|
|
|
... életműködéshez is nélkülözhetetlen.
Mely élelmiszerekben található meg? Jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai (ún. provitaminjai) a karotinoidok. Legismertebb képviselőjük a béta-karotin. A következő zöldségek, gyümölcsök jó béta-karotin források: sárgarépa, kelkáposzta, paraj, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye.... |
|
|
|
|
|
|
|
... nappali, az éjszakai és a színlátásban is.
Mely élelmiszerekben található meg? Jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai (ún. provitaminjai) a karotinoidok. Legismertebb képviselőjük a béta-karotin. A következő zöldségek, gyümölcsök jó béta-karotin források: sárgarépa, kelkáposzta, paraj, sütőtök, kajszibarack, sárgadinny... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Ezen kívül a paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a k... |
|
|
|
|
|
|
|
... nélkülözhetetlen.
Mely élelmiszerekben található meg?
A táplálkozásban jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai (ún. provitaminjai) a karotinoidok. Legismertebb képviselőjük a ß-karotin. A provitaminokból a szervezet képes A-vitamint előállítani. A következő zöldségek, gyümölcsök jó ß-karotin források: ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Ezen kívül a paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a k... |
|
|
|
|
|
|
|
... világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Ezen kívül a paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a k... |
|
|
|
|
|
|
|
... magyar fűszerpaprika, az almapaprika és a cseresznyepaprika. A paprikák csípősségét az SHU értékkel mérjük.
Élelmezési ismeretek
A paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin és a P-vitamin.. Többféle bioflavont tartalmaz, melyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Jelentős C-vitamin forrás, hiszen faj... |
|
|
|
|
|
|
|
... passzírozott, homogenizált vagy püréként elkészített változatban érhető el kb. 70%.
A karotinoidoknak csoportosítása:
karotin (alfa,béta, cis-béta gamma,zeta= A vitamin provitaminjai)
lutein
likopin
xantofill
A karotinok szénhidrogének, ami azt jelenti, hogy csak hidrogén- és szénatomokat tartalmaznak, míg a xantofill ezen kívül oxigént is.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Ezen kívül a paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a k... |
|
|
|
|
|
|
|
... többek között különböző sebek, sérülések, fekélyek kezelésére alkalmas kenőcsök és nőgyógyászati gyulladásgátlók. Magjaiban jelentős mennyiségű zsíros olaj és különböző vitaminok provitaminjai találhatók, ezért is keresett gyógyszeripari alapanyag.
Termései inkább az élelmiszeripar számára keresettek, de a magas vitamintartalom és egészségvédő szerep miatt, mint drogot is meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... őshazájából származik, az azték és maja civilizációk már több ezer éve ismerték és használták gyógyítás céljából.
A paprikában megtalálható fontosabb hatóanyagok: A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin és a P-vitamin. Többféle bioflavont tartalmaz, melyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Jelentős C-vitamin forrás, hiszen... |
|
|
|
|
|