|
|
|
Sajtos pirítós zöld fűszerekkel
Hozzávalók:
4 szelet félbarna vagy fehér kenyér
1 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem,
1 zsemle (egy napos),
4 evőkanál tejszín,
2 dkg vaj,
13 dkg főtt sonka,
13 dkg gouda sajt
A kenyeret tegyük a kenyérpirítóba, pirítsuk meg, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1 tojás,
4 evokanál tej,
5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó),
1 púpozott mokkáskanál só,
1 csapott mokkáskanál orölt szerecsendióvirág,
1 gerezd fokhagyma,
1 késhegynyi törött fehér bors,
12 szelet szendvicsnek való kenyér.
A burgonyát héjában megfozzük. (Maradék fott burgonyával
is k... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Újházy tyúkleves
Hozzávalók: egy kb. 1 kilós tyúk, 30 deka vegyes zöldség, 5 deka hagyma, gyömbér, só, 1 gerezd fok-hagyma, 1 kis paradicsom, 10 szem egész bors, 20 deka kelvirág (karfiol), 5 deka zöldborsó, 5 deka friss gomba, 10 deka kelkáposzta.
A tyúkot 4 negyed részre vágjuk, mert így könnyebb felvágni, mint főtt állapotban. Hideg vízben feltesz-szük főni és mi... |
|
|
|
|
|
|
|
Lencseleves
Hozzávalók: 20 deka lencse, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 1 babérlevél, 4 deka vöröshagyma, 1 gerezd fok-hagyma, 2 deci tejföl, 1 evőkanál ecet, de lehet fél citrom is, só, 3 deka cukor, 1 G pirospaprika, negyed kiló sertéscsont, 2 deka mustár.
A főzésre előkészített, beáztatott lencsét csontlébe vagy füstölt hús levébe feltesszük főni. Finom, apróra vágott... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Fokhagymamártás
Hozzávalók: 4 deka zsír, fél deka fokhagyma, 1 deci tejföl, 6 deka liszt, 1 deka só, 3 deci csontlé.
Megtisztítjuk, kés pengéjével összenyomjuk, és finomra vágjuk a fokhagymát.
Lisztből és zsírból nem túl barna rántást készítünk. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, elkeverjük, és csontlével felengedjük. Megsózzuk, hozzáadjuk a tejfölt, simá... |
|
|
|
|
|
|
|
Barnamártás (spanyol)
Hozzávalók: 1 kiló sertéscsont, 15 deka vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babér-levél, kakukkfű, 10 szem egész bors, 6 deka zsír, 3 deka cukor, 6 deka liszt, evőkanálnyi paradicsompüré, 2 deci vörösbor, só.
Az apróra vágott sertéscsontot, a megtisztított és szeletekre vágott vegyes zöldséget, a hagymát, a fok-hagymát, a bab... |
|
|
|
|
|
|
|
Sertéskocsonya
Hozzávalók: 1 kiló kocsonyahús (fej, köröm, bőrös csülök). Mivel ezek a részek csontosak, személyen-ként 20-25 dekát számítunk belőlük. 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 1--2 cseresznyepaprika, só.
A megtisztított fejet, lábat, körmöt célszerű gázlángon jól átperzselni. A perzselés célja kettős: részben a vágóhídi forrázá... |
|
|
|
|
|
|
|
Töltött káposzta
Hozzávalók: 50 deka savanyú káposzta, 8 középnagyságú káposztalevél, 30 deka darált sertéshús, 10 deka darált füstölt hús, 6 deka rizs, 12 deka reszelt vöröshagyma, 4 deka zsír, 4 deka liszt, 1 gerezd fok-hagyma, 1 kávéskanálnyi pirospaprika, só, törött bors, 1 deci tejföl.
A kétféle darált húst összekeverjük a főtt rizzsel, 8 deka pirított reszelt ... |
|
|
|
|
|
|
|
Sertéspörkölt
Hozzávalók: 60-80 deka sertéslapocka, 15-20 deka vöröshagyma, 1 kiskanálnyi pirospaprika, 1 deci para-dicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, 6 deka zsír.
A zsíron megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, s elkeverjük benne a pirospaprikát. Ezután beletesszük a kockákra vágott húst, lepörköljük, megsózzuk, és a paradicsommal, valamint 2 deci vízzel... |
|
|
|
|
|
|
|
Csikóstokány
Hozzávalók: 60--80 deka sertéslapocka, 15--20 deka vöröshagyma, 1 kiskanálnyi pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, 6 deka zsír, 2 deci tejföl, finomra vágott zöldpetrezselyem, 3 deka liszt, 4 deka füstölt szalonna.
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, és beletesszük a kisujjnyi hosszú-ságúra, ceruza-vast... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 konzervbab, levét le kell önteni, 1 nagy fej kockára vágott hagyma (kb. 2 csésze), 1 kockára vágott sárga kaliforniai paprika (kb. 1 csésze), 4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 0,75 kg konzervparadicsom, felvágva levével együtt, 2 ek. paradicsompüré, 1,5 ek. chili, 1 tk. őrölt kömény, fél tk. szárított oregano, negyed tk. Cayenne bors (ízlés szerint), 1 tk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
12 kisméretű burgonya, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanálnyi apróra vágott petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma aprítva, 1 teáskanál só, 1/3 teáskanál bors, 6-8 friss, arasznyi rozmaringhajtás.
Elkészítése:
Elkészítése abszolút kezdőknek is menni fog: mossuk meg, majd pucoljuk meg a krumplit. A hozzávalókat (a rozmaring kivételével) összeke... |
|
|
|
|
|
|
|
Egy tapasztalatlan, chili kóstoló feljegyzései
(W. Bruce Cameron)
"Nemrégiben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy bírónak választottak ki egy chili főző versenyen. Az eredeti bíró megbetegedett, az utolsó pillanatban én pedig pont ott álltam a bírói asztalnál és a sörös sátor holléte felől érdeklődtem, mikor felkértek.
A másik két bíró (két india... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
450 g paradicsom, 225 g zöldpaprika, 1/2 uborka, gerezd fokhagyma, néhány levél koriander, negyed chili paprika (ha nem a csípős változatot készítjük, akkor elhagyható), 50 g fehér, száraz kenyér, 1 fej hagyma, 1 kanál balzsamecet, 1 kanál olíva olaj, só, bors, petrezselyem, jégkocka. A körethez: 2 paradicsom megpucolva, fél zöldpaprika, negyed hámozott ubork... |
|
|
|
|
|
|
|
... magyar ember: ,,felment a pumpám", mert felidegesítettek.
Egyesek azt mondják, hogy magas a vérnyomás ellen elegendő fokhagymát fogyasztani. Ez csak részben igaz. A fokhagyma a megelőzés eszköze, a férfiaknak már 35 éves korukban kellene fogyasztaniuk, mégpedig naponta kb. 3-4 gerezdet. Aki ezt nem engedheti meg magának, az fogyassza kapszula formájában. A nő... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg piros paprika, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg barna liszt, 3 db tojás, 10 dkg zöldpaprika, 1 dl tejszín, só, bors, majoránna, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 dl olívaolaj.
1. A burgonyát megtisztítjuk, és finom reszelőn lereszeljük. A zöldpaprikát, hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A to... |
|
|
|
|
|
|
|
... készíthetünk!
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt és áttört burgonya, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 csipet cukor, só, étolaj a sütéshez
Tálaláshoz: friss tejföl, trappista sajt, fokhagyma
A lisztet szitáljuk tálba. A langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjunk vele 5-10 percet, h... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg vargányagomba, 4 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 szár újhagyma, 4 szem paradicsom, 6-8 szem kapribogyó, 1 csokor metélőhagyma, 1 ág friss bazsalikomlevél, só, darált bors, 4 szem aszalt paradicsom, 35 dkg kocsikerék tészta, reszelt parmezán sajt.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, adju... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 ciabatta
fél doboz provence-i szendvicskrém
3 paradicsom
3 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
4 szál friss kakukkfű
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A ciabattát hosszában és keresztben is félbevágjuk, hogy 8 szeletet kapjunk. Bedörzsöljük a kenyérszeleteket a fokhagymával, é... |
|
|
|
|
|
|
|
... személy levágott körme, anyatej, szentelt barka, de előfordult a szántáskor az ekevasra vagy a barázdába helyezett kenyérdarab (vagy egész kenyér) is, a szántó vagy a vető ruhájába varrt fokhagyma, valamint a vető nyelve alá szorított három szem búza (szótlanság előírásával). A szántás, de különösen a vetés megkezdését fohász, kalaplevétel vagy ráolvasás kísérhette, a vetés végezt... |
|
|
|
|
|