Belépés
Daramorzsa 1-2-3
Daramorzsa 1.

Hozzávalók: 15 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 db tojás, 5 dl tej, 30 dkg búzadara, citromhéj, só
A fele mennyiségű zsírt a fele cukorral, a tojások sárgájával, csepp sóval simára keverjük. Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a darát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kb. 25-30 percig állni hagyjuk, hogy a dara a tejben megfelelően megduzzadhasson, majd lazán ...
Német konyha
Német konyha

A német konyha főzéshez vajat, növényi olajokat, vagy margarint használ és csak nagyon kevés sertészsírt. A bajor konyha az, amelyik nagyobb mértékben főz sertészsírral.

Kedvelt fűszerük a bors, a szerecsendió, a vadas ételekhez a majoránna és a babérlevél, használják a fahéjat, a szegfűszeget, kismértékben a curryt és a fűszerpaprikát, a zöldpetr...
Császármorzsa, daramorzsa...



Császármorzsa, daramorzsa, smarni

DPG Recepttár 255. könyv

...
Kajszis smarni
Kajszis smarni avagy császármorzsa aszalt sárgabarackkal és dióval
Amikor először átlapoztam Lévai Anikó szakácskönyvét, ezen a recepten akadt meg a szemem. Izgalmasan hangzott ez a barackkal, dióval felturbózott változat. És az ösztönöm nem csalt, finom lett a végeredmény.

Én eddig a császármorzsát, vagy ahogy Horváth Ilona nevezi, daramorzsát, búzadarával készítet...
Daramorzsa
Daramorzsa
Hozzávalók:
4 tojás
1citrom
5 dkg mazsola
15 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
20 dkg búzadara
porcukor a szóráshoz

Előkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A mazsolát megmossuk.

Elkészítés: A vaj kétharmadát, a cukor f...
Ida regénye III./7.


Gárdonyi Géza

Ida regénye

7

Reggel pont kilenckor Csaba kopogtatott:

- Én vagyok. Ha nem öltözött még fel, lent várom meg az utcán.

Ida kinyitotta egy ujjnyira az ajtót.

- Már félórája sétálok lent a...
Daramorzsa
Hozzávalók 4 személyre:

* 4 tojás
* 1 citrom
* 5 dkg mazsola
* 15 dkg vaj
* 10 dkg kristálycukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* 5 dl tej
* 20 dkg búzadara
* porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A mazs...
Császármorzsa
... Tej helyett tejfölt használnak, amitől lazább, magasabb lesz a tészta. Csak a sütés végén keverik meg fakanállal, hogy darabos legyen. Mellékesen megjegyezve a fenti recept inkább a daramorzsa és a kiflimorzsa ötvözte. Az eredeti császármorzsát liszttel készítették, de ezzel nem olyan jó. A bécsi császári udvarban a mazsola mellett 5 dkg apróra vágott mandulával is dúsították, és ...
Császármorzsa
Császármorzsa vagy Daramorzsa
Hozzávalók: negyed kg liszt, negyed liter búzadara, fél liter tej, 4 tojás, 5 dkg cukor, fél citrom reszelt haja, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj, 10 dkg mazsola, csipet só
A darát, a lisztet meg a tejet habverővel simára keverjük, és beleadjuk a sót meg a mazsolát. Legalább egy fél napig állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjo...
Daramorzsa
...
Hozzávalók:
Elkészítés: 2,5 dl búzadarát leöntünk fél liter tejjel (vagy szódavízzel oldott tejporral), belekeverünk 2 tojássárgáját, 6 tabletta feloldott Polisett-tet, csipetnyi sót, majd elvegyítjük a tojásfehérjéből vert kemény habbal.
Elkészítés:
2-3 óráig állni hagyjuk. Egy lábosban megforrósítunk 2-3 evőkanál olajat, beleöntjük a keveréket, és előbb a ...
A német konyha és étkezési szo
...
A mai német ételek elődei a XVII-XVIII. századi udvaroknál és a polgári házaknál alakultak ki. Az 1800-as évek elejéről származó szakácskönyvek sokféle halat említenek, vadakat, kevesebb zöldséget, főzeléket. A napóleoni háborúkkal a francia konyha is megjelent Németországban, sok ételt átvettek, ill. finomítottak francia mintára. Természetesen itt is eltérések vannak táje...
Morzsák: a császári és a dara
Morzsák: a császári és a dara

A császármorzsa és a daramorzsa két különböző étel. Gyerekjáték mind a kettő, nem kell sok alapanyag, de izgi, mert habot kell verni és tojást szétválasztani, és még sütögetni is.

A császármorzsa, más néven smarni vagy cicvara, esetleg csicsvara néven ismert édesség, sokunk kedvence. A daramorzsát sokan keverik a császármorzsá...
Daramorzsa baracklekvárral
...

Daramorzsa baracklekvárral





Hozzávalók:

30 dkg búzadara,

0,5 liter tej

1,5 dl étolaj

5 db tojás

6 dkg mazsola

10 dkg kristálycukor

1 csipetnyi só

5 dkg vaj



Elkészítése:

A búzadarára ráöntjük a tejet, ázni hagyjuk...
Daramorzsa (Grízsmarni)
Hozzávalók:

1/4 l búzadara (20 dkg)
1/4 l liszt (18 dkg)
1/2 l tej
10 dkg mazsola
½ db citrom héja
5 dkg zsír vagy olaj
4 db tojás
10 dkg kristálycukor
ízlés szerint: porcukor és lekvár

összesen: 6 adag/3015, 1 adag/502 kcal (lekvár és porcukor nélkül)



Elkészítés:

A darát, liszte...
Császármorzsa
... és beleöntjük a tésztát. A smarnit addig sütjük, míg az alja megpirul. Ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Villával nagyobb darabokra tépkedjük és forrón tálaljuk.
Daramorzsa

Hozzávalók:
4 tojás
1 citrom
5 dkg mazsola
15 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
20 dkg búzadara
porcukor...
szeretettel
KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
SÖTÉT BÚJÓCSKA

Az írásokat összegyűjtötte és a szöveget gondozta
RÉZ PÁL

TARTALOM

PILLANATKÉPEK
A MI NÓTÁINK
EMBER ÉS VILÁG
SZÜRKE RAJZOK
NAPLÓM
TAPS
A KÖLTŐ
SZABADSÁG
ÓDA A TELEFONHOZ
EMBER ÉS VIL...
Nincs Cím
HARMADIK RÉSZ

1

Délután háromkor meg is érkezett Ó Péter. Másodmagával jött be az autón, egy drapp-szín felöltős, cilinderes fiatalemberrel. De csak eltöffögött a ház előtt.

Távolabb állt meg, a Városi közfürdő előtt. Ott a cilinderes úr leszállott. Néhány szót váltott Ó Péterre...
Daramorzsa
Daramorzsa:
30dkg búzadarát annyi tejbe áztatunk hogy ellepje,30percig állni hagyjuk.
Sárga édes keveréket készítünk:4tojássárgája,15dkg cukor,2 vaníliáscukor,1ek. mazsola,1 citrom reszelt héja + tojásfehérjehab.
Sárga édes keveréket és a búzadarát lazán összekeverjük, zsiradékon addig sütjük amíg összeáll,majd 150fokos sütőben készre sütjük (keverjük meg néha)....
x
...







Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...


*Mindenki kedvence* pogácsa
Hozzávalók:
# 1 kg liszt (ha van, félfogós)
# 30 dkg főtt, áttört burgonya
# 5 dkg élesztő
# 5 dl tej
# só
# 25 dkg margarin
Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral, langyos tejjel felfuttatjuk, és a margari...
morzsa alapú tökéletes torta
Tortaalap sütés nélkül, morzsából

A különféle túrótortákhoz, krémsajttal készülő tortákhoz nagyszerű alap a sütés nélkül is gyorsan kivitelezhető, vajjal kevert kekszből vagy babapiskóta-őrleményből álló tészta.
Egyszerű tortaalap sütés nélkül - kekszőrleményből

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:
15 dkg vajas keksz (vagy babapiskóta, eset...
1 
Címkék: Nincs Cím, Lévai Anikó, Horváth Ilona, Gárdonyi Géza, KOSZTOLÁNYI DEZSŐ, SÖTÉT BÚJÓCSKA, EMBER ÉS VILÁG, SZÜRKE RAJZOK, EMBER ÉS VIL, HARMADIK RÉSZ, Lovász Ágnes, német konyha, fele mennyiségű, fele cukorral, tojások sárgájával, tejben megfelelően, bajor konyha, vadas ételekhez, recepten akadt, tojásokat kettéválasztjuk, citromot alaposan, mazsolát megmossuk, sütés végén, fenti recept, kiflimorzsa ötvözte, eredeti császármorzsát, bécsi császári, mazsola mellett, tejet habverővel, dara megduzzadjo, tojásfehérjéből vert, lábosban megforrósítunk, polgári házaknál, 1800-as évek, napóleoni háborúkkal, francia konyha, daramorzsát sokan, búzadarára ráöntjük, smarnit addig, alja megpirul, másik felét, írásokat összegyűjtötte, szöveget gondozta, drapp-szín felöltős, búzadarát lazán, élesztőt kevés, különféle túrótortákhoz, sütés nélkül, kekszőrleményből, baracklekvárral, tojásfehérjehab, megduzzadhasson, tojásfehérjéből, kettéválasztjuk, szakácskönyvét, összegyűjtötte, fiatalemberrel, császármorzsát, németországban,
© 2013 TVN.HU Kft.