|
|
|
... tejben áztatgatok, közben egy kisebb fej hagymát apróra vágva olajban
üvegesre pirítok, aztán hozzáadom a kinyomkodott zsömikhez. Teszek bele kettő
egész tojást és fûszerezem. Szerintem ez a titka. Én teszek bele: sót, borsot,
5majorannát, Wochester szószt (meg kellene már tanulni a nevet!), meg amilyen
fûszernek tetszik az illata és úgy ér... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágott burgonyát, meg az ugyancsak apróra vagdalt főtt sonkát. Néhány percig pirítom, majd felöntöm 1 liternyi vízzel. Beleteszem a babérlevelet, megsózom, megborsozom, fűszerezem a szegfűszeggel és puhára főzöm. A tejfölbe belekeverem a lisztet és behabarom vele a levest. Ezután ízesítem ecettel, cukorral, és a finomra vágott petrezselyemzölddel meghinte... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... szétszedem. Apróra kockázom a vöröshagymát és olajon fonnyasztom. A tûzről levéve beleteszem a paprikát is. Felöntöm vízzel, lángra teszem és belerakom a karfiol rózsákat. Fûszerezem, ízesítem vegetával, húsleves kockával. A kanál lisztet elhabarom a tejföllel - így soha nem csapódik ki a tejfölből az aludttej, nem lesz túrós - és amikor a karfiol p... |
|
|
|
|
|
|
|
... akkor készítem, amikor krumplit főzök köretnek. A vöröshagymát apróra kockázom, olajon megpárolom. Leveszem a tûzről, beleteszem a paprikát, felöntöm krumpli lével. Fûszerezem, beleteszem az apróra vágott petrezselyem-zöldet, felforralom és állandó keverés mellett belecsurgatom a búzadarát.
äForrón tálalom ezt az egyszerû, olcsó, mégis ízletes l... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... zöldségeket megtisztítom és vékony csíkokra vágom. Egy fazékban, a hagymával együtt olajon, fedő alatt megpárolom. Amikor a zöldségek már puhák, felengedem vízzel, ízlés szerint fûszerezem, felforralom és a hagymát kidobom belőle. Betétnek eperlevelet vagy zabtésztát főzök bele.
äFinomra vágott petrezselyem zöldjét szórok rá és forrón tálalom. Ízletes, gyo... |
|
|
|
|
|
|
|
... olajba beleteszem a köményt, a vöröshagymát egészben. Felforrósítom, majd a lisztet beleszórva zsemleszínû, vékony rántást készítek. Megszórom pirospaprikával, felöntöm vízzel, fûszerezem és felforralom.
Betét I: A két evőkanál lisztet elkeverem a két tojással, majd folytonos keverés mellett belecsurgatom a forró levesbe.
Betét II: A három zsemlét felkocká... |
|
|
|
|
|
|
|
... majonézt készítek: elkeverem a 4 tojás sárgáját, lassan, fokozatosan, szinte csöpögtetve hozzáöntöm az olajat, miközben folytonosan keverem a tojássárgáját. Az elkészült majonézt fûszerezem, sóval, borssal, cayenne borssal, pár csepp citromlével ízlés szerint. Hozzáadom a mustárt, majd a tejfölt is és jól elkeverem. Felhasználásig hideg helyen tárolom.
=Bizonnyal meglep&... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzákeverem a tejfölt. A rizst nyersen hagyom. Egy tûzálló tálat kizsírozok, megszórom zsemlemorzsával. Beleteszek egy réteg káposztát, megszórom kukoricadarával, sóval, borssal fûszerezem, majd rárakom a rizs és a pörkölt felét. Ismét káposzta következik, majd rizs, fûszerezés és pörkölt. Káposztával zárom le, öntök rá annyi káposztalevet, hogy az utolsó káposztas... |
|
|
|
|
|
|
|
... megmosom, feldarabolom, középkorongon ledarálom. Hozzáadom az apróra kockázott vöröshagymát, a finomra vágott fokhagymát, a kis kockákra vágott gombát, a tojásokat és ízlés szerint fûszerezem. Közben a beáztatott zsemléket kicsavarom és hozzáadom a fûszeres keverékhez. Alaposan összedolgozom, majd félórát pihentetem. Kis gömbökre formázom, diós zsemlemorzsa keverékben me... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerint
=A húst megmosom, nagy korongon ledarálom. Keverőtálba teszem, beleütöm a 3 tojást, hozzáadom a kifacsart zsemlét, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, fûszerezem és alaposan összegyúrom. Egy megfelelő nagyságú alufóliát megolajozok és a keverék felét rásimítom. Három főtt tojást egymást követően, hosszában rárakok és a fó... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáteszem a megtisztított, felszeletelt vargányát. Sózom, borsozom s néhány percig fedő alatt párolom, majd zsírjára sütöm.
=Amikor a hús is zsírjára sült, ráteszem a gombát, fûszerezem szerecsendióval, hozzáadom a tejfölt és összeforralom.
äPecsenyéstálon tálalom. Köretnek zsemlegombócot, krumpli- krokettet vagy krumplifánkot kínálok hozzá.
åSzáraz... |
|
|
|
|
|
|
|
... étolaj
só, bors
=A zsemléket beáztatom, majd kifacsarom, és egy keverőtálba teszem. Beleütöm a tojásokat, hozzáadom az apróra vágott petrezselyem zöldet, sóval, borssal fûszerezem és összegyúrom. Pár percig pihentetem, majd hozzákeverem a kockákra vágott kemény tojásokat, és kis gombócokat formázok belőle és forró olajban kisütöm.
äVadashoz, tej... |
|
|
|
|
|
|
|
... paprikából, télen konzervlecsóból. A megpuhult pacalt kiveszem és 1 cm-es csíkokra vágom. Beleteszem a pörköltalapba, felengedem csontlével, hozzáadom a főtt velőt, még fûszerezem és összeforralom. Így főzöm fél óráig, majd megszórom liszttel és besûrítem.
äSósvízben főtt burgonyával, vegyes savanyúsággal tálalom.
åSzekszárdi vörösbort ... |
|
|
|
|
|
|
|
... rúdhoz:
1 kg rózsakrumpli
2 dl tejföl
4 evőkanál étolaj
só, bors ízlés szerint
=A krumplit meghámozom, sósvízben megfőzöm és törőn l... |
|
|
|
|
|
|
|
... tepsi, vagyis 4 rúdhoz:
1 kg fejes káposzta
4 evőkanál étolaj
2 dl tejföl
só, bors ízlés szerint
=A káposztát lereszelem, olajon megpirítom. Fûszerezem, majd rászórom a tésztára. Tejföllel meglocsolom, felgöngyölöm, rudakra vágva tepsibe rakom. Tetejét bekenem tejföllel és forró sütőben, rózsapirosra sütöm. Egyenletes darabokra vágva, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... és zsírjára pirítom. Közben megsózom, kakukkfûvel,
borssal, fokhagymás sóval, szétnyomott borókabogyóval, reszelt
narancshéjjal, paradicsompürével é... |
|
|
|
|
|
|
|
III. KÖNYV 1. FEJEZET
Elizabeth nyugtalanul leste a kocsiban, mikor bukkan elő a pemberleyi erdő, s amikor befordultak végre a portáslak mellett, izgatottan vert a szíve.
A park igen nagy volt, változatos tájakkal tarkítva. Lapályos felén hajtottak be, s egy ideig messzire eln... |
|
|
|
|
|
|
|
... szívemet.
Halmozom a pillanatot,
begyűjtöm a varázslatot.
Szép perceket széfbe teszek,
idővel majd gazdag leszek.
Szűkmarkúnak lennem nem kell,
magam is könnyen szerezem.
Szétosztom a vagyonomat,
kincseimből mindenki kap.
Friss levegőt nagyon sokat,
napsütést és virágokat.
Vidámságot, kedvességet,
szeret... |
|
|
|
|
|
|
|
... szívemet.
Halmozom a pillanatot,
begyűjtöm a varázslatot.
Szép perceket széfbe teszek,
idővel majd gazdag leszek.
Szűkmarkúnak lennem nem kell,
magam is könnyen szerezem.
Szétosztom a vagyonomat,
kincseimből mindenki kap.
Friss levegőt nagyon sokat,
napsütést és virágokat.
Vidámságot, kedvességet,
szeret... |
|
|
|
|
|
|
|
... szívemet.
Halmozom a pillanatot,
begyűjtöm a varázslatot.
Szép perceket széfbe teszek,
idővel majd gazdag leszek.
Szűkmarkúnak lennem nem kell,
magam is könnyen szerezem.
Szétosztom a vagyonomat,
kincseimből mindenki kap.
Friss levegőt nagyon sokat,
napsütést és virágokat.
Vidámságot, kedvességet,
szeret... |
|
|
|
|
|