|
|
|
... válasszunk egy reggelit, egy ebédet és egy vacsorát, tízóraira és uzsonnára pedig valami könnyű harapnivalót.
Most pedig bemutatunk három zsírfalót:
Alma: Magas pektintartalma csökkenti a zsírfelszívódást a belekben, s ezzel egy időben gondoskodik arról, hogy a sejtekben már elraktározott zsírtartalék elégjen, azaz a test kezdje felhasználni tartalékait. Emel... |
|
|
|
|
|
|
|
... héjában hordozza igaz erejét-tart-
ja helyesen a néphit.Bár a régi görögök azt
gondolták,hogy a "gyümölcsök királya"min-
dent meggyógyít,az almának elsősorban a
pektintartalma kiemelkedő,és ezt a gyü-
mölcs héjában találjuk.A pektin rendszeres
fogyasztása sikeresen akadályozza a várcukor-
szint hirtelen változását,erőteljes ingadozását,
így ... |
|
|
|
|
|
|
|
... rendkívül jótékonyan hat a belek mozgására nyers állapotban.
Serkenti az emésztést: Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához, pektintartalma pedig segíti az anyagcserét, amihez hozzájárulnak a B-vitaminok is.
ĺzületi gyulladás: Az almának rendkívül magas a savtartalma. Almabor is készíthető belőle, de sokkal inkább ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ---Gyógyító alma ---
Vélhetőleg Közép-Nyugat-Ázsiából származik. A rómaiak már 2000 évvel ezelőtt 30 különböző almafajtát ismertek. Azóta - a keresztezéseknek köszönhetően -a méretben, formában, színben és ízben különböző fajták száma ezer fölé emelkedett...
Az almát jogosan sorolják a legértékesebb gyümölcsök közé. A 85% vízen kívül 12% gy... |
|
|
|
|
|
|
|
... panaszokat. Jóvoltukból a lehetséges rákkeltő anyagok is felhígulnak, gyorsabban távoznak az emésztőcsatornából, így elejét vehetjük egy esetleges vastagbélrák kialakulásának. A körte pektintartalma megközelíti az almáét. A pektin gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását, ill. befolyásolja a koleszterin anyagcseréjét. Az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezők számára n... |
|
|
|
|
|
|
|
... illatos.
Miért jó?
A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot százgrammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza.Hogyan fogyasszuk?
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztjá... |
|
|
|
|
|
|
|
... illatos.
Miért jó?
A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot százgrammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza.
Hogyan fogyasszuk?
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogya... |
|
|
|
|
|
|
|
... levágni, számos értékes an... |
|
|
|
|
|
|
|
... türelmet igényel. A héját a csészeleveleknél lehúzzuk, majd a gyümölcshúst kikanalazzuk, figyelve, hogy a magokat otthagyjuk. Cukorral, rövid főzéssel elkészíthető, mivel igen magas a pektintartalma.
A naspolya (Mespilus Germanica Royal, ill. Apyrena) valószínűleg Japánból származik. Európában először az 1700-as évek végén Párizsban jelent meg. Főkén Spanyolország... |
|
|
|
|
|
|
|
... elsősorban alkati és idegi tényezők befolyásolják. Rendszeres gyümölcsfogyasztással azonban a veszélyeztetett személyeknél is csökkenthető ez a rizikófaktor, mivel a nyers gyümölcsök pektintartalma megköti, és az emésztőrendszerből eltávolítja a koleszterint, meggátolva ezzel a felszívódást. Ugyancsak csökkenti a koleszterinfelszívódást a nyers zöldség, illetve gyümölcs A- é... |
|
|
|
|
|
|
|
... leghatásosabb védelmét biztosítja. Stabilizálja többek között a vércukorszintet, a vérnyomást, erősíti a szívet és a vérkeringést, lendületben tartja az immunrendszert. A gyümölcshús pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet, megköti a méreganyagokat, mint pl. ólom, higany, ezen kívül pedig segít gyomorbetegségek esetén is. Az alma káliumgazdagsága épp oly hatékonyan hat a ves... |
|
|
|
|
|
|
|
... hasmenés ellen. Ezt a jótékony tulajdonságát magas pektin-tartalmának köszönheti, mely felnőttkorban is életfogytiglan képes jó kondícióban tartani az emésztőrendszert. Szintén magas pektintartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, ami nagyban csökkenti a leggyakoribb halálozási ok: a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Vitaminok
A legtöbb gyümöl... |
|
|
|
|
|
|
|
... japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86 %-a víz).
Kevesebb energiát tartalmaz, mint az alma vagy a körte. Ugyanakkor magas a cellulóz-, hemicelluóz- és pektintartalma, ezért táplálkozásbiológiai szempontból nagyon előnyös. Ízükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, zamatuk leginkább a sárgadinnyére, birsre és az ananászra emlékeztet.
Japánban a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Ismerjük meg!
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A stat... |
|
|
|
|
|
|
|
... illatos.
Miért jó?
A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot százgrammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza.
Hogyan fogyasszuk?
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyers... |
|
|
|
|
|
|
|
... és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása i... |
|
|
|
|
|
|
|
... Nógrád megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.
Miért jó?
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcs... |
|
|
|
|
|
|
|
... Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkentjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják spor... |
|
|
|
|
|
|
|
... ismerték fogínyvédő hatását, állatok fekélyeinek kezelésére is használták.
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növényi rost-, illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssavtartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
Az ásvá... |
|
|
|
|
|
|
|
... nem vezet elhízáshoz sem.
Alma
Az almasav lúgosító hatása és a gyümölcshúsban lévő anyagok serkentik az anyagcserét, így a zsírok jobban lebomlanak. Magas pektintartalma miatt sokáig nem leszünk éhesek. Kalória alig van benne, együk bátran!
Bab, borsó
A hüvelyes növények, vagyis a bab, a lencse, a borsó komplex szénhidrátokat tarta... |
|
|
|
|
|