|
|
|
... Közvetlenül
fogyasztás elott a megmaradt tejszínhabot jó keményre
felverjük (cukor nélkül), és feldíszítjük vele a
túrókrém tetejét. Egy-egy szem gyümölccsel és a közben
megreszelt csokoládéval, valamint tetszés szerint
ostyával is díszíthetjük.(Ha nem fogyasztjuk el rögtön a tejszínhabbal díszített krémet, akkor egy teáskanálnyi, fél dl tejben felold... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávaló: 4 főre:
2 szál reszelt sárgarépa,
15 dkg meghámozott, megreszelt sütőtök,
13 dkg mazsola,
3 ek. olaj,
1 ek. citromlé,
1 kiskanál méz
A répákat meg a tököt egy tálban kézzel alaposan összekeverjük. A mazsolát is beleszórjuk;, és még egyszer átkeverjük. Az olajat a citromlével és a mézzel összerázzuk, és a salátára locsolva a... |
|
|
|
|
|
|
|
... kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, enyhén belisztezzük, forró olajban mindkét oldalukon hirtelen kissé megsütjük, másik lábosba rakjuk. A visszamaradt olajban megpirítjuk a megtisztított, megreszelt hagymát, levével együtt a rostélyosszeletekre öntjük, hozzáadjuk a megtisztított, felvágott sárgarépát, s fedő alatt puhára pároljuk. Mikor puhulni kezd, ráöntjük a tejfölt, és kicsit ... |
|
|
|
|
|
|
|
... db tök
1 csokor kapor
3 ek. olaj
30 dkg darált hús
2 dkg margarin
2,5 dl tej
Elkészítése: A meghámozott, megreszelt tököt kaporral ízesített forró, sós vízben előfőzzük. Közben az olajon megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a KNORR Pörkölt Rafinériát és 3 dl vizet. Néha megkeverve készre főzzük. Elkészítünk e... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízesítjük. A kicsontozott, feldarabolt marha- és birkahúst hozzáadjuk, és addig főzzük, ami a zöldség puha lesz. A paradicsomot és a citrom levét, a joghurtot öss... |
|
|
|
|
|
|
|
... tűzről, fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát teszünk, és a rizst így hagyjuk megpuhulni, kihűlni.
2. A tojásokat a tejjel simára keverjük, a rizsre öntjük, és a megtisztított, megreszelt répát is hozzáadjuk. Kb. 1 mokkáskanál sóval ízesítjük, a borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
3. Egy kb. 20 x 30 centis tűzálló tálat margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával... |
|
|
|
|
|
|
|
...torma
Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia tájairól származik. Hazánkban nem őshonos, de szinte mindenhol termesztik. A megreszelt tormából felszabaduló csípős aroma belégzése tisztítja a légutakat, enyhíti a köhögést, oldja a lerakódott hurutot. Az alkoholba áztatott, reszelt torma kipréselt levét fejfájásra borogatásként lehet használni, mert a tarkóra téve vérbőséget ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vékony, négyszögletes lapokat sütök belőle. A pudingporhoz 2 evőkanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a tejet, sűrűre főzöm és belekeverem a tojásokat. A krémet hűlni hagyom. Az almát megreszelem, és vajon addig párolom, amíg elfő a leve, és cukorral, fahéjjal ízesítem. A krémhez a margarint habosra keverem a cukorral, majd összekeverem a kihűlt pudinggal. Amikor mindegyik a... |
|
|
|
|
|
|
|
... atyádtól a védővas eredeti kulcsocskáját, míg atyád ebédelés után szundikált. Talán még a borába is szórt valamennyi gyönge altatót. Majd a minta alapján hű damaszkuszi fegyverkovácsom megreszelte eme kicsi kulcsot, mely elvezet tested rejtekéhez, mindkettőnk nagy boldogságára! Szerető dajkád megőrzi titkodat, az én emberem szavát meg senki nem érti errefelé.
Ostroma alatt b... |
|
|
|
|
|
|
|
... likőripari üzemekben használják fel.
A friss, megmosott terméseket vékonyan meghámozzák úgy, hogy a fehér belső héjat kiszedik.
Kifacsarva a citromlé a konyhaecetet helyettesítheti. Megreszelve dió- máktöltelékbe, túrótöltelékbe használják.
A gyógyászatban a citromnak emésztésserkentő és gyomorerősítő hatása van.
Élettani hatása:
A citromot leginkább íz... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtisztított zellereket fél centi vastag karikákra szeljük, és mindkét oldalán megsózva lisztbe mártjuk. A juhtúrót, a habosra felvert tojást, 1 evőkanál tejfölt, 1 evőkanál zsemlemozsát és a megreszelt vöröshagymát kevés sóval, borssal és csipet cukorral összekeverjük. A párizsit gyufaszálnyi csíkokra metéljük. Kis tepsit 1 evőkanál olajjal kikenünk, 1 evőkanál zsemlemorzsával b... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyták, majd a gumó kieresztett és mézzel összekeveredett levét fogyasztották. Az ily módon elkészített feketeretek-lének a nép epetisztító és epekövet eloszlató hatást tulajdonított. A megreszelt és mézzel összekevert fekete retket, valamint a gumóba tett méz, illetve cukor hatására képződő levet köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis ellen is fogyasztották. Különösen gyakran ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... A másik tálban a puha vajjal indítok. A vajhoz hozzászórom a cukrot, és robotgéppel összehabosítom. A cukros vajhoz ezután géppel hozzádolgozom a tojást, és jöhet bele a narancslé. A megreszelt narancs egyik felének kifacsarom a levét, aztán 3 evőkanálnyit hozzákeverek a cukros-tojásos vajhoz. Ezzel kész a tészta ,,száraz" és ,,nedves" része, már csak össze k... |
|
|
|
|
|
|
|
... pulykamell-szeleteket kiverem és befűszerezem, félreteszem.
A füstölt tarját igen apróra feldarabolom, a kaprot megmosom, szárát eltávolítom és felaprítom, a túrót áttöröm, a hagymát megreszelem, végül az egészet jól összekeverem, megsózom, megborsozom.
Ezt a masszát rákenem a hússzeletek egyik felére, a másik felét ráhajtom, és mint a rántott húst, kipanírozom. Zsírban ... |
|
|
|
|
|
|
|
... márványsajt
keményítő
só
bors
szerecsendió
0.8 l húsleves
0.8 l tej
Elkészítési mód:
A tejet és a húslevest öntsük össze és forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről és tegyük bele a megreszelt sajtokat, hogy megolvadjanak.
Kicsit hűtsük le és turmixoljuk át, mert a füstölt sajt nem olvad úgy, mint a trappista sajt.
Ezut... |
|
|
|
|
|
|
|
... kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, enyhén belisztezzük, forró olajban mindkét oldalukon hirtelen kissé megsütjük, másik lábosba rakjuk. A visszamaradt olajban megpirítjuk a megtisztított, megreszelt hagymát, levével együtt a rostélyos szeletekre öntjük, hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, s fedő alatt puhára pároljuk. Mikor puhulni kezd,... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A gombát megmossuk, földes végét levágjuk. Nagyon vékonyra szeleteljük. Az apróra metélt petrezselyemzölddel és a megtisztított, megreszelt (vagy nagyon apróra vágott) vöröshagymával együtt 2 evőkanál olajon, sóval, törött borssal fűszerezve fedő alatt, saját levében megpároljuk. Amíg a gomba párolódik, a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehér bor, törött bors, só.
A nagyon apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírján üvegesre pirítjuk a tisztított és finomra vágott (vagy megreszelt) vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a megmosott, tisztított és vékony karikákra vagdalt sárgarépát, s az ugyancsak tisztított és felszeletelt gombát meg a zöldborsót. (Ha konzervborsót haszn... |
|
|
|
|
|
|
|
Feketeretek a kövek ellen!
Epekő, vesekő?-fogyaszd a feketeretket!
Sokan nem tudják, a feketeretek nem csak étek, hanem orvosság is!Legjobb estére fogyasztani,ajánlatos megreszelni, mert így könnyebben emészthető.Leoldja a fogkövet, és a nyelvről a lepedéket, ha egy kicsi darabkát e... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtisztított és fokhagymaprésen összezúzott (vagy lereszelt) vöröshagymát, majd kis lángon egy percig kevergetve pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott zellerlevél felét (vagy a megreszelt zellert) és a paradicsompürét, ezt követően tovább pirítjuk egy percig. A krumplit rátéve további néhány percig pirítjuk, végül annyi vízzel öntjük fel, amennyi szűken ellepi. Beszórjuk a... |
|
|
|
|
|