|
|
|
...
kevered, annál könnyebb lesz a tészta.A végén, hogy ossze
ne törjön, óvatosan keverd hozzá a tojások kemény habbá
vert fehérjét. Öntsd kivajazott, igen vékonyan
kilisztezett tepsibe, told előmelegitett, kozepesen meleg
sütőbe, lassú tüzön sárgulásig süsd.
Ha a tüpróbára még ragad, de a teteje túlsülne, papirral
takard le és alsó lángon süs... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanálnyi vízzel verj habot. A lisztet keverd el a sütőporral. A tojáshabhoz lassan keverd hozzá a cukrot és a tojások sárgáját, legvégül pedig a lisztet. A... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadjuk a tojás sárgáját, a cukor mennyiség felét, a fűszereket, citromhéjat, az egészből habot verünk. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, a tejet, puha masszává kavarjuk. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, a masszát megkenjük barackdzsemmel. A cukor másik felével, a tojásfehérjével habot verünk, beleszórjuk a vágott gyümölcsöket s egyenletesen ráhelyezzük a dzsemre. Lassú ... |
|
|
|
|
|
|
|
... a margarinnal pépesre pároljuk. A tejet felforraljuk, s az egyik felét a cukros mákra, másikat a cukrozott dióra öntjük.
A tésztát négy egyforma lapra kinyújtjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe rétegezzük, minden lapot lekvárral megkenünk és a kihűlt töltelékkel megtöltjük. Először a mák-, utána az alma-, majd a diótöltelék következik. Előmelegített, forró sütőben kisütjük... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... hab felét a sárgájába - ezt óvatosan beleforgatod, majd jön a másik fele liszt,
ha azt is belekeverted, akkor a végén a maradék hab. Ezt atforgatod óvatosan, ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... margarin
az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, és megfuttatjuk 7 dkg cukorral és liszttel, majd minden összetevőjét robottal összedolgozzuk cipóvá.
A tésztát kilisztezett tepsibe nyújtjuk...
A szilvákat félbe vágva, kimagozva szép egyenletesen rárakjuk a tészta tetejére, a fahéjjal,majd kristálycukorral megszórjuk a tetejét.
20-25 perc alatt meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt
ELKÉSZÍTÉS
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat kiszedjük, a húsukat nem túl vékonyra felszeleteljük. Egyenletesen elosztjuk egy kivajazott, kilisztezett négyszögletes tepsi alján, és meghintjük 3 evőkanál fahéjas cukorral. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a hideg (hűtőből kivett), darabokra v... |
|
|
|
|
|
|
|
... puha vajat, és beleöntjük a brandyt. Meghámozzuk, kimagozzuk az almát, egyforma kis kockákra vágjuk. Azonnal a tésztához adjuk, és óvatosan átkeverjük, majd magas falú, kivajazott, kilisztezett, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. Vízszintesen megrázogatjuk a formát, hogy a tészta egyenletes vastagságban mindenhol jól kitöltse, majd meghintjük a maradék cukorral. Forró süt... |
|
|
|
|
|
|
|
... félbevágjuk, a magjait kiszedjük, majd robotgéppel pépesítjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, aztán belekeverjük a sütőport, a mandulát, végül a narancspürét. Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra melegített sütőben 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e, majd kiszedjük a formából, és rácsra téve hűlni hagyju... |
|
|
|
|
|
|
|
... össze a lisztet a kakaóporral meg a sütőporral, és szórjuk bele a mandulát. Ezt a keveréket szitáljuk a tojásokhoz, végül a hab másik felét is adagoljuk a tésztához. Egy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntsük bele a tésztát, és előmelegített sütőben, 180 fokon 45-50 percig süssük. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd vágjuk három lapra, és mindegyik réteget kenjünk meg baracklekv... |
|
|
|
|
|
|
|
... a citromhéjat, a többi lisztet és dolgozzátok jól össze.
Válasszátok ketté, a felébe dolgozzátok bele a kakaót. Konyharuhával letakarva hagyjátok megkelni.
Kivajazott, kilisztezett formába előbb a fehér, majd a fekete tésztát helyezzétek bele. Hagyjátok a formában is megkelni, majd kb. 200 fokon süssétek pirosra. Ha kihűlt, olajjal kikevert bevonó- masszával öntsétek n... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagdalt dió
A tojásokat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a langyosított mézet, a lisztet, a sütőport és a fahéjat. Fél óra alatt habosra keverjük, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük és tetejét megszórjuk dióval.
A sütőt 240 C-ra hevítjük és beletesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 C-ra visszavesszük a hőt, és készre sütjük. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... felülete. A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kést teszünk alá, átemelésnél nem deformálódik.) Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A süt... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, közben evőkanalanként a lisztet is hozzáadjuk.
Fakanállal dolgozzunk, nehogy összetörjön a hab. Ezután egy 23 cm átmérőjű, kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába töltjük. Fontos, hogy a közepéről a tortakarika felé habkártyával ,,fölhúzzuk" a masszát, csak így sül egyformán.
Előmelegített sütőben, a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs.
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). A kilisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tetszés szerint szaggathatók süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a különböző figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékr... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojással, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel és a szódabikarbónával elvegyített liszttel jól kikeverjük. Kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és különböző formákkal kiszaggatjuk. Kizsírozott, kilisztezett sütőlapra helyezzük. Két-három tojásfehérjét gőz fölött 30 dkg porcukorral felverünk, s nyomózsákba téve a nyers mézes formák szélét ,,körberajzoljuk" vele. Forró sütőben... |
|
|
|
|
|
|
|
... 20 percig keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, és jól összekeverjük. A tojásfehérjéből habot verünk, és a darált dióval a tésztához vegyítjük.
Kikent, kilisztezett tortaformában, előmelegített sütőben lassan megsütjük.
A krémhez a tejet, lisztet, vaníliás cukrot és tojássárgáját jól elkeverjük, és gőz fölött sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk, időnként ... |
|
|
|
|
|
|
|
... végén a két keveréket összeöntöm (hasonlóan a muffin tésztákhoz).
Szoktam bele kis citromhéjat is reszelni.
Szóval öszekeverem, és kész a tészta.
Ezt kivajazott, kilisztezett sütőformába teszem, majd rászórom az ananászt.
160 fokos sütőben kb. 30-40 percet sütöm.
Az ananász persze helyettesíthető bármilyen tetszés szerinti gyümölccsel. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd fokozatosan hozzáadagoljuk az olajat, a vizet és a sütőporral elkevert lisztet. Végül óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérjék felvert habját. A kész massza 2/3-át kizsírozott, kilisztezett kuglófformába öntjük, a maradék 1/3-hoz hozzáadjuk az egy kanál kakaót, és keverőlapáttal a sárga tésztához adagoljuk.
Megjegyzés: Mi a szerkesztőségben megkóstoltuk, aztán nem tudtunk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kristálycukor
só
A tésztához az alapanyagokat gyorsan összegyúrom, majd hűtőbe teszem pihenni legalább 30 percre. A tésztával kibélelek egy kivajazott, kilisztezett piteformát, és félig megsütöm.
A töltelékhez összekeverek mindent egy tálban, a szilvalekvár kivételével. Mikor már a tészta sült kb. 15 percet, beleöntöm a tölteléke... |
|
|
|
|
|