|
|
|
... cukor, fél rúd fahéj, 2 púpozott kávéskanál étkezési keményítő. A díszítéshez: háromnegyed liter tejszín, 6 dkg cukor, 6 cl cseresznyepálinka, 6 cl szirup, csokoládéreszelék vagy forgács, porcukor a beszóráshoz.
Elkészítés:
A vajat kis lábasban kis hőfokon megolvasztjuk. A tojássárgáját a cukorral forró vízfürdőben sűrű krémszerűvé verjük, majd kivesszük a vízfürdőből. A... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
27,5 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1 kg savanykás alma, 2 db citrom, 5 dkg mogyoró, 1 dkg őrölt fahéj, 1 dkg vaníliás cukor, 5 g őrölt szegfűszeg, 8 dkg őszibarackíz, Calvados vagy jó minőségű konyak a flambírozáshoz.
Elkészítés:
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre felengedett vajat, a porcukro... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
A tésztához: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 1 púpozott evőkanál kakaó, 18 dkg darált dió, csipetnyi fahéj. A krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál vaníliás porcukor.
Elkészítés:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor kétharmadával, hozzáadjuk a kakaót, mellyel tovább keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verü... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
20 dkg mandula, 2 evőkanál méz, 6 dkg cukor, 2 dkg őrölt fahéj, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál édes mandulaolaj, kevés porcukor.
Elkészítés:
A mandulát finomra őröljük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, vizet és fahéjat, simára keverjük. Mandulaolajjal megkent gyúródeszkára tesszük, diónyi golyócskákat formálunk belőle, lassú tűzön, olajjal kikent edényb... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... mártáshoz ügyesen kapirgáld ki a grapefruitok húsát, persze a belső hártyákból se kerüljön bele egy darab sem. Törd össze villával vagy mindjárt turmixold össze az édesítőszerrel (ja, lehet porcukor is), melegítsd meg, az lesz a legjobb, ha kristálycukorral olvasztod össze, mert akkor kicsit karamellizálódik is, aztán keverd hozzá a tejfölt, szórj bele késhegynyi fahéjat, gyömbért... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
Tészta: 75 dkg liszt, 37 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 5 db tojás sárgája, 1,5 dl fehérbor.
Alma töltelék: 1,2 kg alma, 1 evőkanál méz, kb. 4 dl fehérbor, 1 evőkanál cukor, 1 rúd fahéj, 2-3 szegfűszeg.
Mák töltelék: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor.
Dió töltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 dkg... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
Tészta: 1 kg liszt, 2 dl tejföl, 4 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 20 dkg margarin, 5 tojássárgája, 6 dkg porcukor, 1 liter tej. Töltelék: 40 dkg darált mák, 1 dl tejföl, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 1 citrom héja, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg.
Elkészítés:
A lisztet megszitáljuk, langyos helyen egy tálban fél óráig állni hagyjuk. Ezalatt kis ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 csapott kávéskanál fahéj, 4 tojássárgája. A krémhez: 20 dkg margarin, 5 evőkanál porcukor, 1 dl rum, 30 dkg kókusz, 4 tojásfehérje habja A tészta kenéséhez: lekvár
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, puha tésztát készítünk, két részre osztjuk, az egy... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 tojás, 10 dkg margarin, késhegynyi szódabikarbóna, 40 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2 evőkanál méz, fahéj, 6 dl tejszín, fél dl málnaszörp, 10 dkg porcukor, mandula eszencia, 1 vaníliás cukor, rum, 1 zselatin, 1 dl víz, 6 dl szénsavas üdítőital, 2 csomag vaníliás pudingpor.
Elkészítés:
A lisztből, 1 tojás, margarin, méz, 15 dkg cukor, fahéj, szódabi... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 10 dkg zsír, 1 evőkanál rum, késhegynyi őrölt fahéj, 4 tojás, 20 dkg kristálycukor,1 5 dkg mazsola, barackíz.
Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet a sütőporral, és hozzágyúrjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a zsírt, a rumot meg a fahéjat. Tepsi nagyságúra nyújtjuk, és villával megszurkálva megsütjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... mazsola, 3 evőkanál rum, 1/2 dl tej, 2 mokkacukor, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 dl tejföl, 25 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 citrom héja, 1 nagy üveg kimagozott meggy (vagy reszelt alma).
Elkészítés:
A mazsolát forró vízzel leöblítj... |
|
|
|
|
|
|
|
... viz, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaópór.
Puding: 1 csomag eper ízű pudingpor, 3,5 dl tej.
Máz: 1 kis pohár (2 dl) tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi fahéj és vaj a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
Összeállítjuk a tésztát a hozzávalókból - a kakaópor kivételével. Kettéosztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a kakaót. ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint: reszelt citromhéj, szegfuszeg, fahéj, esetleg ánizs.
Elkészítés:
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). A meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tetszés szerint szag... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
A diós piskótához: 6 tojás, 6-6 evőkanál porcukor és liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg darált dió, reszelt citromhéj, fahéj. A diókrémhez, díszítéshez: 20-20 dkg vaj és porcukor, 15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió, rumaroma, 1 piros marcipánrúd.
Elkészítés:
A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporra... |
|
|
|
|
|
|
|
... nem jó hozzá ), 25 dkg margarin vagy vaj, 35 dkg liszt, 4 db tojás sárgája, 1 mokkáskanál só.
Töltelék: 1 kg cseresznye, 5 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
Díszítés: porcukor
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, finomra reszeljük, tálba töltjük. Annyi (kb. 5 dl ) vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd 15 percig pihentetjük.
Utána leszűr... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
18 dkg porcukor, 14 dkg liszt, 10 dkg margarin, 3 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, fél tasak sütőpor, 20 dkg idénygyümölcs, 1 kávéskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a sütőporral elkevert lisztet és a fahéjat, végül beleszórjuk a gyümölcsöt. Kivajazott, lisztezett tortaformá... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
3 egész tojás, 20 dkg porcukor, 10 dkg zsír, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál szilvalekvár, 9 kanál víz, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom héja, 1 kávéskanál fahéj.
Elkészítés:
A hozzáfalókat összedolgozzuk, a tetejére vagdalt diót szórunk, és lassú tűznél sütjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
6 egész tojás, 25 dkg porcukor, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 2 dl tej, 2 dl langyos méz, 35 dkg liszt, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna.
Elkészítés:
A tojások sárgáját a porcukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kikavarjuk, hozzáadjuk a tejet, és a langyos mézet. A liszttel kevert szódabikarbónát a masszához adjuk, majd a tojások f... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
4 csomag réteslap, 50 dkg dió, 50 dkg porcukor, 15 dkg mazsola, 4 dkg vaj, 5 cl rum, 1 dl tejszín, 1 citrom héja, 1 késhegynyi őrölt fahéj és szerecsendió-virág.
Elkészítés:
A darált diót elkeverjük a porcukorral, beletesszük a megmosott, rumba áztatott mazsolát, és őrölt szerecsendió-virággal, fahéjjal és apróra vágott citromhéjjal ízesítjük. Ez... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
6-7 db alma (reszelve), 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 1 db tojás, 2-3 kávéskanál fahéj.
Elkészítés:
A margarint felolvasztjuk, hozzákeverjük a reszelt almát és a többi anyagot. Előmelegített sütőben, kivajazott, lisztezett tepsiben 25-30 percig sütjük. Amíg a tészta sül, 1 evőkanál vízben jól felfőzzük a követk... |
|
|
|
|
|