|
|
|
...
4 tojásfehérje, 7 dkg kristálycukor, 20 dkg cukor, egy kevés víz, 6 dkg porcukor, piros ételfesték a színezéshez.
A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl. A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Tészta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.
Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.
Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mok... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...(alaprecept)
25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 db egész tojás, 1 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál só.
Az élesztőt kevés tejben szétmorzsolom és simára keverem, majd az összes hozzávalót gyorsan összegyúrom és sima tésztává dolgozom. Lisztezett deszkára teszem, 20 percig pihentetem, majd tetszés szerinti töltelékkel megtöltve sütöm meg.
... |
|
|
|
|
|
|
|
...(2-2 rúd)
Tészta: 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga. Diótöltelék: 30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.
Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Tészta: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 3 dkg margarin, 2 tojás, 2 evőkanál méz.
Megkenni: 2 diónyi margarin, 1 tojás.
Díszítéshez: porcukor, citromlé, ételfesték, színes cukorkák, mandula.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a porcukrot, majd elmorzsoljuk benn... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A kovász: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej.
A tészta: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só.
A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz.
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel... |
|
|
|
|
|
|
|
...
6 tojásból piskótát sütünk. 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor keverékéből készült krémmel megkenjük a piskóta egyik oldalát és 3 hosszú csíkra vágjuk.
Krém: 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg dió, 15 dkg darált keksz, 1 kanál kakaó, rum ízlés szerint. Ezzel a krémmel a középső lapot megtöltjük, a két szélét ráborítjuk. Hosszúkás háromszöget kapunk, mint egy házikó teteje. ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 4 db tojássárga, 4 dl tejszín, 15 dkg mazsola, 1 dkg gyömbér, 20 dkg porcukor.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és habosra keverjük, gyömbérrel ízesítjük. Tejszínhabot keverünk bele és poharakba töltjük. Tetejét tejszínhabbal és mazsolával díszítjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Túróból sokféleképpen
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 1/2 kg túró, 2 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg porcukor.
A tisztított sárgarépát finom reszelőn lereszeljük. Tálba téve hozzáadjuk a túrót, a tejet, a finomra vágott hagymát és a porcukrot, jól elkeverjük.
Tálaláskor egy kevés visszamaradt reszelt sárgarépával megszórjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Mikor a város csendes utcáit porcukor
fedi be már,
s mikor a konyhából meseszép sütemény
illata száll.
Izgatottan vár a szobában egy kicsi fenyőfa
tudja, ragyogó színekben fog pompázni - nemsokára
Az egész család készülödik,
ma itthon vagyunk mind
nem rohanunk sehova -
Karácsony van, ez a fontos ma.
Csak együtt lenni, mérge... |
|
|
|
|
|
|
|
Narancs-rum turmix
Hozzávalók:
60 dkg narancs, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 1 dl rum, 1 liter tej.
Elkészítés:
A gerezdekre szedett narancsot a tojássárgákkal, a porcukorral és a rummal simára turmixoljuk. Felöntjük a tejjel, és simára keverjük.
Hűtve fogyasztjuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Őszibarackbólé
Hozzávalók:
60 dkg őszibarack, 15 dkg porcukor, 5 dl száraz fehérbor, 7 dl félédes pezsgő, 0.5 dl őszibaracklikőr.
Elkészítés:
A friss gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, majd a mag körül lévő részt kivágjuk, mert keserű szokott lenni. A barackokat szeletekre vágjuk, és porcukorral rétegezve üvegtálba tesszük. Annyi bort öntünk rá, hog... |
|
|
|
|
|
|
|
Őszibarackturmix
Hozzávalók:
80 dkg őszibarack, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, 1,2 liter tej.
Elkészítés:
Az őszibarackot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héját. Kimagozzuk, a barackok húsát szeletekre vágjuk. Turmixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a tejet. S... |
|
|
|
|
|
|
|
Vaníliás-almás tejturmix
Hozzávalók:
80 dkg alma, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 dl vanílialikőr, 1 liter tej.
Elkészítés:
Az almát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és turmixgépben pépesre keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, majd beleöntjük a likőrt és a tejet. Habosra keverjük, és előhűtött poharakban, jéghidegen kínáljuk.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... csíkom lett.)
Ezeket a csíkokat feltekerjük, így megkapjuk a rózsákat. A tésztavégeket hajtsuk a “virágok" alá. Sütőpapírral borított tepsibe ültetjük őket, megszórjuk porcukorral, és 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Egy kis porcukor a végén sem árt.
3-nál több személynek érdemes egyből dupla adagot készíteni.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... kemény habja, ebből egy közepes tortaformában piskótát sütünk.
Krém: 2 kis pohár kefír, 2 dl cukrász tejszín, 2 cs. vaníliás cukor, kicsi rum aroma, fél citrom leve, 20 dkg porcukor.
A cukrász tejszínt kemény habbá verni, a többi alapanyagot is kikeverni. Fél deci ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg csokoládé, 10 dkg porcukor,4 tojás, fél dl rum (vagy egy kiskanál rumaroma), 1 csomag sütőpor, esetleg diófélék. vagy mazsola (kihagyható). A díszítéshez olvasztott csokoládé és diófélék.
Elkészítés:
A vajat és az összetörde... |
|
|
|
|
|
|
|
... cm-es nagy tepsihez):
A tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 5 dkg darabosra vágott vagy darált dió.
Az első krémhez: 25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1 dl rum (vagy 1 dl vízben feloldott két evőkanál rumaroma), 1 csomag vaníliás cukor.
A második krémhez: 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás főzős pudingpor, 3 dl tej.
A sütem... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
- 6 dl tej,
- 1 evőkanál rum,
- 0,5dl vodka,
- 15 dkg porcukor,
- 5 csomag vaníliás cukor,
- 5 tojássárga.
Elkészítés:
A tejet forraljuk fel, és teljesen hűtsük ki. A tojások sárgáját alaposan dolgozzuk össze a cukorral és a vaníliás cukorral, és verjük habosra. Lassan, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a lehű... |
|
|
|
|
|
|
|
... citromhéj
» csipetnyi őrölt gyömbér
» A lekenéshez:
» fél dl tej
» A mázhoz:
» 2 tojásfehérje
» 1 kiskanál citromlé
» 10-15 dkg porcukor
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet, a fűszereket, az egész tojásokat és összedolgozzuk. Hűvös helyen, fóliába csomagolva egy órát állni ha... |
|
|
|
|
|