|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg sertésdagadó, egy pici fej hagyma, 2 db petrezselyemgyökér, egy sárgarépa, kevés fejeskáposzta, 40 dkg burgonya, 1 üveg céklasaláta, tíz deka bacon vagy kolozsvári szalonna, babérlevél, bors, két deci tejszín, két evőkanál liszt a habaráshoz
Elkészítése:
A szalonnát kockára vágjuk, kisütjük, ha kell egy kevés olajat is öntünk alá,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávaló:
60-80 dkg főtt marhahús, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, olaj, 1 leveskocka, 1 kanál liszt, pirospaprika, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor.
Elkészítése:
Olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felcsíkozott paprikát és a lehúzott héjú, felkockázott paradicsomot. Ha megpuhult... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy vöröshagyma, 4 dkg vaj, só, 1-2 húsleveskocka, 1 dl fehérbor, 1 zsemle, 2 evőkanál olaj, 8 dkg trappista sajt.
1. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük, és az olvasztott vajon, közepes lángon, kevergetve pároljuk. Enyhén megsózzuk, 1 liter vízzel felöntjük, majd a leveskockát belemorzsoljuk.
2. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg sárgarépa, egy csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 dkg füstölt szalonna, fél dl száraz fehérbor, 2 tyúkhúsleveskocka, 1,5 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 4 szelet rozsos szendvicskenyér, 2 ek. olaj, 4-8 szál metélőhagyma.
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát nagyjából felaprózzuk. Az újhagymák... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Fokhagymás karfiolkrémleves
5 fej hagyma , 1 fej fokhagyma
2 zöldségleveskocka, 1 karfiol
1 csokor újhagyma
A karikára vágott hagymát vajon (olajon) megfuttatom, felöntöm vízzel, hozzáadom a leveskockát.
Hozzáadom a karfiolt, puhára főzöm.
A turmixgépben felaprítom a fokhagymát, hozzáöntök a leves sűrűjéből, maj... |
|
|
|
|
|
|
|
Sajtkrémes-zöldséges penne
penne
cukkini
sárgarépa
(póréhagyma)
tejszín
krémsajt
metélőhagyma
húsleveskocka
bors
olívaolaj
A zöldségeket felkarikázom és olívaolajon megfuttatom, majd felöntöm vizzel és elkeverem benne a leveskockát. Erős lángon le... |
|
|
|
|
|
|
|
Fokhagymás karfiolkrémleves
5 fej hagyma , 1 fej fokhagyma
2 zöldségleveskocka, 1 karfiol
1 csokor újhagyma
A karikára vágott hagymát vajon (olajon) megfuttatom, felöntöm vízzel, hozzáadom a leveskockát.
Hozzáadom a karfiolt, puhára főzöm.
A turmixgépben felaprítom a fokhagymát, hozzáöntök a leves sűrűjéből, majd a léből.
Az egész leve... |
|
|
|
|
|
|
|
... felmelegített tejföllel kínáljuk.
Töltött paprika hajdinával
Hozzávalók: 600 g sertéshús, 200 g hajdina, só, petrezselyemzöld, olaj, 100 g vöröshagyma, paprika, 2 leveskocka, reszelt trappista sajt
Elkészítése: A darált húst összegyúrjuk a megmosott-megsózott hajdinával, petrezselyemzölddel és az olajon megpárolt hagymával. A paprika magházát eltávolítju... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
8 db nagyméretű csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál balzsamecet, 5-6 szem napon szárított paradicsom, 5-6 szem fekete olajbogyó, 1 evőkanál vaj, 2,5 dl tej, 10 dkg kukoricadara, só, darált bors, reszelt parmezán sajt, 1 db zöldségleves kocka.
Elkészítése:
Öntsünk egy nagy serpenyőbe 6 dl vizet, tegyük bele a zöldségleves-kockát,... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, egy közepes hagyma, egy zöldpaprika, kevés zsiradék, húslé vagy leveskocka, só, 35 dkg túró.
Elkészítése:
Az apró kockára vágott hagymát és zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tarhonyát, és állandóan keverve aranybarnára pirítjuk. Felengedjük annyi húslével, ami ellepi; felforralás ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kell!
Holnap nálunk :Böjti burgonya leves és morzsás tészta lesz az ebéd.
Böjti burgonyaleves receptje:annyi víz,és annyi apróra szelt krumpli,amennyi kell.
1 vagy 2 húsleves leveskocka vagy ízlés szerint vegeta. 1 babérlevél,2 gerezd zúzott fokhagyma.Az egészet feltesszük főni,amikor a krumpli puha,tálaljuk.
Időjárás jelentés:
Ma elég borongós időnk volt... |
|
|
|
|
|
|
|
... kis bazsalikomot és snidlinget.
Brokkolikrémleves egyszerűen
Hozzávalók:
# 1 zacskó (450g) fagyasztott brokkoli (vagy friss)
# 2 dl tejföl
# 1 leveskocka vagy maradék húsleveslé
# petrezselyemzöld
# só
# csigatészta vagy csipedli
Elkészítés: A brokkolit leöntjük hideg vízzel, vagy maradék húsleveslével, hogy éppen e... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
300 g burgonya, 150 g sárgarépa, 1 közepes hagyma, 2 ek. olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 liter húsleves (kockából), 200 g brokkoli (mélyhűtött), 200 g karfiol (mélyhűtött), 2 dl tej, só, bors, őrölt szerecsendió, 2 ek. tejföl, negyed piros húsú paprika.
Elkészítés:
1. A burgonyát, sárgarépát és hagymát megtisztítjuk, majd véko... |
|
|
|
|
|
|
|
............pirított érlelt sonkacsíkokkal
Tormát reszelni horror. Ezt egyszer az életben mindenkinek ki kellene próbálnia, de aztán sose többet. És akkor tegyük hozzá, hogy annyira nem is éri meg, csak olyan kivételes esetekben, mint az alább következő.
Vannak olyan ételek, amely... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1-1 evőkanál liszt és vágott petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, fehérbors, só.
A combokat a forgójuknál kettévágjuk. Lábosban 3 dl vizet forralunk, bele a leveskocka, és egyenként bele a 8 húsdarab. A forrás ne szűnjön meg! Fedő alatt puhára.
Amikor puha, kivesszük, félretesszük. Serpenyőben felolvasztjuk a margarint, rá a liszt és habzásig. Ezután... |
|
|
|
|
|
|
|
Fokhagyma fortélyosan
A fokhagymát tanácsos finomra vágva az ételbe rakni, mert így teljesen szétfő. Nagyobb ügyességet igényel, mint a vöröshagyma felszeletelése, de azért nem boszorkányság. A megtisztított fokhagymagerezdet éles késsel szeletekre vágjuk úgy, hogy a vége egészben maradjon. Utána 90 fokkal elfordítjuk, és merőlegesen bevágjuk úgy, hogy a szeletek továbbra is e... |
|
|
|
|
|
|
|
... marhahús- és baromfilevesről szedje le a zsírt. Ne legyen olyan sűrű, hogy a kanál megáll benne. Szétmixelt krumplival, borsóval vagy sárgarépával is sűrítheti.
A klasszikus leveskocka helyett próbálja ki a glutamánmentes változatot, vagy tegyen a levesbe különféle gyógynövényeket, amelyeket a főzés után egyszerűen kivesz a levesből. A leves főétellé válik, ha tojással ... |
|
|
|
|
|
|
|
Tavaszi retek-karalábéfőzelék
Hozzávalók (4 személyre):
2 nagy csokor retek, 3 zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1,2 liter zöldségleves (kockából), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 4 ek. rizsliszt.
1. A retekszemeket a friss, harsogó levelekkel együtt alaposan megmossuk, majd a leveleket leválasztjuk a szárukról, és u... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 csirkemellfilé, 1 közepes fej hagyma, 1 vékony szál póréhagyma, 20 dkg sárgarépa, 25 dkg laska- vagy sampinyongomba, 2 ek. olaj, 2 tyúkhúsleveskocka, só, bors, 1-2 kk. citromlé, 1 kis csokor petrezselyem.
1. A csirkemellet leöblítjük, vékony csíkokra szeljük. A hagymát, a póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, a hagymát finomra... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók négy személyre:
1 kg héjában főtt krumpli, 20 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, 2 leveskocka, 5 dkg reszelt sajt, 1 csipet őrölt szerecsendió, só, bors ízlés szerint.
Elkészítése:
Törjük át a főtt krumplit, és gyúrjuk össze a liszttel és a csipetnyi szerecsendióval. Egy darabka tésztából gyúrjunk cipót. Lisztezett deszkán a tenyerünkkel sodorj... |
|
|
|
|
|