|
|
|
Hozzávalók:
12,5 dkg teljes búzaliszt, 2,5 dkg margarin, fél dl tej, 1 tojássárgája, 2 dkg méz, 1 dkg élesztő, 30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, mazsola, alma, körte, narancshéj), 2,5 dkg dió, 2,5 dkg mogyoró, fahéj, szegfűszeg, gyömbér.
Elkészítése:
Az élesztőt a tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott, de nem f... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
4 dl natúr, fehérítetlen liszt,
1 evőkanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
0,5 dl főzőmargarin,
1 evőkanál reszelt narancshéj,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1,5 dl puhára főtt krumpli, hámozva és áttörve (püré),
0,5 dl méz,
1 dl (kb.) tej.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagy vaj,
10 dkg cukor,
10 dkg méz,
2 egész tojás,
20 dkg liszt,
1 dkg szalalkáli,
1/2 kk gyömbér,
szegfűszeg és fahéj,
5 dkg cukrozott narancshéj,
kevés zsemlemorzsa.
Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, ke... |
|
|
|
|
|
|
|
...
20 dkg darált dió
0/5 - 1 dl tej (vigyázzunk vele, nehogy túl híg legyen, ha mégis, búzadarával szilárdíthatjuk)
10 - 10 dkg cukor
vaníliás cukor, fahéj, citrom-, narancshéj, mazsola, 1-2 kanál lekvár
Készíthetjük egyféle töltelékkel is, csak mákkal, vagy csak dióval.
Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk, a lisztbe beleöntjük, a többi hozzá... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál narancslé
17,5 dkg őrölt mandula
1 narancs
A bevonathoz:
15 dkg főzőcsokoládé
1 evőkanál narancslé
2 dkg vaj
A díszítéshez:
narancshéj (cukrozott)
ELKÉSZÍTÉS
A cukrot a narancslében feloldjuk, majd a mandulát is hozzáadva sűrűre keverjük. A narancs reszelt héját is beledolgozzuk, és kéz... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyógynövény a citromfű, levendula, macskagyökér, orbáncfű, majoránna, borsmenta, zab, komló, szurokfű, édeskömény, kamilla és a keserű anyagokat tartalmazó gyógynövények (ezerjófű, ürömfüvek, narancshéj, vidrafű). A gyomorsavtúltengés ellenszere az apróbojtorján, palástfű, orbáncfű, bazsalikom. Gyomorfájdalom, savtúltengés és gyomorfekély ellen a következő receptet ajánlom: 100 g ... |
|
|
|
|
|
|
|
... nélkül bizony szóba se jöhet náluk. Ezek a szerek inkább csak teakeverékek és orvosság alkotórészeként csempészhetők étrendjükbe. Gyerekeknél sokkal jobban beválnak az aromás anyagok: a narancshéj, az angelikagyökér, a benedekfű, az üröm, a kálmosgyökér, melyek kellemes fűszeres-aromatikus ízélményt nyújtanak éteres olajtartalmuknak köszönhetően. Evés előtt 10-20 cseppet adjunk be... |
|
|
|
|
|
|
|
... csésze kristálycukor
3 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
¾ csésze narancslé (frissen facsart)
1/3 csésze növényi olaj
1 tojás
1 evőkanál reszelt narancshéj
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral, a narancshéjjal és a... |
|
|
|
|
|
|
|
... 8 tojás, 8 evőkanál liszt, 16 dkg cukor, 2 dkg kakaó. A sárga krémhez: fél liter tej, 1 rúd vanília, 4 db tojássárgája, 10 dkg cukor, 3 dkg liszt. A sziruphoz: 20 dkg cukor, 3 dl víz, narancshéj, citromhéj. Ezen kívül: 8 dkg málna- vagy barackíz, 2 dkg kakaó, 30 dkg cukrozott tejszínhab, csokoládéöntet (recept a végén). Csokoládéöntet: 2,5 dl tej, vanília, 3 dkg cukor, 10 dkg csok... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
A töltelékhez: 1,5 dl 50-60 fokos rum, 40 g mazsola, 20 g cukrozott narancshéj, 180 g dióbél, 1 dl tejszín, 120 g cukor, törött fahéj, 12 db palacsinta, 50 g vaj (pirításhoz); a csokoládémártáshoz: 2,5 dl tej, vanília, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 80-100 g cukor, 50 g kakaópor, 15 g liszt, 5 dl tej.
Elkészítése:... |
|
|
|
|
|
|
|
... alá, és emeljük bele az ánizzsal beleszórt tepsibe. 160 fokon 20 percig süssük, amíg sárgásfehér nem lesz.
Barackos mandularúd
Kb. 30 db
Tészta: 75g cukrozott narancshéj, 20 dkg nyers marcipánmassza, 12,5 dkg baracklekvár, 1,5 cl cseresznyepálinka, 15 dkg apróra vágott mandula.
Díszítés: 15 dkg sötét, 15 dkg világos süteménybevonó máz.
Tészta... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
szárított füge, darált dió, narancslé, citromlé, porcukor, reszelt narancshéj, kristálycukor.
Elkészítése:
A fügét daráljuk le (erre jó a húsdaráló is). Adjunk hozzá negyedannyi darált diót, ízesítésnek porcukrot, citromlét, s kevéske reszelt narancshéjat. A hozzávalókat jól gyúrjuk össze - közben öntsünk hozzá annyi narancslét, ho... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg élesztő, bő 1 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 citrom lereszelt héja, 7,5-7,5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 1-1 csipet só, őrölt szegfűszeg és fahéj, a kenéshez 1 tojás sárgája.
A lisztet beleöntjük egy tálba, és a közepébe ... |
|
|
|
|
|
|
|
... őzgerincformához)
10 dkg aszalt eper
10 dkg aszalt körte
10 dkg aszalt meggy
10 dkg aszalt tropik mix (kiwi, ananász, papaja)
10 dkg dió (lehet földimogyoró is)
0,5 dkg cukrozott narancshéj v. citromhéj
2 tasak vaniliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
400 g fínomliszt
400 g margarin
200 g tortabevonó csokoládé
8 db. tojás... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerint tejet. Díszítheted tejszínhabbal, amelynek tetejére fahéjat szórsz.
Tej-tea
Hozzávalók: 1 l tej, 2 kávéskanál tealevél vagy 2 filter feketetea, méz, citrom- vagy narancshéj.
A tejet forrald fel, és amikor forr, tedd bele a teát. A tűzről levéve többször keverd meg és 10 percnyi állás után leszűrheted. Ízlés szerint édesítve, jól behűtve fogyaszd! Í... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (6 szelethez):
3 tojás, 4 dkg porcukor, 4 dkg liszt, 1 ek. kakaópor, 1 tk. reszelt narancshéj, 3 dkg darált dió, 1 ek. rum, 1 ek. narancslikőr.
A töltelékhez: 8 dkg dióbél, 3 dkg cukor, 1 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 5 ek. rum, 2 dkg csíkokra vágott mandulabél, 1 dkg kandírozott narancshéj, 3 zselatinlap (1 dkg zselatinpor), 2,5 dl tejszín, 1 vaníliarúd... |
|
|
|
|
|
|
|
...
40 dkg piros színű gyümölcs (málna, ribizli, eper) vegyesen
1 vaniliarúd
17 dkg cukor
1 citrom (leve)
3 sárga húsú őszibarack
4 evőkanál málnadzsem
2,5 dkg narancshéj (cukrozott)
2,5 dl narancslé
15 dkg margarin
ELKÉSZÍTÉS
A vaníliarudat kettévágjuk. 5 dl vizet, 15 dkg cukrot, a citromlét, a vaní... |
|
|
|
|
|
|
|
Szotyolahéj, használt rágógumi, üres üveg, műanyag pohár, banánhéj, papírszemét, almacsutka, csokipapír, narancshéj, gumióvszer - mindez nem egy lelátó a focimeccs végén, hanem a parlamenti ülésterem szavazás után. Az ülések után a szemetet eltakarító terembiztosi szolgálat alkalmanként 10-20 zsák (!) szemetet ganajoz össze képviselőink után.
Azt egyébként nem tiltja a h... |
|
|
|
|
|
|
|
Sárgát hordunk, ha erőt akarunk gyűjteni ahhoz, hogy kimondjuk, amit gondolunk. A zöld öltözék segít érzelmeink kifejezésében, a döntéshozatalban és az igazság megtalálásában. Amikor a narancshoz vonzódunk, a szexualitásnak van kiemelt szerepe életünkben. A piros a változásokkor segít, ugyanis energiát ad, inspirál, és koncentrálttá, tettre késszé tesz. Az sem véletlen, hogy amikor... |
|
|
|
|
|
|
|
4 dl liszt
1.5 dl főtt krumpli
2 teáskanál sütőpor
1 dl méz
0.5 dl margarin
1 dl tej
2 evőkanál citromhéj vagy narancshéj
Egy csipetnyi só
A krumplit héjában főzzük meg, majd szedjük le a héját, és törjük össze úgy mintha krumplipürének készíten... |
|
|
|
|
|