Belépés
Sajtos pirítós zöld fűszerekke
Sajtos pirítós zöld fűszerekkel

Hozzávalók:
4 szelet félbarna vagy fehér kenyér
1 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem,
1 zsemle (egy napos),
4 evőkanál tejszín,
2 dkg vaj,
13 dkg főtt sonka,
13 dkg gouda sajt

A kenyeret tegyük a kenyérpirítóba, pirítsuk meg, és ...
Burgonyás szendvics
... 1 tojás,
4 evokanál tej,
5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó),
1 púpozott mokkáskanál só,
1 csapott mokkáskanál orölt szerecsendióvirág,
1 gerezd fokhagyma,
1 késhegynyi törött fehér bors,
12 szelet szendvicsnek való kenyér.

A burgonyát héjában megfozzük. (Maradék fott burgonyával
is k...
Újházy tyúkleves
Újházy tyúkleves

Hozzávalók: egy kb. 1 kilós tyúk, 30 deka vegyes zöldség, 5 deka hagyma, gyömbér, só, 1 gerezd fok-hagyma, 1 kis paradicsom, 10 szem egész bors, 20 deka kelvirág (karfiol), 5 deka zöldborsó, 5 deka friss gomba, 10 deka kelkáposzta.
A tyúkot 4 negyed részre vágjuk, mert így könnyebb felvágni, mint főtt állapotban. Hideg vízben feltesz-szük főni és mi...
Lencseleves
Lencseleves

Hozzávalók: 20 deka lencse, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 1 babérlevél, 4 deka vöröshagyma, 1 gerezd fok-hagyma, 2 deci tejföl, 1 evőkanál ecet, de lehet fél citrom is, só, 3 deka cukor, 1 G pirospaprika, negyed kiló sertéscsont, 2 deka mustár.
A főzésre előkészített, beáztatott lencsét csontlébe vagy füstölt hús levébe feltesszük főni. Finom, apróra vágott...
Fokhagymamártás
Fokhagymamártás

Hozzávalók: 4 deka zsír, fél deka fokhagyma, 1 deci tejföl, 6 deka liszt, 1 deka só, 3 deci csontlé.
Megtisztítjuk, kés pengéjével összenyomjuk, és finomra vágjuk a fokhagymát.
Lisztből és zsírból nem túl barna rántást készítünk. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, elkeverjük, és csontlével felengedjük. Megsózzuk, hozzáadjuk a tejfölt, simá...
Barnamártás (spanyol)
Barnamártás (spanyol)

Hozzávalók: 1 kiló sertéscsont, 15 deka vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babér-levél, kakukkfű, 10 szem egész bors, 6 deka zsír, 3 deka cukor, 6 deka liszt, evőkanálnyi paradicsompüré, 2 deci vörösbor, só.
Az apróra vágott sertéscsontot, a megtisztított és szeletekre vágott vegyes zöldséget, a hagymát, a fok-hagymát, a bab...
Sertéskocsonya
Sertéskocsonya

Hozzávalók: 1 kiló kocsonyahús (fej, köröm, bőrös csülök). Mivel ezek a részek csontosak, személyen-ként 20-25 dekát számítunk belőlük. 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 1--2 cseresznyepaprika, só.
A megtisztított fejet, lábat, körmöt célszerű gázlángon jól átperzselni. A perzselés célja kettős: részben a vágóhídi forrázá...
Töltött káposzta
Töltött káposzta

Hozzávalók: 50 deka savanyú káposzta, 8 középnagyságú káposztalevél, 30 deka darált sertéshús, 10 deka darált füstölt hús, 6 deka rizs, 12 deka reszelt vöröshagyma, 4 deka zsír, 4 deka liszt, 1 gerezd fok-hagyma, 1 kávéskanálnyi pirospaprika, só, törött bors, 1 deci tejföl.
A kétféle darált húst összekeverjük a főtt rizzsel, 8 deka pirított reszelt ...
Sertéspörkölt
Sertéspörkölt

Hozzávalók: 60-80 deka sertéslapocka, 15-20 deka vöröshagyma, 1 kiskanálnyi pirospaprika, 1 deci para-dicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, 6 deka zsír.
A zsíron megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, s elkeverjük benne a pirospaprikát. Ezután beletesszük a kockákra vágott húst, lepörköljük, megsózzuk, és a paradicsommal, valamint 2 deci vízzel...
Csikóstokány
Csikóstokány

Hozzávalók: 60--80 deka sertéslapocka, 15--20 deka vöröshagyma, 1 kiskanálnyi pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, 6 deka zsír, 2 deci tejföl, finomra vágott zöldpetrezselyem, 3 deka liszt, 4 deka füstölt szalonna.
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, és beletesszük a kisujjnyi hosszú-ságúra, ceruza-vast...
Chilis bab
Hozzávalók:

2 konzervbab, levét le kell önteni, 1 nagy fej kockára vágott hagyma (kb. 2 csésze), 1 kockára vágott sárga kaliforniai paprika (kb. 1 csésze), 4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 0,75 kg konzervparadicsom, felvágva levével együtt, 2 ek. paradicsompüré, 1,5 ek. chili, 1 tk. őrölt kömény, fél tk. szárított oregano, negyed tk. Cayenne bors (ízlés szerint), 1 tk. ...
Rozmaringos rósejbni
Hozzávalók:

12 kisméretű burgonya, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanálnyi apróra vágott petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma aprítva, 1 teáskanál só, 1/3 teáskanál bors, 6-8 friss, arasznyi rozmaringhajtás.

Elkészítése:

Elkészítése abszolút kezdőknek is menni fog: mossuk meg, majd pucoljuk meg a krumplit. A hozzávalókat (a rozmaring kivételével) összeke...
Chili =)
Egy tapasztalatlan, chili kóstoló feljegyzései
(W. Bruce Cameron)


"Nemrégiben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy bírónak választottak ki egy chili főző versenyen. Az eredeti bíró megbetegedett, az utolsó pillanatban én pedig pont ott álltam a bírói asztalnál és a sörös sátor holléte felől érdeklődtem, mikor felkértek.
A másik két bíró (két india...
Gazpacho
Hozzávalók:

450 g paradicsom, 225 g zöldpaprika, 1/2 uborka, gerezd fokhagyma, néhány levél koriander, negyed chili paprika (ha nem a csípős változatot készítjük, akkor elhagyható), 50 g fehér, száraz kenyér, 1 fej hagyma, 1 kanál balzsamecet, 1 kanál olíva olaj, só, bors, petrezselyem, jégkocka. A körethez: 2 paradicsom megpucolva, fél zöldpaprika, negyed hámozott ubork...
MIT TANÁCSOL AZ ORVOS?
... magyar ember: ,,felment a pumpám", mert felidegesítettek.

Egyesek azt mondják, hogy magas a vérnyomás ellen elegendő fokhagymát fogyasztani. Ez csak részben igaz. A fokhagyma a megelőzés eszköze, a férfiaknak már 35 éves korukban kellene fogyasztaniuk, mégpedig naponta kb. 3-4 gerezdet. Aki ezt nem engedheti meg magának, az fogyassza kapszula formájában. A nő...
Paprikás burgonyalepény
Hozzávalók:

1 kg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg piros paprika, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg barna liszt, 3 db tojás, 10 dkg zöldpaprika, 1 dl tejszín, só, bors, majoránna, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 dl olívaolaj.

1. A burgonyát megtisztítjuk, és finom reszelőn lereszeljük. A zöldpaprikát, hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A to...
Burgonyás lángos tejföllel
... készíthetünk!




Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt és áttört burgonya, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 csipet cukor, só, étolaj a sütéshez
Tálaláshoz: friss tejföl, trappista sajt, fokhagyma

A lisztet szitáljuk tálba. A langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjunk vele 5-10 percet, h...
Tészta gombás raguval
Hozzávalók:

30 dkg vargányagomba, 4 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 szár újhagyma, 4 szem paradicsom, 6-8 szem kapribogyó, 1 csokor metélőhagyma, 1 ág friss bazsalikomlevél, só, darált bors, 4 szem aszalt paradicsom, 35 dkg kocsikerék tészta, reszelt parmezán sajt.

Elkészítése:

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, adju...
Provence-i toast
HOZZÁVALÓK:

2 ciabatta
fél doboz provence-i szendvicskrém
3 paradicsom
3 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
4 szál friss kakukkfű
őrölt bors




ELKÉSZÍTÉS

A ciabattát hosszában és keresztben is félbevágjuk, hogy 8 szeletet kapjunk. Bedörzsöljük a kenyérszeleteket a fokhagymával, é...
Ferenchét, Búzahét, vetőhét
... személy levágott körme, anyatej, szentelt barka, de előfordult a szántáskor az ekevasra vagy a barázdába helyezett kenyérdarab (vagy egész kenyér) is, a szántó vagy a vető ruhájába varrt fokhagyma, valamint a vető nyelve alá szorított három szem búza (szótlanság előírásával). A szántás, de különösen a vetés megkezdését fohász, kalaplevétel vagy ráolvasás kísérhette, a vetés végezt...
1 2 3 4 5 ........809 810 ....1214 1215 ....1618 1619 1620 
Címkék: TANÁCSOL AZ ORVOS, Bruce Cameron, kenyeret tegyük, burgonyát héjában, főzésre előkészített, apróra vágott, részek csontosak, megtisztított fejet, perzselés célja, vágóhídi forrázá, kétféle darált, főtt rizzsel, zsíron megpirítjuk, reszelt vöröshagymát, kockákra vágott, vöröshagymát zsíron, kisujjnyi hosszú-ságúra, rozmaring kivételével, chili főző, eredeti bíró, utolsó pillanatban, bírói asztalnál, sörös sátor, csípős változatot, vérnyomás ellen, megelőzés eszköze, fogyassza kapszula, burgonyát megtisztítjuk, lisztet szitáljuk, langyos tejben, nagyobb serpenyőben, ciabattát hosszában, ekevasra vagy, barázdába helyezett, szántó vagy, vető ruhájába, vető nyelve, vetés megkezdését, vetés végezt, zöldpetrezselyem, kenyérszeleteket, felidegesítettek, rozmaringhajtás, fokhagymamártás, bazsalikomlevél, paradicsompüré, sertéskocsonya, kenyérpirítóba, burgonyalepény, tapasztalatlan, sertéspörkölt, sertéslapocka, megtisztított, megtisztítjuk, fogyasztaniuk, pirospaprikát, vargányagomba, középnagyságú, káposztalevél,
© 2013 TVN.HU Kft.