|
|
|
... Aspelnium Délkelet-Ázsiából származik.
Tenyészhely:
a félárnyékos és meleg helyet kedveli. Magas páratartalmat kell biztosítani neki, külömben a levelek csúcsai és szélei megbarnulnak.
Gondozás:
földlabdája sosem száradhat ki, de nem türi a túlöntözést sem. Nyáron 2 naponként lehet öntözni, vagy amikor a földlabda felszíne kissé megszikkadt, tél... |
|
|
|
|
|
|
|
... növényt, sokkal többet árthat a helytelen öntözés - túlöntözés esetén a gyökerek megrothadnak - , és a száraz levegő. Ha túl hosszú ideig áll száraz levegőjű helyiségben, a levelek szélei megbarnulnak, a barnaság pedig mind nagyobb területre terjed ki, ilyenkor a száraz részeket vágjuk le esztétikai okok miatt.
Szaporítás:
Tőosztással lehet szaporítani ha egy dús... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... elrothadhatnak a gyökerek.
Átültetni akkor kell, ha a növény kinőtte cserepét, ez megtörténhet 2-4 évenként. Földje könnyű, jó vízáteresztő legyen. A terméketlen levelek idővel megbarnulnak, ezeket feltétlenül hagyjuk a növényen, nem szabad levágni őket.
Tápoldatozni tavasztól szeptemberig két hetenként szükséges, a tápanyagot csökkentsük töménysége negyedére.
Nö... |
|
|
|
|
|
|
|
... pajzstetű és takácsatka támadhatja meg. Télen, ha túl nedves a földlabdája, gyökerei és törzse megrothadnak és a növény elpusztul. Viszont ha túl száraz a földlabda, a levelek csúcsai megbarnulnak.
Szaporítás:
tősarjakkal, törzsdarabokkal, fejdugvánnyal lehetséges. Ha növényünk nagyon magasra nőtt és felkopaszodott, feldarabolhatjuk, az anyanövényből csak egy 20 ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... terem. Ritkán erdei tisztásokon, utakon, kertekben is előfordul. Tavasztól őszig gyűjthető. Közepes vagy nagytermetű gomba, lemezei szabadok, kezdetben halvány rózsaszínűek, majd hamar megbarnulnak.
Energiatartalom: 25 kcal, 105 kJ/100 g
Jól szárad, de nedvszívó és penészedő, ezért csak gondosan tárolva tartható el. Az egyik legízletesebb csiperke. Számos mód... |
|
|
|
|
|
|
|
... hogy a magvak kifejlesztésére tápanyagot használjanak fel, tehát erősebb, nagyobb új hagyma fejlődik a földben. Elvirágzás után a tulipán levelei fokozatosan elhervadnak, elsárgulnak, megbarnulnak, vagyis a növény behúzódik. A kertben nyáron a tulipánok helyére (voltaképpen a behúzódott hagymák közé) egynyári virágokat ültetünk.
A tulipánhagymákat célszerű három évenkén... |
|
|
|
|
|
|
|
... világos szobában szintén szép nagyot tud nőni egy nyár alatt. Ha déli szobába tesszük, ne tegyük nyáron az ablak közvetlen közelébe, mert az üvegen áthatoló napsugaraktól ugyanúgy megbarnulnak a levelek, mintha kint hagynánk az udvaron a napon. E sorok írójának az a tapasztalata, hogy nem csak dísznövényként, hanem gyógyszernövényként tartva szerencsésebb a lakásban hagyni nyáron,... |
|
|
|
|
|
|
|
... világos szobában szintén szép nagyot tud nőni egy nyár alatt. Ha déli szobába tesszük, ne tegyük nyáron az ablak közvetlen közelébe, mert az üvegen áthatoló napsugaraktól ugyanúgy megbarnulnak a levelek, mintha kint hagynánk az udavaron a napon.
A téli tartása:
Télen van a növény nyugalmi időszaka, ekkor világos és lehetőleg viszonylag alacso... |
|
|
|
|
|
|
|
... órák, esetleg napok hosszat főzik. A kénsav a felvett cukrot elszenesíti, tehát az achát azon rétegei, melyek jelentős mennyiségű cukrot vettek fel, feketék lesznek, a többiek pedig megbarnulnak. Azok a rétegek, melyek semmi cukrot sem vettek fel, megtartják eredeti világos színüket. A barnára festendő achátokat, mint a szardernél már említettük, cukorral, míg a vörösre festendőke... |
|
|
|
|
|
|
|
... közvetlen tűző napfénynek. Ha van erkélyünk vagy kertünk, akkor nyáron a szabadba is kitehetjük. Keressünk számára egy kis kellemes, félárnyékos zugot. A túl sok fény hatására levelei megbarnulnak.
Zuhogó esőben semmiképp se felejtsük kint, mert a sok víz nem tesz jót a növénykénknek, mert gyöke... |
|
|
|
|
|
|
|
... kinyújtjuk. Ezután 4 kört vágunk belőle egy 5 cm átmérőjű kiszúróval, majd az előkészített sütőlapra helyezzük. 220 oC-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, amíg megnőnek és enyhén megbarnulnak.
4. A töltelékhez az almaszeleteket a cukorral és a citromlével fazékbe tesszük. A vizet hozzáöntve fedő nélkül forrás után 5-10 percig főzzük, míg az alma megpuhul. Ha kiss... |
|
|
|
|
|
|
|
... össze zsineggel vagy szúrjuk át fogpiszkálóval.
5. Permetezzünk olajat egy teflonserpenyőbe,
és közepes lángon süssük a sertéshústekercseket 5 percig, vagy amíg jól megbarnulnak. Adjuk hozzá a szószt, és lassú tűzön főzzük 10-15 percig, vagy amíg a hústekercsek átfőnek. Távolítsuk el a zsineget (fogpiszkálókat). Szeleteljük fel, és a szósszal együtt kínáljuk.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... amíg a karfiol megpuhul (kb. 15 perc). Közben felforrósítjuk fel az olajat teflonserpenyőben. A félretett karfiolrózsákat gyakran kevergetve 4-5 percig sütjük benne, amíg enyhén megbarnulnak. Félretesszük. A babérlevelet kivesszük, és a levest botmixerrel, vagy turmix-, illetve háztartási robotgépben péppé zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd újra forrásig felmelegí... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojást nagyon jól megmosok és héjastól ezeket is a bab közéteszem. Az egészet vizzel felengedem úgy,hogy 1-2 ujjnyira ellepje. Sütőbe teszem és addig sütöm /legalább 2 óra/ ,míg a babok megbarnulnak. A tojásokat elöbb kiszedem/ kb 1 óra/ ,megpucolom és majd tálaláskor felvágva helyezem a sólet mellé.
Remélem érthetően sikerült írnom!
Jó étvágyat hozzá!
Ez nem az er... |
|
|
|
|
|
|
|
... feltétele a magas páratartalom. Ha kényeztetni akarjuk, be kell vetnünk az összes párásítási ötletünket .
Ha nem tudjuk megteremteni a megfelelő páratartalmat, levélszélei megbarnulnak, elsárgulnak, illetve a takácsatkák is könnyebben megtámadhatják.
A lakásban a világos helyet kedveli, csak a déli, tűző naptól kell megvédenünk. A hétvégi portörléskor n... |
|
|
|
|
|
|
|
Ezért fontos, hogy csak egészséges, a növényfaj tulajdonságait leginkább kifejező, mutatós anyanövényekről gyűjtsünk. Fontos, hogy csak beérett magokat szüreteljünk! Mikor a virág hervadásnak indul, és a sziromlevelek lepotyognak, fi gyelnünk kell, hogy megporzódott-e a növény, látunke duzzanatot, terméskezdemén... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeleteket. Kössük össze zsineggel vagy szúrjuk át fogpiszkálóval.
Permetezzünk olajat egy teflonserpenyőbe, és közepes lángon süssük a sertéshústekercseket 5 percig, vagy amíg jó... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
... fenyőmag
A margarint egy fazékban felolvasztjuk, beleöntjük az olajat és hozzáadjuk a grízt és a fenyőmagot. Kis lángon kevergetve 20 percig pirítjuk, addig amíg a magvak megbarnulnak. A vízzel elegyített tejet felforraljuk, s a megpirult magokhoz hozzáadjuk.
Gundel-palacsinta
Hozzávalók (10 személyre):
palacsintatészta (35 dkg lisztből) ... |
|
|
|
|
|
|
|
... teremtményei vagyunk. Egyik ember segítsen a másikon. Az emberek ezrei éheznek; mit tehetek én egymagam ebben a nyomorúságban?
Egyszer hosszú ideig nem esik az eső. A zöld mezők megbarnulnak, kiszáradnak. A bimbók lehullnak, mielőtt még kinyíltak volna.A folyók medrében nem volt víz, csak homok. Csupán egy kis kútnak volt még egy kis vízé.Így kiáltott : Nem tudok annyi vi... |
|
|
|
|
|