|
|
|
... néhány kárász halacskát, és ha ez is puha, törjük át az egészet szitán.
Közben megtisztítjuk a halat, 3 centi vastagságú szeletekre vágjuk, és negyed óráig hagyjuk besózva. A halszeleteket ezután rakjuk bele egy megfelelő nagyságú lábosba, és öntjük rá az áttört levet, továbbá oly mértékben öntjük fel, hogy a halat teljesen ellepje. (Egyenletes, lassú tűznél főzzük, míg a hal... |
|
|
|
|
|
|
|
... pikkelyeitől megtisztított, kifilézett, és kiszálkázott ponty husát megmossuk, lisztben, felvert tojásban és megszitált zsömlemorzsában megforgatva bundázzuk.
A bepanírozott halszeleteket bő, forró zsírban kisütjük úgy, hogy a forró zsírba téve a halat, kívülről szép pirosra sütjük meg.
A zsírból kivéve, zsírban sült petrezselymes burgonyával körítjük, citromszeletet adu... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma, egy kevés pirospaprika, másfél deci tejföl, só, 2 deka liszt, evőkanálnyi lecsó.
A zsíron megpirított vöröshagymába paprikát teszünk és elkeverjük, majd hozzáadjuk a halszeleteket, kellően megsózzuk s a hagymás, paprikás zsíron megpörköljük - keverni nem szabad - és a tűzhely szélé-re húzzuk, s a liszttel elkevert tejföllel leöntve, néhány percig csendes forrássa... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt, olaj a kisü-téshez.
A fagyasztott tengeri halat miután kiengedett, felszeleteljük, s miután a tengeri halnak sajátos nehéz szaga van, amit a magyar ízlés nehezen bír, a halszeleteket néhány órán át tejben áztatjuk. A tejben való áztatás némileg elveszi ezt a szagot. A tejből kivéve tiszta törlőruhával leszárítjuk, megsózzuk, majd lisztben, tojásban és szitált zsömlemor... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vaj vagy margarin, 1 kiskanál fokhagyma granulátum vagy zúzott fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 csokor kapor, só, bors, reszeit szerecsendió.
Elkészítése:
A halszeleteket bedörzsöljük az egyik citrommal, sóval, őrölt borssal, reszeit szerecsendióval beszórjuk, és tűzálló tálba fektetjük. Rászórjuk a fokhagyma granulátumot vagy az összezúzott fokhagymát, rál... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg konzervkukorica, 4 evőkanál olaj, petrezselyem, bazsalikom, só.
Elkészítése:
A sózott halszeleteket, szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal és fektessük egy olajjal kikent tűzálló tál aljába. A répát és a zellert vágjuk vékony szeletekre, majd a borsóval és kukoricával együtt dobjuk for... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyem és tárkony
2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál liszt
Előkészítés: A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halszeleteket megmossuk, besózzuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A petrezselymet és a tárkonyt leöblítjük, apróra vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat.... |
|
|
|
|
|
|
|
... gombafejeket, erős lángon süssük öt percig és utána szórjuk rá a durvára összecsapkodott petrezselyem zöldjét. Daráljunk a halszeletekre borsot és ízesítsük kevés sóval. Tegyük a halszeleteket egy közepes méretű tepsibe, vagy tűzálló tálba, öntsük rá a fokhagymás gombát, majd morzsoljuk a tetejére a barnakenyeret. Tegyük az egészet előmelegített sütőbe és 180 fokon süssük össze 15... |
|
|
|
|
|
|
|
... személyre:
40 dkg busa, szeletben
1/2 citrom leve
2 evőkanál olaj
2 dl tejföl (12%-os)
2 kávéskanál apróra vágott, friss tárkonylevél
Elkészítés: A halszeleteket besózzuk, őrölt borssal megszórjuk, a citrom levével megcsepegtetjük, és legalább egy órán át állni hagyjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a halszeletek mindkét oldalát jól ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 teáskanál fűszerpaprika
1/2 evőkanál olaj
3 dkg margarin
5 dkg vöröshagyma
0,5 dl bor
1 babérlevél
1 teáskanál mustár
Előkészítés: A halszeleteket megmossuk, jól besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A halat paprikás lisztben megforgatjuk, és kevés felhevített olajban mindkét oldalát hirtelen megsütjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... paradicsom
só
bors
A zellert, a répát, a cukkinit és a pórét lapokra, a vöröshagymát karikákra vágjuk. A halszeleteket olívaolajon pirosra sütjük. Egy jénai tálba alulra halmozzuk a zellert, megsózzuk, rátesszük a cukkinit, majd az elősütött halat. Ezt meglocsoljuk olíva... |
|
|
|
|
|
|
|
... személyre:
40 dkg busa, szeletben
1/2 citrom leve
2 evőkanál olaj
2 dl tejföl (12%-os)
2 kávéskanál apróra vágott, friss tárkonylevél
Elkészítés: A halszeleteket besózzuk, őrölt borssal megszórjuk, a citrom levével megcsepegtetjük, és legalább egy órán át állni hagyjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a halszeletek mindkét oldalát jól ... |
|
|
|
|
|
|
|
... alakúra vágott halszeletkéket és forgassuk kukoricalisztbe, majd mártsuk a tojásfehérjék és 1,5 teáskanál olaj keverékébe. Közepes tűzön forrósítsuk meg a maradék olajat, és süssük a halszeleteket 2 percig, amíg ropogósak és aranysárgák nem lesznek. Vegyük ki, csurgassuk le, tartsuk melegen. Tegyük félre az olajat, kivéve ebből 1 evőkanállal. Ehhez adjuk hozzá a gombát és az össze... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehérborecet
# 1 mokkáskanál cukor (ízlés szerint)
# 2 evőkanál olívaolaj
# 2 babérlevél
# A tálaláshoz:
# 1 fej saláta
# 1 citrom
Előkészítés: A halszeleteket megmossuk, majd megsózzuk, és állni hagyjuk. Gorombára összetörjük a magokat és összekeverjük a zsemlemorzsával.
Elkészítés: A halszeleteket lecsöpögtetjük, megforgatjuk l... |
|
|
|
|
|
|
|
... a lé nagyjából egy órán keresztül fő, addig tisztítsuk meg a halakat, vágjuk kb. 3 centi vastag szeletekre, és hagyjuk negyed órát besózva állni. Ezután tegüke egy nagy lábasba a halszeleteket, öntsük rá az áttört levet, és hígítsuk fel vízzel annyira, hogy a halszeleteket teljesen ellepje. Ízlés szerint még sózzuk, paprikázzuk. Főzzük egyenletes tűzön kb. háromnegyed órán át. Kev... |
|
|
|
|
|
|
|
... újhagymát. Fedjük be a tepsit alufóliával, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 140 fokon p... |
|
|
|
|
|
|
|
... világos sör, 1dl olívaolaj, 5dkg zsemlemorzsa
A mártáshoz
2db nagy meghámozott burgonya, 4db tört fokhagymagerezd, 1ek. fehér borecet
só,bors, 0,8dl olívaolaj
A halszeleteket hosszában félbevágjuk és papírtörölközővel leitatjuk.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk és a sörrel simárra kevert tojást beleöntjük.Fakanállal fokozatosan keverve simára verjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... percig. A málnamártáshoz az átpasszírozott málnát keverjük össze néhány evőkanál balzsamecettel, teáskanálnyi magos mustárral, kevés sóval és borssal. Tálaláskor csorgassuk meg a kész halszeleteket a szósszal, és gurítsunk a tányérra pár szem málnát. Az édes-savanyú paprikához forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a felmetélt gyömbért, majd pároljuk egy percig.... |
|
|
|
|
|
|
|
Vásárolok lazactörzset szeletbe vágva.
Mint a pontyot szokták vágni.
Alaposan lemosom a halszeleteket.
Tepsibe rakok egy kevés kis vajat.
Az összes lazac szelet egyik oldalát besózom.
Lerakom a tepsibe.
A felső oldalukat is besózom, és még frissen őrölt borsot is teszek rá.... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagymamártással
Hozzávalók:
4 szelet tonhal, liszt, olívaolaj, 2 db krumpli, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. borecet, só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A halszeleteket hosszában félbevágjuk, és papírtörölközővel leitatjuk. Lisztbe forgatjuk, teflon serpenyőben megforrósítjuk az olajat, és a halat kisebb adagokban kisütjük benne. A m... |
|
|
|
|
|