|
|
|
... kezdeni...
Jogos tehát a kérdés: mikor kell elkezdeni tudatosan, ,,csontvédő" módon táplálkozni, melyik az az életkor, amikor már figyelni kell ételeink, élelmiszereink kalciumtartalmát? Legtöbbünk úgy gondolná, hogy amikor elérkezik abba a korba, amelyben már veszélyeztetett lehet, érdemes lesz majd átgondoltabban táplálkozni. Valójában már csontjaink kifejl... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagy, oldható kálium- esetleg magnéziumtartalmú talaj idézheti elő. Másrészt kiválthatja a többéves, nagy adagú káliumtrágyázás a savanyú talajokon, mivel a növény által felvehető kalciumtartalmat számottevően csökkentheti. A kalcium felvételét az időjárás is befolyásolja. Szárazság esetén a növény tápanyagfelvétele csökken, ilyenkor a korábban kifejlődött növényrészekből az újonn... |
|
|
|
|
|
|
|
... kell azért, hogy megőrizze csontjai szilárdságát. A kockázati tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni: ilyen lehet a gyakori menstruációkimaradás, a kis testsúly, az alacsony kalciumtartalmú diéta, az étkezési probléma, a dohányzás, valamint az örökletesség. A legfontosabb teendő a megelőzés, ez napi 1000-3000 mg kalcium bevitelét, a dohányzás és az alkohol mellőzését, tovább... |
|
|
|
|
|
|
|
... csonttüneteken kívül petyhüdt izomzat, erősen elődomborodó ,,pókhas" és a belek tónustalansága miatt székrekedés jellemző. A mészforgalom zavara következtében az idegszövet kalciumtartalma is csökkenhet, ez görcskészséget idézhet elő (rachitises tetania). A D-vitamin túladagolása szintén veszélyes következményekkel járhat: a kalcium rendellenes helyeken, a belső szervek... |
|
|
|
|
|
|
|
... és tejtermékek fogyasztásával fedezzük. A zöldségfélék (brokkoli, káposzta, spenót, cékla, bab, rebarbara), olajos magvak (mák, mandula, dió) és a halak (szardínia, lazac, busa) kalciumtartalma is magas.
Átlagosan a bevitt kalcium 30 százaléka szívódik fel. Gyerekekben, terhesség és szoptatás alatt a felszívódása nő.
Néhány élelmiszer kalciumtartalma (k... |
|
|
|
|
|
|
|
... és tejtermékek fogyasztásával fedezzük. A zöldségfélék (brokkoli, káposzta, spenót, cékla, bab, rebarbara), olajos magvak (mák, mandula, dió) és a halak (szardínia, lazac, busa) kalciumtartalma is magas.
Átlagosan a bevitt kalcium 30 százaléka szívódik fel. Gyerekekben, terhesség és szoptatás alatt a felszívódása nő.
Néhány élelmiszer kalciumtartalma (k... |
|
|
|
|
|
|
|
... ezek izgatják a húgyutakat. Túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása is káros lehet.
Kalcium-oxalátkő esetén az étrend legyen kalciumszegény (napi 350-400 mg) ezért a magas kalciumtartalmú ételeket korlátozni kell: tejtejtermék, péksütemény (tejből 1 dl, túróból 5 dkg fogyasztható naponta). Kerülni kell a paraj, a sóska, a retek, a cékla, a szárazbab, a lencse ill. a dió,... |
|
|
|
|
|
|
|
... orvostudománya csaknem minden betegnél képes felderíteni.
Fontos tudni, hogy a kőképződés hátterében álló fokozott kalciumürítés mindegyik formája kezelhető, azaz a vizelet kalciumtartalma a normális szintre mérsékelhető. E célt a vese eredetű rendellenességben egy olyan gyógyszer alkalmazásával lehet - ráadásul igen olcsón! - elérni, amelyet más célokra köz... |
|
|
|
|
|
|
|
... öklendezés és hányás. A beteget hánytatni kell, még jobb a gyomormosás. A szájüreget öblögessük vízzel, adagoljunk a betegnek aktív szenet, és itassunk vele sok tejet, mert annak kalciumtartalma részben kicsapja az oldható oxalát kristályokat. Azonnal értesítsük az orvost.
Kálla (Zantadeschia aetiophica) - A mérgezést a virág és a növény nedvei okozhatják. Méregan... |
|
|
|
|
|
|
|
... hogy ételeinkkel túladagoljuk magunknak a kalciumot. Napi 2 g kalcium még nem ártalmas, ha legalább 2 liter folyadékot megiszunk mellette.
Tévhit! Sokan azért ódzkodnak a kalciumtartalmú ételektől, mert attól tartanak, hogy azok érelmeszesedést okoznak. Ez a feltevés azonban alaptalan, mivel az erek falán keletkező lerakódások más mechanizmusok útján jönnek létre.
... |
|
|
|
|
|
|
|
Amikor gyermeke fogan, megkezdődik a gének kicserélődése. Gyermeke génjeinek egyik felét a spermából, a másikat pedig petesejtből nyeri. A fogantatás pillanatában megkezdődik a gének kicserélődése. Sokszor - puszta véletlenségből - egyes kromoszómákból letörik egy-egy darab, s akár egy másikhoz csatlakozik. Így a gének megsérülhetnek. Ezáltal az információ egy része elvész és ekkor... |
|
|
|
|
|
|
|
... leszokni a nassolásról...
7. Sovány sült marha
Cinktartalmának köszönhetően erős immunrendszered lesz, megszépül bőröd, hajad és körmöd!
8. Sovány tej
Kalciumtartalma erősen hátráltatja a csontszöveti leépülést, ezzel megelőzheted a csontritkulást.
9. Fokhagyma
Olyan erős antioxidánst tartalmaz, amely kordában tartja a vér koleszteri... |
|
|
|
|
|
|
|
... és szorbetekhez is kiváló. Kemény héjú darabokat kell választani. Ha ráncos a héja, már biztosan nem friss a gyümölcs. Belseje könnyen kikanalazható. Magas a vas-, a kálium- és a kalciumtartalma, de jelentős mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint. 100 g energiatartalma mindössze 97 kcal.
Sárgarépa, spenót, brokkoli
Szeretnéd a bőröd napbarnítottságát megőriz... |
|
|
|
|
|
|
|
... kialakulása?
A megelőzés a kő fajtájától függ. A kalciumköves betegek esetében a megelőzést szolgálja pl. a tiazidtartalmú vizelethajtó, a nagy mennyiségű víz elfogyasztása, alacsony kalciumtartalmú ételek és nátrium-celluloz-foszfát szedése, amivel megemelhető a vizeletben a citrátszint. Az oxalátokban gazdag ételek (rebarbara, spenót, kakaó, dió, bors, paradicsom stb.... |
|
|
|
|
|
|
|
... akármennyi fogyasztható belőle. Arra azonban ügyeljen, hogy mindig igényeinek és egészségi állapotának megfelelő ásványvizet válasszon.
Miért egészségesek a magas magnézium- és kalciumtartalmú vizek?
A magnézium (Mg) a szív és érrendszer, az izmok, a máj és az idegrendszer sejtjeinek felépítésében játszik fontos szerepet. Naponta 300-350 mg-ra van belőle szük... |
|
|
|
|
|
|
|
... hetven-nyolcvan százalékkal csökkent: A régebbi mérés szerint például egy átlagos súlyú alma C-vitamin tartalma 5 milligramm volt, most ugyanez az érték mindössze 1 milligramm. A brokkoli kalciumtartalma 100 milligrammról 35-re csökkent.
Mivel a talajból kimosódtak a talaj kalcium-, magnézium-, vas-, mangán-, és réztartalékai (1966-1990-ig a búza, a répafélék és a burgonya e... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsírégető anyaggal. A lédús húsban emellett még különböző eltelítő rostok is találhatók, melyek révén sakkban tarthatók a falási rohamok.
Miért egészséges?
A zöldség magas kalciumtartalma javítja az emésztést, segít puffadás és hasmenés esetén. Mivel a paprikában sok a béta-karotin, növényi olajjal vagy tejtermékekkel együtt érdemes fogyasztani. Így a szervezet A-vitamin... |
|
|
|
|
|
|
|
... egység: 2 dl tej, 3 dkg sajt, vagy 5 dkg túró.)
A tej fajtái közül melyik az egészségesebb?
Igaz, hogy szójatejnek a legalacsonyabb az energiatartalma, de a kalciumtartalma is jóval kisebb. Mivel ez növényi eredetű, nagy előnye, hogy nincs benne telített zsírsav és tejfehérje (tehát a tejfehérje-érzékenységben szenvedők is fogyaszthatják), viszont tartalmaz a... |
|
|
|
|
|
|
|
... épségéhez, elengedhetetlen a véralvadáshoz és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. A felnőtt szervezete napi szükségletének 60-70 százaléka fedezhető 10 dkg sajttal, amelynek kalciumtartalma az alábbi élelmiszerekével egyenértékű: 10 dkg ementáli sajt (800 mg kalcium) = 10 dkg spenót (133 mg kalcium) + 10 dkg olajos hal (271 mg kalcium) + 10 dkg dióbél (202 mg kalcium) + 1 dl... |
|
|
|
|
|
|
|
... a kalcium és a D-vitamin felszívódása, miközben a kalciumszükséglet növekedik. Ezért törekedni kell a nagyobb kalcium- és D-vitamin-bevitelre. (kop)
Néhány élelmiszer kalciumtartalma:1 pohár sovány tej 300 mg
1 pohár kecsketej 317 mg
1 pohár joghurt 500 mg
1 pohár kefír 300 mg
10 dkg sajt
(camembert) 380 mg
... |
|
|
|
|
|