|
|
|
... zsírtalan csirkehúsleves
- 3 hámozott, kimagozott reszelt alma
- 1 ek. citromlé
- 1 csipet porcukor
- 1 késhegynyi cayenne-bors
- 2 dl jól lehűtött tejszín
- korianderlevél vagy petrezselyem
Elkészítés: Tegyük az olajat tűzálló edénybe. Melegítsük meg.
Tegyük bele a curryport. Pirítsuk 2-3 percig. Öntsük hozzá a meleg levesből egy pohárnyit.... |
|
|
|
|
|
|
|
... teáskanálnyi vaj
1 csésze apróra vágott hagyma
1 teáskanálnyi köménymag
1 db szegfűszeg
1 db babérlevél
1 csésze apróra vágott paradicsom
frissen zúzott korianderlevél
A lencsét a kurkumás sós vízben (kuktában) puhára főzzük. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a szegfűszeget, a babérlevelet, a köménymagot, a hagymát, s pár percig pirítjuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... aprított fejeskáposzta
2 db nagy, apróra vágott zöld chili
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
4 teáskanálnyi olaj
só
a díszítéshez:
reszelt répa
vagy korianderlevelek
vagy kókuszreszelék
vagy petrezselyem
a chutney-hoz:
1 csésze szárított kókuszreszelék
1 csésze joghurt
1 csésze földimogyoró
2 db aprított zöld chili|... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... sáfrány, 2 evőkanálnyi meleg vízbe áztatva
5 dl csirkealaplé
1 evőkanálnyi citromlé
2 nagy maréknyi apróra vágott petrezselyem
2 nagy maréknyi apróra vágott korianderlevél
5 tojás, felverve
10 dkg pörkölt mandula, apróra vágva
3 evőkanálnyi porcukor és még egy kicsi a tálaláshoz
1 teáskanálnyi őrölt fahéj és még egy kicsi a tálalásho... |
|
|
|
|
|
|
|
... húskockákat, tegyük forró grillbe. Süssük 10-12 percig. Locsolgassuk a páclével. Ne száradjon ki.
Batáta bil kuzbara (szegény ember békája)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 csomag korianderlevél (vagy petrezselyem), 2 csípős zöldpaprika, 1 fej fokhagyma, citromlé, só.
Elkészítés: Először vágjuk apró kockákra a meghámozott krumplit. Ehhez a sütésre alkalmas, nagy méretű ... |
|
|
|
|
|
|
|
... teáskanál csilikrém
4 zöldhagyma, vékonyra szeletelve
100 g szárított rizstészta
400 g eltépkedett csirkehús
80 g babcsíra
1 csokor mentalevél
1 csokor korianderlevél
Elkészítése:
A csirkealapléhez adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát, a halszószt és a citromfüvet, majd forraljuk el. Ezután kis lángon, lefedve főzzük továb... |
|
|
|
|
|
|
|
... tetejére szórjuk.
ANANÁSZOS CURRYS SÜLT
Hozzávalók:
1 kisebb friss ananász, 1 egész sertés szűzpecsenye, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál curry, 1 csokor friss korianderlevél, 2 dl tejszín, só, bors
Elkészítése:
Hártyázzuk le a szűzpecsenyét, majd vágjuk kisujjnyi vastag szeletekre. Kissé klopfoljuk meg, majd daráljunk rá borsot, és ízesí... |
|
|
|
|
|
|
|
... kaporral is kipróbálhatják.
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
1/2 l joghurt
60 dkg sárgarépa
1 kávéskanál koriandermag (kapormag)
1 marék korianderlevél (kaporlevél)
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
A sárgarépát megtisztítjuk és közepesen vékony szeletekre vágjuk.
Olajat forrósítunk, állandó keverés mellett bele... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2 szál kakukkfű
2 babérlevél
csipetnyi szegfűszeg és szerecsendió
só és bors
A díszítéshez:
4 ek. tejföl
2 chilipaprika
1 ek. felaprított korianderlevél
A babot előző éjszaka vízbe beáztatjuk, majd jól átmossuk.
A felvágott hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát is. Beledolgozzuk a babot,... |
|
|
|
|
|
|
|
... tk. őrölt kardamom
200 g szárított zöld lencse
1,2 l zöldségalaplé
500 g spenót
250 g natúr joghurt
só és bors
A díszítéshez:
egy maréknyi korianderlevél
A finomra vágott hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. korianderrel, köménnyel, fahéjjal, chilivel, szerecsendióval, szegfűszeggel, gyömbérrel és... |
|
|
|
|
|
|
|
... ánizskaporgumó
4 paprika
4 zellerszár
250 g spárga
2 l zöldségalaplé
1/2 tk. őrölt kömény
1/2 tk. őrölt kurkuma
1/2 tk. őrölt koriander
korianderlevél
A káposztát vékony csíkokra szeljük, a hagymát finomra vágjuk, a paprikát kimagozzuk és feldaraboljuk.
Az alaplevet felfőzzük és belerakjuk a káposztát, a hagymát, a pa... |
|
|
|
|
|
|
|
... foghagyma, 1 ek. par. püré, fél kk. kurkuma, fél kk. Cayenne bors. 1 kk őrölt koriander, fél kk kömény, 0,5 l zöldségleves, 25 dk csicseriborsó ( 1 doboz), só, bors, 35 dk. kuszkusz, 2 ek. korianderlevél.
A hagymát karikára vágjuk. A karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük, a sárgarépát hosszában, a paprikát, paradicsomot kockára vágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... SZIJOLAF
(tadzsik sóskaleves)
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanálnyi olivaolaj, 1 evőkanál liszt, 40 dkg burgonya, 40 dkg friss sóska, 2 evőkanál korianderlevél (kínai petrezselyem), 1 - 1 evőkanál bazsalikom- és kaporlevél, 8-10 szem bors, 1 dl tejföl, 1 dl joghurt, só.
Az összes hagymát vágjuk apróra és pirítsuk aranyszínűre az olajon, en... |
|
|
|
|
|
|
|
... még 10 percig csöndesen főzzük. A tojássárgákat kikeverjük egy kevés meleg levessel és tálalás előtt a levesbe öntjük. Meghinthetjük egy evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem- vagy korianderlevéllel.
***
folyt. köv. :)
#171
2009. március 17. 14:01
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása
... |
|
|
|
|
|
|
|
... kaporral is kipróbálhatják.
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
1/2 l joghurt
60 dkg sárgarépa
1 kávéskanál koriandermag (kapormag)
1 marék korianderlevél (kaporlevél)
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
A sárgarépát megtisztítjuk és közepesen vékony szeletekre vágjuk.
Olajat forrósítunk, állandó keverés mellett bele... |
|
|
|
|
|
|
|
... olaj
2 evőkanál mustármag
2 kávéskanál urad dha! (apró, szárított feles borsó)
1 marék currylevél
2 citrom héja és leve
1 csokor apróra vágott, friss korianderlevél tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Dobd a rizst forrásban lévő vízbe, főzd 10 percig, majd szűrd le.
Melegítsd az olaja... |
|
|
|
|
|
|
|
... és fél óra, valamint a bab áztatási ideje.
Hozzávalók:
30 dkg bab
1 kis fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor korianderlevél (vagy mokkáskanál őrölt koriander)
1 csipetnyi csípős paprika
1 tojás
12 dkg liszt
2 evőkanál szezámmag
bő olaj a sütéshez
só
... |
|
|
|
|
|
|
|
... például a cukkini -, a sárgarépa és a burgonya. Sok hagymát, fokhagymát (a kettőt egyszerre ritkán) és petrezselyemzöldet használnak ízesítőül. A nyugati arab országokban inkább a zöld korianderlevél, keleten (török és perzsa hatásra) a zöld kaporlevél a leggyakoribb friss fűszer, míg a mentát (Mentha viridis; ez nálunk nem honos, de a fodormenta jól helyettesíti) mindenhol egyfor... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál paradicsompüré
- 1 mokkáskanál kurkuma
- csipetnyi bors, só
- 1 kávéskanál pirospaprika
- levestészta
- 1 csokor korianderlevél
- néhány apróra vágott borsmentalevél
- citromlé
Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk az olajon és hozzáadjuk a húsdarabokat. ... |
|
|
|
|
|