|
|
|
... tojásfehérje, 8 tojássárgája, 280 g cukor, 280 g darált dió, 50 g morzsa
Ízesítés: kevés reszelt citromhéjjal, és rumba áztatott meggyel.
Díszítés: kb. 200 g csokoládé, porcukor
Először a tésztát készítjük el. A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, majd összegyúrjuk a liszttel, a vajjal és a tojássárgájával. Kinyújtjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 30 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 30 dkg egész tojás (az átlagos tojás kb. 5 dkg), 30 dkg sima liszt, 2 dkg sütőpor, kakaópor a massza feléhez rummal higított gyümölcslekvár
Elkészítés:
A margarint meglangyosítjuk, és a cukorral kikeverjük habosra, majd egyenként belekeverjük a tojást. Vigyázzunk, hogy ne fusson össze. A lisztet is h... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 30 dkg margarin (jól lehűtve), 15 dkg porcukor, vaníliás cukor, citromhéj, 1 db tojássárgája
(Ebből 93 dkg tészta lesz, amiből a tortához 40-45 dkg-ra van szükség. A maradékot a mandulás linzi kekszhez használjuk fel.)
Amikor összeállt a tészta, kb. fél óráig pihentetjük, majd 5 mm vastagra kinyújtjuk a 40-4... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók a piskótához: 6 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg darált keksz, 15 dkg darált dió, 4 dkg porcukor, 1,5 dl meggylé, 10 dkg magozott meggy, 3 dkg mosott mazsola, 1 dl rum + a krém egyharmada
Hozzávalók a krémhez: 3 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 30 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag va... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 50 dkg vaj vagy margarin, 60 dkg liszt, 6 dkg rétesliszt, 1 dkg só, 2 dkg porcukor, 30 dkg tej, csipetnyi citromhéj, vaníliás cukor, 1 vagy 1,5 kg szilvalekvár, ízlés szerint
A tésztához valókat lazán összegyúrjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk túl, mert akkor nem lesz jó, ugyanis szétomlik, és nem tudjuk felhasználni. Kevés és laza mozdulatokka... |
|
|
|
|
|
|
|
...
(Egyszerű, sütés nélkül elkészíthető)
Hozzávalók: 20 dkg babapiskóta, 4 doboz natúr joghurt, porcukor, citromlé, ízlés szerint, barack, vagy barackbefőtt, baracköntet (baracklekvár rummal vagy triple sec-kel elkeverve, esetleg vízzel hígítva)
Elkészítés:
A babapiskótából két darabot ráhelyezünk a tányérra, erre a porcukorral, citromlé... |
|
|
|
|
|
|
|
...
(nehéz élesztős tészta, sok dióval, gyümölccsel)
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dkg só, 15 dkg porcukor, fél liter langyos tej, 30 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg élesztő, 20 dkg mazsola, 50 dkg gorombára vágott dió, 30 dkg kis kockára vágott, cukrozott narancshéj, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben 4... |
|
|
|
|
|
|
|
...
(XIX. század végi recept)
Hozzávalók a linzertésztához (23 cm átmérő): 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 7 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
Ehhez tesszük majd hozzá a tölteléket, aminek a receptje a következő: 14 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg porcukor, 2 citrom kinyomott leve, 4 tojásfehérje, 10 dkg liszt... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 5 tojás, 12 dkg porcukor, 21 dkg vaj, késhegynyi szódabikarbóna, 23 dkg darált dió, 18 dkg kristálycukor, 3-4 dl lekvár (sárgabarackíz)
Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, a vajjal és a szódabikarbónával. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és a masszát az előre kilisztezett-kivajazott tepsiben vékonyan elter... |
|
|
|
|
|
|
|
... (szilva, alma, sárgabarack), és hasonlóan vékonyra, kb 5 mm vastagra kinyújtjuk. Tepsibe tesszük, és öntetet készítünk rá. Ehhez kell 1.2 dl tejszín, 5 dkg méz, 5 dkg margarin, 15 dkg porcukor. Ezt is csak annyira melegítsük fel, hogy elolvadjon benne a margarin, illetve a porcukor. A kész öntetet a kinyújtott linzertésztára öntjük, és beszórjuk 15 dkg pörköletlen, vékonyra szelet... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A sütemény három részből áll: vajas lapból, marcipánból és párizsi krémből.
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 7 dkg kristálycukor, 11 dkg liszt, 3 dkg kakaó
Elkészítése:
A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd adagolva folyamatosan hozzáadjuk a 4 tojá... |
|
|
|
|
|
|
|
...
(előre sütött lapokból, hidegen állítjuk össze)
Hozzávalók: fél liter felvert tejszín, 10 dkg porcukor, 25 dkg fagyasztott málna, 2-3 evőkanál málnalekvár, fél dl málnaszörp, mirelit réteslap
Elkészítés:
A mirelit réteslapot széthajtogatjuk, majd lapjaira szedjük, és egyenként háromrét hajtjuk. Ebből 4-5 darab háromrét hajtott lap les... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 0,5 dl tej, 2 db tojás, vaníliás cukor , citromhéj
Hozzávalók a töltelékhez: 45 dkg meggybefőtt, 3 dl meggylé, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg édes morzsa (keksz vagy maradék piskóta), 2 dkg főzőpuding, fahéj
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a zsiradékot elmorzsoljuk... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók a tésztához: 1 kg finomliszt, fél kg méz, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 2 db tojássárgája, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja
Az anyagokat összegyúrjuk, majd 4 egyforma méretű lapot nyújtunk. A tepsit óvatosan kenjük meg olajjal, erre tegyük a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük,... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 50 dkg margarin, 75 dkg liszt, 2 tojássárgája, késhegynyi sütőpor, citrom, vaníliás cukor
Tanácsos előző nap begyúrni a linzertésztát, inkább kicsit fagyos zsiradékkal, gyors mozdulatokkal. Betesszük a hűtőbe, és másnap egy tepsi méretű lapot sütünk ki.
Piskótát is készítünk, ehhez a hozzávalók: 5 tojás, 15 dkg cukor... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Piskóta lapot sütünk (vagy élelmiszer boltokban feltekerve, előre készen is kapható).
Krém: 3 dl 100%-os narancslé, 5 dkg pudingpor, 10 dkg porcukor, 1 narancs reszelt héja, 10 dkg margarin
Habverővel hidegen elkeverjük a narancslevet, a pudingport, a porcukrot és a narancs reszelt héját. Vízgőzön kevergetve sűrű krémet főzünk, majd kihűtjük. Gy... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 30 dkg porcukor, másfél csomag sütőpor, 4,5 dkg olvasztott zsír, 1,5 dl víz, 30 dkg rétesliszt, 15 dkg darált dió, pici só
Hozzávalók a krémhez: Fél liter tej, 7 evőkanál sima liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, vaníliás cukor
Hozzávalók a mázhoz: 10 dkg vaj, 3 dkg kakaópor
Elkészítés:
A t... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg kakaó, 1 tojás, fél csomag sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 8 cl tej (nem egészen 1 dl)
Hozzávalók a krémhez: Fél liter tej, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 30 dkg margarin
Hozzávalók a betéthez: 1 csomag babapiskóta, 1,5 felforralt, majd vissza... |
|
|
|
|
|
|
|
...
(könnyű, nyári gyümölcsös torta)
Gyümölcstorta formában készítünk egy piskótalapot: 17 dkg vaj, 17 dkg porcukor, 17 dkg liszt, 7 dkg finomra őrölt dió, 3 db egész tojás, egy citrom reszelt héja, 1 dkg vaníliás cukor
A krémhez: 3,5 dl tej, 9 dkg kristálycukor, 5 dkg vaníliás pudingpor, 70 dkg tetszőlegesen választott friss, magozott gyümölcs, to... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A tészta hozzávalói: 0,5 kg liszt, 20 dkg zsiradék, ebből 10 dkg vaj és 10 dkg disznózsír, 1,5 dl víz, 1,5 dkg élesztő, 1 db tojássárgája, 5 dkg porcukor, csipetnyi só
A kenéshez: 1 egész tojás, 2 tojás sárgája
Elkészítés:
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a 1,5 dl vizet, az összemorzsolt élesztőt, a tojássárgáját, a... |
|
|
|
|
|