrósítjuk a vajat. Hozzáadjuk a hagymát és puhára pároljuk.
Keverőtálban összekeverjük a töltelék többi hozzávalóját. Ezt
a keveréket és a vajban megpirít... |
|
|
|
|
|
|
|
... ezt a szót használni, mielőtt kipróbálta volna valódi értelmét ott, ahol vége minden játéknak, és a sors istennőjének kérlelhetetlen keze népeket és embereket egykedvűen tesz serpenyőjébe, hogy megmérje érzelmük igaz voltát és mibenlétét. Magam is azok
közé a milliók közé tartozom, akiknek büszke boldogságtól dagadozott a keble azért, hogy végre megszabadulhatn... |
|
|
|
|
|
|
|
Adolf Hitler - Harcom 4.rész
II. Az állam
A polgári világ már 1920-21-ben szemére vetette mozgalmunknak, hogy elveti a mai államot. Ezért a különböző irányzatok pártpolitikai rablólovagjai jogosultnak érezték magukat arra, hogy ahol csak tehették, elnyomjak az új világnézetnek e fiatal, kényelmetlen hirdetőjét. Közben természetesen szándékosan elf... |
|
|
|
|
|
|
|
Adolf Hitler - Harcom 5. rész
X. A föderalizmus mint álarc
1919 telén, de még inkább 1920 tavaszán és nyarán fiatal pártunknak olyan kérdésben kellett állást foglalnia, amely már a háború alatt is rendkívüli fontosságra tett szert. Már az első kötetemben érintettem azokat a jelenségeket, amelyek Németországot összeomlással fenyegették, és rámutattam az... |
|
|
|
|
|
|
|
... katona.
Staat (latin) . . . . . . . állam.
Schreiben (latin) ............ írni.
Strasse (latin) .......... út.
Schüssel (latin: scutula) ....... tál, serpenyő
Struktur (latin) .......... alkat
Spiegel (latin: speculum) ......... tükör.
Skizze (olasz) ............. vázlat
System (görög) .............. rendszer.... |
|
|
|
|
|
|
|
... palacsintákat, mindegyiket megszórjuk apróra vágott snidlinggel, bazsalikommal, elosztjuk rajtuk a darabokra vágott olajbogyókat, és 1-1 kanálnyi krémet. A palac... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartozott" (V. kötet 7.1.), úgy vélem, ideje szembenézni a Sajó-hagyaték ellentmondásos megítélésének kérdéskörével, vállalva a rajongóan magasztaló, illetőleg sommásan elutasító vélemények serpenyői között mozgó mérlegnyelvnek, egy friss, egy mai olvasat birtokában levő esztétikai értékítéletnek a feladatát is.
Mielőtt azonban erre rátérnék, ismerkedjünk meg a kö... |
|
|
|
|
|