|
|
|
... hűtőszekrénybe. A zselatinporra ráöntöm a tejet, és folyamatos keverés közben folyósra olvasztom. A túrót áttöröm, az epret megmosom, kicsumázom és félbevágom. A túrót összekeverem a kefírrel, porcukorral, vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, majd a masszát óvatosan összeforgatom a gyümölccsel, az olvasztott tejes zselatinnal és a tejszínből felvert habbal. A túrókrémet a bélelt fo... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy kevés buborékos ásványvízzel hígítjuk, és 8 palacsintát sütünk belőle.
2. A mártáshoz az epret megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, mélyebb tálkába tesszük. Meghintjük 100 g porcukorral és a citrom átszűrt levével, lefedjük, 30 percig pácoljuk-érleljük, majd levével együtt, lábaskába szedjük. Fedő nélkül 3 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a 0,5 dl hideg vízben elkevert ét... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőben, 200 fokon addig sütjük, amíg meg nem emelkednek. Ekkor a sütőt 160 fokra visszavesszük, és a fánkokat készre sütjük.
4. Közben a málnát pürésítjük. A habfixálóval és a porcukorral összekevert tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a málnapürét. A sütőből kivett fánkokat késsel vagy ollóval azonnal félbevágjuk. Miután kihűltek, alsó részüket megtölt... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 púpozott teáskanálnyi porcukrot,
2 teáskanálnyi mustárt,
néhány csepp citromlevet,
őrölt fehérborsot,
sót.
A tojásságáját keverd simára a porcukorral, egy kis sóval és borssal. Lassan add hozzá a majonézt, a mustárt és a citromlét is. A tejfölt előbb keverd simára, majd öntsd a mártáshoz. Ha az egészet jól összekeverted,
kóstold m... |
|
|
|
|
|
|
|
... keserűmandula-aroma
4 tojásfehérje,
1 evőkanál vaj, és
1 evőkanál liszt a tepsihez
Előkészítés:
A mandulát finomra daráljuk és összekeverjük a porcukorral meg a keserűmandula-aromával; a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a kristálycukrot hozzáadjuk. Kanalanként tesszük bele a mandulamasszát, majd simára keverjük.
Elkészítés: |... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk.
16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban másnapig hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap egy konyharuhát jól megszórunk porcukorral, és egyszerre csak egy gombócot kivéve a hűtőből, kinyújtjuk kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra.
8 részre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdítani, csak a külső oldalára rárakjuk a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... porcukor
1/2 csom. sütőpor
1 csom. vaniliacukor
reszelt citromhéj
rum aroma
4 egész tojás
75 dkg liszt
Az olvasztott vajat vagy margarint a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a valiliát, a sütőport,a
4 tojást, ezután hozzádolgozzuk a lisztet.
Viszonylag kemény tésztát kapunk.
A húsdarálónak van egy fajta sütit ki... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyenletesen elnyomkodjuk s barac... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka lisztet
20 deka vajjal vagy zsírral,
1 csomag sütőporral,
1 citrom levével,
3 evőkanál porcukorral és
3 tojás sárgájával jól összegyúrunk.
A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk.
Töltelék:
3 tojás fehérjét
25 d... |
|
|
|
|
|
|
|
...
10 dkg porcukor,
reszelt citromhéj,
40 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
kevés tej,
kakaópor,
baracklekvár.
A tojássárgáját a zsírral, a porcukorral és a citromhéjjal habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. 3 részre osztjuk. 2 részbe kakaót gyúrunk. A barna tészta felét... |
|
|
|
|
|
|
|
...
15 deka vajat
3 evőkanál porcukorral kevert
1/2 csomag vanilincukorral,
2 egész tojással,
25 deka liszttel és
1 csomag sütőporral jól összegyúrunk.
A tésztát késhát vastagra nyújtjuk, és apró szaggatóval kiszúrjuk. Ha szép sárgára kisült, kettőt-kettőt málnával összeragasztunk, s tetejére barackízzel 1-1 szem cukrozott meggyet teszünk... |
|
|
|
|
|
|
|
... részéből ceruzaszéles szalagokat vágunk. A kerek tésztadarabokra egy-egy halmocska kéznél lévő lekvárt helyezünk. A lekvárcsomócskák köré papírtölcsérből 1 tojás kemény habjából 5 deka porcukorral kevert édes habból vékony koszorút nyomunk.
A keskeny tésztadarabkákból pedig kereszt alakú pántot rakunk, végeiket ujjunkkal gyengén benyomva. Közepes tűznél jól átsütjük. Felszol... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1/2 kg lisztet
1/4 kg zsírral,
1 egész tojással,
20 deka porcukorral,
1 Váncza-sütőporral,
1 pohárka rummal,
1 deka törött fahéjjal,
1/2 csomag vanilincukorral,
1 csipetnyi sóval és
annyi tejföllel, amennyit felvesz, összegyúrunk és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Va... |
|
|
|
|
|
|
|
... őrölt mandula
1 dl tejszín
8 szilva (aszalt, kimagozott)
ELKÉSZÍTÉS
A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és 1 liter vízben 10 dkg porcukorral felforraljuk. A meghámozott, kimagozott almákat négyfelé vágjuk, a szirupba tesszük, és 5 percig főzzük. Az almákat kivesszük, lecsöpögtetjük, és negyedekre vágjuk. Kerek tortaformát sütőpap... |
|
|
|
|
|
|
|
... forró vízzel telt edény fölött melegen tartjuk, míg mindegyik elkészül. A gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A palacsintákra gyümölcsöt halmozunk, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... az ananászdarabkákat, a lisztet, végül a tojássárgákat. Óvatosan megkeverjük, kihűtjük. Forró olajban kávéskanálnyi adagonként aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, majd porcukorral megszórjuk. Melegen tálaljuk. Gyümölcsleves mellé is kínálhatjuk.
Variáció
Ha csak felnőtteknek szánjuk a fánkokat, előkészítéskor adhatunk hozzá 1 evőkanál sá... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyik fele tele legyen, a másik középen kilyukasztva. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon meg kell sütni. Gyorsan sü... |
|
|
|
|
|