|
|
|
Egy kedves, volt kolléganőnk Szakácskönyvét osztom meg veletek a Bevezetőjével együtt.
Fogadjátok, olvassátok szeretettel
A szakácskönyvben az Ajánlás és Bevezető után, az alábbi receptek találhatók:
Levesek
... |
|
|
|
|
|
|
|
... a fedőt levéve, lassan süsd el a levét. A tojásokat a tejjel és egy kis sóval habard el, majd lazán keverve add az eddigiekhez. Ha rezgősre sütöd, akkor a legjobb.
Réteges puliszka ("Román dobostorta")
Hozzávalók:
1 kg puliszkaliszt
1/2 kg juhtúró
füstölt szalonna
savanyú káposzta
zsír
só
A szalonnát kockázd fel, süs... |
|
|
|
|
|
|
|
|
SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
A HÚS ELŐKÉSZÍTÉSE
A húst bő, hideg vízben mossuk tisztára. Ha nagyon szennyezett és zsíros, akkor langyos vizet használunk, de - kivéve a pácolt, sózott, füstölt húsokat - sosem áztatjuk. (Az erősen sózott, füstölt húst néhányszor leforrázzuk, majd hideg vízben lemossuk. A túlontúl sötét húsok színének frissítésére is szokás, forrázást a... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőben,alacsony hőfokon addig sütjük amíg a hab gyönyöű színt nem kap.
Bejegyezte: Orsi dátum: 13:28 0 megjegyzés
Címkék: desszert, erdélyi ízek
2008. február 17.
Túrós puliszka
Nagyon szeretem a túrós puliszkát,sőt a család minden tagja nagyon szereti.Erdélyi nagypapám egyik kedvenc étele.Igazából elég egyszerű elkészíteni(jó mondjuk mi zepterben főzzük,... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... körözött 68
Erdélyi kuglóf 69
Erdélyi kürtöskalács 69
Erdélyi lángos 69
Erdélyi májas hurka 69
Erdélyi paradicsomleves 70
Erdélyi raguleves 70
Erdélyi sajtos puliszka (polenta) 70
Erdélyi sonkás káposztaszelet 70
Erdélyi szalámi 1. 70
Erdélyi szalámi 2. 71
Erdélyi szalámi 3. 71
Erdélyi tokány 71
Erdélyi tüdős hurka 1... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Afrikai harcsa fehérborban
Hozzávalók
700 g harcsafilé
50 g liszt
50 g zsír
0,5 dl brandy
1,5 dl száraz fehérbor
50 g vöröshagyma
1 csomag petrezselyem zöld
120 g gomba
2 gerezd fokhagyma
40 g vaj
só
őrölt bors
Elkészítés
A halfiléket szeletekre vágjuk, sózzuk, félretesszük, hogy a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kínálja a meleg - és hideg ételekből álló fogásait. Lesznek grillételek, gyros, hot-dog, hurka és kolbász, bográcsos egytálételek, erdélyi ételek, főtt kukorica, pecsenyék, sültek, juhtúrós puliszka, vega-, reform- és bioételek, pizza kürtöskalács, nyárson malac- és kacsasült, pannini, churros, pleskavica, tortilla, minifánk és lángos. A Nagyszínpaddal szemben 6 különböző nemzet k... |
|
|
|
|
|
|
|
... jól lehet alakítani. A sajtot és a gomolyát villával eldolgozzuk, majd kis golyókat formázunk a masszából. A golyókat megforgatjuk durvára tört borsban, vagy más zö... |
|
|
|
|
|
|
|
...
KUTHY LAJOS
HAZAI REJTELMEK
ELSŐ KÖTET
TARTALOM
KUTHY LAJOS.
HAZAI REJTELMEK
I.
(Hortobágy.)
II.
(A csikós.)
III.
(A hortobágyi csárda.)
IV.
(Szállító parasztok.)
V.
(Kátay, Kopogó, Nyul Iczik, Pisze Pista, Harangi... |
|
|
|
|
|
|
|
...
ORSZÁGHÓDÍTÓK 1.rész
ORSZÁGHÓDÍTÓK - AZ EMANCIPÁCIÓTÓL RÁKOSI MÁTYÁSIG- 1.rész
BEVEZETÉS ELŐSZÓ I. Rész AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚIG
I. fejezet - MAGYARORSZÁG GYARMATOSÍTÁSA
II. fejezet - A SZABADSÁGHARC ELŐTT ÉS UTÁN
III. fejezet - MAGYARORSZÁG CASSANDRÁJA
IV. fejezet - MI VOLT A TISZAESZLÁRI PER?
V. fejezet - SZÁZADFORDULÓ, AVAGY -... |
|
|
|
|
|
|
|
...-
- - [-]
687: Szia Verácska ! Itt kódorogtam ,olvasgattam,és megláttam ezt a receptet. A leírása nagyon hasonlít a mi nyírségi Málé nevű kukoricás ételünkhöz. édesanyám készített párszor még kicsi voltam. Valami még rémlik az ízről is. Annyit tudok,hogy melegen jó. Puliszkát viszont sokat ettünk.
#717
2009. novem... |
|
|
|
|
|
|
|
... jól lehet alakítani. A sajtot és a gomolyát villával eldolgozzuk, majd ... |
|
|
|
|
|
|
|
... levest, és 5 percig forraljuk. Végül a tejfölt simára keverjük a maradék liszttel, szűrőkanálon keresztül a leveshez adjuk, és 2-3 perces forralás után tálaljuk.
Erdélyi sajtos puliszka (polenta)
Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 1 l víz, só, 10 dkg vaj, 1 hagyma, 20 dkg sajt
Elkészítés: A sós, lobogó forró vízbe állandó kevergetés közben vékony sugárban ... |
|
|
|
|
|
|
|
...-
Szűcs Dezsőné [Vera]
Gyümölcsös kavart
4 egész tojást kikavarunk 30 dkg cukorral, 3 evőkanál forró vízzel. Belerakunk egy vaníliás cukrot vagy reszelt citromhéjat, vagy mindkettőt, 1 csomag sütőport citromlével felfuttatva, 30 dkg lisztet. Ezt kikavarjuk, a végén hozzákavarunk 1 dl olajat. Zsírozott, lisztezett tepsib... |
|
|
|
|
|
|
|
...
ELSÕ RÉSZ
HOL TEREM A MAGYAR VITÉZ?
1
A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány. Nem illik tán, hogy együtt fürödnek, de ők ezt nem tudják: a fiú alig hétesztendős, a leány két évvel fiatalabb.
Az erdőben jártak, patakra találtak. A nap tüzesen s... |
|
|
|
|
|
|
|
... előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.
Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,
Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből.
Környezetváltozás csillapítja dühöd,
A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.
Sok az arzén benne, szaporítja véred,
Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.
8. Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban,
... |
|
|
|
|
|
|
|
... kinyújtom körülbelül 1 centiméter vastagságúra.
Fánk szaggatóval kivágom, és nem túl forró olajban
kisütöm.
- 38 -
Kukoricából készült ételek
Puliszka
A puliszkát őrölt kukoricalisztből készítem. Főzés előtt a
lisztet megszitálom, és meleg sütőbe teszem, hogy a liszt jól
átmelegedjen.
Puliszka köretnek
Hozzávalók:... |
|
|
|
|
|
|
|
... Kalló felé sietsz, Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez. Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből, Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből. Környezetváltozás csillapítja dühöd, A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd. Sok az arzén benne, szaporítja véred, Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred. 8. Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban, Bár fiatalon is bekerülsz a sor... |
|
|
|
|
|
|
|
ÖSSZEGYŰJTÖTT MORZSÁK
Lajos Atya és Szabó György (a füvesember) tanácsaiból
és egyéb hasznosságok
,,HADD TERJEDJEN A JÓ, - VETNI KELL, BÁRKI IS ARAT."
,,Minden rét és mező, valamennyi hegyoldal és lankás mind megannyi patika"(Paracelsus)
= ISTEN PATIKÁJA
A nevetés a lélek pihenése.
A vidám kacagás a lélek tüsszentése.
Cs... |
|
|
|
|
|
|
|
... távoli származására utal.
A kukorica Erdélyben terjedt el a legjobban, mert a kevésbé termő búzát a kukoricával pótolták az étkezésben. Erdélyben tanulmányozhatjuk a hamisítatlan puliszka elkészítését, bár nem valószínű, hogy ma is bivaly tejjel fogyasztanák.
Puliszka:
A vizet sóval együtt felforraljuk, amikor lobogva forr, lassan hintve, kevergetve eng... |
|
|
|
|
|