|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4-4 gombóc (vanília-, csokoládé-, pisztácia- és eper) fagylalt
2 evőkanál kakaó
5-5 dkg fehér és étcsokoládé
ehető cukordísz
ELKÉSZÍTÉS
A vaníliafagylalt gombócokat kakaóba hempergetjük, és alufóliával letakart tálcán fagyasztóba tesszük. A jól lehűtött fehér csokoládét lereszeljük, és meghempergetjük benne... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 ananász
8 evőkanál rum
1 citrom (leve)
10 evőkanál barna cukor
16 nagyszemű cseresznye
mentalevél
ELKÉSZÍTÉS
Az ananászt hosszában kettévágjuk, úgy, hogy a levelei is megmaradjanak, majd még egyszer kettévágjuk. Külön-külön alufóliára tesszük, a rummal és a citromlével meglocsoljuk, és 8 evőkaná... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
6 dkg vaj/margarin, 1 dl tejszín, 1,5 kk. instant kávégranulátum, 4 babapiskóta, 8 dkg + 1 kk. darált dió, 4 ek. rum, 10 dkg tortabevonó étcsokoládé, 8 felezett őszibarack (befőtt), 2 dl áfonya-/eperöntet, néhány citromfűlevélke.
1. A vajat/margarint és a tejszínt összeforrósítjuk, elkeverjük benne a kávégranulátumot, lehúzzuk a tűzr... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Évtizedekkel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy a család tagjai vasárnaponként déltájban külön programokat csináljanak. A háború előtt nagyanyám, később anyám vezetésével készült a pontosan fél kettőkor kezdődő szertartás, aminek megvolt a konyhai és ebédlőbeli szokásrendje. Nagyanyám reggeli misére ment, de már előtte feltette a húslevest, máskülönben nem gyöngyözhet... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Müzligolyó
Hozzávalók:
30 dkg Biopont zabpehely
10-10 dkg árpa, rozs és búzapehely
10 dkg Biopont mazsola
10 dkg dió
10 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál méz
1 csomag vaníliás cukor
1 csapott evőkanál Biopont karobpor
1/2 l víz
Áztassuk be a pelyheket annyi meleg vízbe, amitől megpuhul, de sűrű mara... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg túrót összegyúrunk
1 dkg sóval,
1 dkg élesztővel és annyi liszttel, amennyit felvesz, kinyújtjuk és kifliket formálunk. 2 órát hagyjuk kelni, ha kész, forró olajban kisütjük, és (fahéjas) porcukorba hempergetjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
Lekváros táska
Hozzávalók:
60 dkg rétesliszt
20 dkg zsír
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
tej
csipet só
gyümölcsíz (ízlés szerint)
a tetejére vaníliás porcukor
Elkészítés:
A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, beletesszük a cukros tejben megfuttatott élesztőt (langyosra, kéz melegre melegítjük fel a... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Mit is írhatnék ehhez a finom süteményhez. Kísérőnek 1-2 jó tanácsot. A tésztához adott zsiradékot érdemes felolvasztani, így sokkal könnyebbé válik a tészta. A tésztát konyharuhával takarjuk le és meleg helyen kelesszük.
Lekváros táska
Hozzávalók:
60 dkg rétesliszt
20 dkg zsír
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
tej... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
10 dkg darált keksz
20 dkg darált dió
30 dkg porcukor
4 dkg keserű kakaópor
Az összeállításhoz: Lefőzött kávé esetleg nagyon kevés tej.
Az egészet összegyúrjuk és kicsi gombócokat formálunk belőle (kb 1 egész diótól, kicsit nagyobb) de ez a citromfacsaró méretétől is függ!! és kristálycukorba hempergetjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
Mandulás kifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 egész tojás
10 dkg darált mandula
fél csomag sőtőpor
Elkészítés:
A liszbe belekeverjük a sűtőport ,elmorzsoljuk a margarint,majd hozzáadjuk a porcukrot a tojást mandulát,összegyúrjuk.kiflit formázunk ,sütjük
Sütés után po... |
|
|
|
|
|
|
|
Lekváros táska
Hozzávalók:
- 60 dkg rétesliszt
- 20 dkg zsír
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- tej
- csipet só
- gyümölcsíz (ízlés szerint)
- a tetejére vaníliás porcukor
Elkészítés
A lisztet a zsírral össz... |
|
|
|
|
|
|
|
Piskótacsibe/10db/
Hozzávalók:
1csomag piskótatallér,/kb 25dkg/,0,5dl tej,10dkg szobahőmérsékletű vaj,
1 zacskó vaníliás cukor,5 dkg porcukor,5 dkg kókuszreszelék,5 dkg étcsokoládé,5 dkg piros zselécukor,vékonyan felszeletelve,sárga ételszínezék.
1. A piskótából 30darabot félreteszünk.A többit nagy zacskóba tesszük,sodrófával
fimomra morzsol... |
|
|
|
|
|
|
|
Boszorkánypogácsa
Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy margarin,
25 dkg. cukor,
fél citrom,
4 db. tojás,
8-10 dkg dió,
kevéske liszt és valamilyen pikáns darabos lekvár.
Elkészítés:
A vajat a cukorral, a citrom átszűrt levével és reszelt héjával, valamint a 4 tojássárgájával habosra keverünk, majd annyi ... |
|
|
|
|
|
|
|
Nem lehet abbahagyni csirke
Hozzávalók:
közepes nagyságú csirke, vagy csak comb és mell
8 dkg liszt
1 teáskanál paprika
1 kávéskanál majoranna
1 kávéskanál feketebors
1 teáskanál só (púpozott)
2 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt füstöltsajt
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
4 evőkanál olaj
2 dkg vaj
késhegynyi őr... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg gomba, 2 zsemle, 1 nagy fej hagyma, 2 ek. olaj, 1 cs. zöldpetrezselyem, só, borsikafű, 2 tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A gombát megtisztítjuk és ledaráljuk. A zsemlét vízbe áztatjuk, kifacsarjuk és szétmorzsoljuk. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd összekeverjük a ledarált gombával meg a felaprított zöldpetrezs... |
|
|
|
|
|
|
|
Tíz-húsz-harminc
Hozzávalók:
10 dkg porcukor,
20 dkg margarin,
30 dkg liszt és
1 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
Tésztát készítünk úgy, hogy a hozzávalókat egy kis tejföllel összegyúrjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk. Szaggatóval kiszaggatjuk, a kiszaggatott tészta felét kilyukasztjuk középen, ebből le... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg túró
csipet só (fél mokkáskanál)
szilva- vagy áfonyalekvár
porcukor és vaníliás cukor a hempergetéshez
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, hideg helyen 2 órát pihentetjük. Utána téglalap alakúra kinyújtjuk, 3-szor hajtogatjuk (a k... |
|
|
|
|
|
|
|
GESZTENYÉS KOCKA
Hozzávalók:
5 tojás, 10 dkg cukor, ½ citrom reszelt héja, 25 dkg gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 3 dl tejszín, 2 cs. tejszínhabpótló por, 3 dkg cukor, 10 dkg liszt.
Elkészítés:
A tojásból, cukorból, lisztből, citromhéjból piskótát készítünk. A gesztenyemasszát átgyúrjuk, hozzáadjuk a rumot és 5-6 dkg-ot elveszünk belőle... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
80 dkg liszt (piskótának való)
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
30 dkg zsír
1 db citrom leve
2 dl tejföl
Lekvár, mák, vagy diókrém
10 dkg vaníliás porcukor.
A zsírt elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, tejfölt, citrom levet, jól kigyúrjuk, v... |
|
|
|
|
|
|
|
Gyümölcsös tiramisu
2008-11-25 22:13:35, Kedd
Hozzávalók: 25 dkg eper
1 doboz sárga- vagy őszibarackbefőtt (kb. 50 dkg)
10 g zselatin
4 db tojássárgája
20 dkg porcukor
50 dkg mascarpone
1 kávésk. őrölt fahéj
3 dl tejszín
30 dkg babapiskóta (kb. 36 db)
2 evők. instant kávégranulátum
1/2 dl rum
2 evők. k... |
|
|
|
|
|