|
|
|
HOZZÁVALÓK:
8 nagy fej bodzavirág
1 evőkanál akácméz
fél csokor mentalevél
2 dl víz
4 gombóc citromfagyi
ELKÉSZÍTÉS
A szebb virágokból négyet félreteszünk a tálaláshoz, a többibôl a vízzel bodzateát készítünk. Belekeverjük a mézet, és hagyjuk kihűlni. Apróra vágjuk a mentaleveleket, a leszűrt teába szó... |
|
|
|
|
|
|
|
...12 személyre
HOZZÁVALÓK:
80 dkg gyümölcs (ribiszke, málna) vegyesen
40 dkg liszt
20-20 dkg vaj és kókuszreszelék
22 dkg cukor
4 tojássárgája
1 tasak vaníliáscukor
késhegynyi só
4 dl habtejszín
mentalevelek
porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A gyümölcsöket megtisztítjuk, leöblítjük, lecsö... |
|
|
|
|
|
|
|
Saláták
Burgonyasaláta
-Hozzávalók:
50 dkg burgonya
2 fej hagyma
1,25 dl zöldségleves
2 keményre főzőtt tojás
3 ek borecet
½ kk csípős mustár
só
frissen őrölt fehér bors
6 ek salátaolaj
1 gerezd fokhagyma
-Elkészítés:
A... |
|
|
|
|
|
|
|
..."Percek múltak az életemből,
S mégis éveknek tűnnek
Lángok gyúltak a félelemből
Melyek lassan kihűltek.
Érzések törtek rám, ismeretlenek
Elűzve magányom fellegeit,
S általad megismerve
Egyre közelebbről a boldogság gyermekeit.
Tiltott órák mik Veled teltek el
Szívemben maradnak, mint apr... |
|
|
|
|
|
|
|
Saláták
Burgonyasaláta
-Hozzávalók:
50 dkg burgonya
2 fej hagyma
1,25 dl zöldségleves
2 keményre főzőtt tojás
3 ek borecet
½ kk csípős mustár
só
frissen őrölt fehér bors
6 ek salátaolaj
1 gerezd fokhagyma
-Elkészítés:
A... |
|
|
|
|
|
|
|
Mi mindig bucsuzunk Reményik Sándor
Mondom néktek: mi mindíg búcsuzunk.
Az éjtől reggel, a nappaltól este,
A színektől, ha szürke por belepte,
A csöndtől, mikor hang zavarta fel,
A hangtól, mikor csendbe halkul el,
Minden szótól, amit kimond a szánk,
Minden mosolytól, mely sugárzott ránk,
Minden sebtől, m... |
|
|
|
|
|
|
|
Kappadókia
Karcsú kőtornyok törnek az ég felé Közép-Törökországban a Kappadókiai fennsíkon, amely szinte holdbéli táj benyomását kelti. Azok az ókeresztények, akik ezen a kietlen vidéken teremtettek otthont maguknak, életkörülményeiket bámulatos módon alakították e környezethez.
A völgyek szabd... |
|
|
|
|
|
|
|
El se lehet képzelni, hogy miképpen táplálkozhatott Európa népessége a burgonya megjelenését megelőző időszakban, hiszen a növény gumója kétszáz éve egyike a legfontosabb alapélelmeknek, és valószínűleg még sokáig az is marad.
A krumpli az Andok hegyláncairól származik, Európába pedig a XV... |
|
|
|
|
|
|
|
... Eljöttem...Apu...
Eljöttem hát...
Apu... és
Állok némán,
Mert jéghideg a kő,
Fehér a márvány.
Fázom...mert -
Neved látom -
És forró vagyok
A beteg láztól.
Itt csend honol.
Körülvesznek a fák.
Csivitelő madarak,
Életüket játsszák...
Tudod,
Szép a táj,
Ragyogó napkor... |
|
|
|
|
|
|
|
TÉLBEN
Álmodám tavasszal,
Szép, derűlt, virágos tavaszi napokkal;
Zöld berek aljában susogó szellővel,
Csevegő patakkal.
Jártam új mezőn, hol
Ménták illatoznak oldalán az érnek,
Mely az őszvetés közt elbolyong, de ismét
Azon helyre tér meg.
Hullámzó vetés közt
Búvócskázik a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Mézes csók
(akit szeretünk annak nagyon-nagyon sokat adjunk belőle ÖNZETLENÜL,ÉS ESŐS,HIDEG NAPOKRA IS AJÁNLOM)
Hozzávalók: a csókhoz:
20 dkg méz
25 dkg cukor
1 kg liszt
3 tojás
1 csomag sütőpor
3 dkg vaj
2 dl tej
2 dkg szalalkáli
fahéj, citromhéj
a bevonathoz:
... |
|
|
|
|
|
|
|
Spanyol csokoládéital
Hozzávalók:
6 dl tej,
4 dl tejszín,
15 dkg étcsokoládé,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
késhegynyi őrölt fahéj,
1-2 evőkanál porcukor.
csipet só
Elkészítés:
A tejszínt a tejjel elkeverjük, a csokoládét darabokra törjük, majd beletesszük a tejszínnel elkever... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Túróval töltött zsemle ( 6 személyre )
Alapanyagok:
-12 zsemle
-80 dkg túró
-2 tojás
-20 dkg porcukor
-1 cs. vaníliáscukor
-5 dkg mazsola
-1 citrom
-10 dkg kristálycukor
-1/2 dl tej
Elkészítés:
1.
A zsemléket kettévágom, a belét kiszedem. A túrót alaposan átpasszírozom, ho... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, őrölt köménymag
Elkészítés:
Serpenyőbe teszem a szétmorzsolt tehéntúrót és a vajat, majd állandóan kevergetve addig melegítem, amíg a túró és a vaj összeolvad. Azután megsózom, rászórom a fûszereket, kissé összedolgozom (ízlés szerint más fûszerekkel is készít... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 személyre:
2 csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 nagy tubus majonéz
1 egész citrom leve
só
Elkészítés:
A csirkemelleket megfőzőm egy húsleveskockával, hagyom kihûlni, kicsontozom, ledarálom. Hozzáadom az apróra vágott hagymát, a majonézt, és a citrom levét. Összekeverem, kicsit a hûtőben "érlelem"... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Madártej torta
2db 16 szeletes; 24 cm; 4,5 cm magas tortához
Piskóta:
margarin 0,25 kg (Maister krém)
porcukor 0,075 kg
tojás sárgája 0,1 kg
tojás fehérje 0,175 kg
cukor 0,175 kg
liszt 0,22 kg
sütőpor 0,005 kg
keményítő 0,05 kg
tejpor (zsíros) 0,05 kg
A margarint a porcukorral habosra k... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Távol zongora mellett
A hangok ömlenek a zongorából,
Mint illatos teából száll a gőz.
Lassan simítja arcomat a mámor
És bennem most száz élet kergetőz.
Mártának hangja jut eszembe mostan,
Oly bársonyos volt s ez nem az övé.
Szegény, talizmánt tőle nem is hoztam.
Szemem mered a zongora fölé.
A csókos ajka itt ... |
|
|
|
|
|
|
|
Szerelmes vers
Hegyes fogakkal mard az ajkam,
Nagy, nyíló rózsát csókolj rajtam,
Szörnyű gyönyört a nagy vágyaknak.
Harapj, harapj, vagy én haraplak.
Ha nem gyötörsz, én meggyötörlek,
Csak szép játék vagy, összetörlek,
Fényét veszem nagy, szép szemednek.
- Ó nem tudom. Nagyon szeretlek.
Úgy kéne sírni s zúg a vérem,
Hiába mi... |
|
|
|
|
|
|
|
MADÁRTEJ TORTA
2db 16 szeletes; 24 cm; 4,5 cm magas tortához
Piskóta
margarin 0,25 kg (Maister krém)
porcukor 0,075 kg
tojás sárgája 0,1 kg
tojás fehérje 0,175 kg
cukor 0,175 kg
liszt 0,22 kg
sütőpor 0,005 kg
keményítő 0,05 kg
te... |
|
|
|
|
|
|
|
Répás muffin
Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 alma
2 evőkanál liszt
30 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
1 zacskó sütőpor
Elkészítés:
A répát és az almát meghámozom, majd egy tálba reszelem. Fokozatosan hozzákeverem a lisztet, a cukrot, a sütőport,... |
|
|
|
|
|