|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
100 g csiperkegomba, egy csokor újhagyma, egy csokor kapor, 200 g paradicsom, 400 g pulykamell, 2 ek. olaj, só, bors, 2 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek. étkezési keményítő, 400 g makaróni (csőtészta), 2 ek. olívaolaj, 4-12 olívabogyó.
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát karikákra, a kaprot (néhány szél ki... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 szál sárgarépa, 3 szál angolzeller, 2 száj újhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg apró szemű csiperkegomba, darált bors, só, 1 csokor petrezselyem zöldje vagy friss korianderlevél, 20 dkg párolt hosszúszemű rizs.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel a wokkot, s ha már eléggé izzik, öntsük bele az olív... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tesz jót neki, mivel a benne levő olaj megdermed, és elveszíti az ízét!
A dió remekül illik a csiperkegombás, vargányás, zöldbabos vagy szárazbabos salátákhoz. Legfőképpen akkor, ha a babos salátát megöntözzük egy kis langyos dióolajjal is!
A dióbél kellemesen ropogós kontrasztot ké... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg csiperkegomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 kk. finomra vágott bazsalikom, 8 csirkecombfelső, 2 ek. olaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 ek. vaj (margarin), negyed cseresznyepaprika, kevés szárított kakukkfű, 2 doboz hámozott paradicsom, fél kk. provence-i fűszerkeverék, 40 dkg csuszatészta, 10 dkg reszelt parmezán sajt.
|... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vele. Tetejére hinthetünk szezámmagot (szezámpelyhet), majd grillsütőben megpirítjuk. Paprikával, paradicsommal fogyasztjuk.
GOMBÁS MELEG SZENDVICS
25 dkg csiperkegomba
2 fej vöröshagyma
pirospaprika
1 paprika
1 paradicsom
kis olaj
petrezselyem zöldje
borsikafű
majoránna
vegán tejföl
... |
|
|
|
|
|
|
|
... energiát tartalmaz.
Elkészítési idő: 40 perc.
Gombás-cukkinis omlett Hozzávalók:
• 10 g vaj
• 1 teáskanál zúzott fokhagyma
• 25 g csiperkegomba, vékonyra szeletelve
• 50 g reszelt cukkini
• 1 mogyoróhagyma, finomra vágva
• 2 tojás
• 1 evőkanál víz
• 30 g reszelt cheddar sa... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 nagy, fűszerezett csirkecomb, 1 közepes vöröshagyma, 10-15 dkg csiperkegomba, 6 ek. olaj, egy csokor petrezselyem, 8 zsemle, 5 főtt tojás, 10 dkg fagyasztott zöldborsó, 4 ek. zsemlemorzsa, 2 tojás, só, őrölt fekete bors.
A combokat a forgónál kettévágjuk. A hagymát fi nomra, a gombát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben, 3 ek. olajon először ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, só, bors, 30 dkg laska- vagy csiperkegomba, 2 piros húsú paprika, 2 nagy fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. vaj/margarin, 1 ágacska friss / 1 mk. szárított borsikafű, 4 tojás, szerecsendió, egy kis csokor petrezselyem.
A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük. A megtisztított gombákat vékony csíkokra tépked... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg kimagozott sárgabarack, 15 dkg Anikó sajt, 1 mokkáskanál ánizs, 6 db szegfűszeg, 5 dkg liszt, 5 dkg teavaj, 1 dl tejszín, 5 dkg trappista sajt, 4 adag párolt rizsköret, 10 dkg csiperkegomba, ízlés szerint; csipetnyi finomított só, frissen őrölt bors, csipetnyi sáfrány
A pulykamelleket kissé kilapítjuk (klopfoljuk), megsózzuk, és megszórjuk a frissen őrölt borssal, majd fé... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldségsaláta.
Egyenlő mennyiségű zöldpaprikát, zöldbabot, apró uborkát, gyenge sárgarépát, karfiolrózsát, apró kis vöröshagymát, leszemezett tejes kukoricát és néhány apró csiperkegombát külön-külön egy kevés vízben - vagy gőzben - félpuhára párolunk. (A kuktafazék részes párolóbetétjében egyszerre is elkészíthetjük.) Szűrőbe vagy szitára téve vizét lecsurgatjuk, a zöl... |
|
|
|
|
|
|
|
Gombakrémleves gombagaluskával
Hozzávalók:
fél vöröshagyma, 4 dkg vaj, 25 dkg csiperkegomba, 1 csapott ek. finomliszt, 2 dl főzőtejszín, fél ek. só vagy ételízesítő, fél mk. őrölt bors, zöldpetrezselyem;
a galuskához: 8 dkg csiperkegomba, 10 dkg csirkemellfi lé, 1 tojás, 1 zsemle, só, őrölt bors, petrezselyem.
A hagymát fi nomra vágjuk, és a... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg pulyka- vagy csirkemellfi lé, 15 dkg csiperkegomba, 15 dkg laskagomba, 40 dkg makaróni, 1 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 dl száraz fehérbor, 1 darab tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejszín, pár szál metélőhagyma, só, őrölt bors.
A húst vékony csíkokra metéljük, a csiperkéket és a nagyobb laskagombákat félbevágjuk. A makarónit sós vízben kb. 8 perc alatt... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg pulykahús, 8 dkg csiperkegomba, 6 dkg póréhagyma, 6 dkg paprika, 2 ek. szójaszósz, ketchup, steakfűszerkeverék, 6 dkg kemény sajt, 1 vöröshagyma, étkezési keményítő, olaj. A tócsnihoz: 6 db burgonya, 1 csésze tej, 2 tojás, 6 ek. fi nomliszt, 3 gerezd fokhagyma, majoránna, só, őrölt bors, olaj.
A húst felcsíkozzuk, befűszerezzük, megszórjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1,2 kg burgonya, só, törött fehér bors, 50 dkg csiperkegomba, 25 dkg sárgarépa, 1 fej vörös- és 2-3 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 3-4 szál friss vagy fél kk. szárított kakukkfű, 2 ek. olaj, kb. 5 dkg vaj/margarin, 3,5 dl tej, szerecsendió, 2 dl tejföl, 3 dkg parmezán sajt, 2 miniparadicsom.
A burgonyát kockákra vágjuk, és sós vízben ... |
|
|
|
|
|
|
|
Gombaleves magyarosan
Kategória: Levesek, levesbetétek
Hozzávalók: 25dkg csiperkegomba
1 kicsi vöröshagyma
4dkg zsir
só
2ek. liszr
pirospaprika
fél csokor petrezselyem
1dl tejföl
1 tojásból csipetke
Elkészítés: A gombát tisztitsd meg, szeleteld fel. A zsiradékon fonnyaszd meg a nagyon apróra vágott hagymát, add hozzá a gombát, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 kisebb csirkecomb / 2 csontos csirkemell, 15 dkg sárgarépa, 1 kisebb cukkini, 2 szál szárzeller, 8-10 szál zöldspárga, 1 zsenge karalábé, 10 dkg csiperkegomba, 50 dkg zöldborsó, 1 közepes fej vörös- és 2 gerezd fokhagyma, só, 8-10 szem bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, egy szál petrezselyem.
A csirkecombok bőrét lehúzzuk, kettévágj... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50-60 dkg malaccomb vagy lapocka, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 4 ek. olaj, 2 zöldpaprika, 20 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet), 20 dkg csiperkegomba, másfél ek. sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 csapott kk. só, 1 mk. őrölt fehér bors, 1-1 kk. jóféle pirospaprika és kakukkfű.
A malaccombot 2 centis kockákra, a megtisztított hagymát f... |
|
|
|
|
|
|
|
... árpagyöngy
Hozzávalók:
1 csésze árpagyöngy (10-15 dkg)
1-1 szál sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 csésze (10-15 dkg) franciabab (zöldbab)
10 dkg csiperkegomba
1 konzerv kukorica
só, olaj, petrezselyem, kapor, bors, kakukkfű
Elkészítése:
Az árpagyöngyöt öblítsd le vízzel, majd egy lábosba téve önts rá annyi vize... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 4 ek. olívaolaj, 25 dkg rizs, 2,5 dl erőleves (kockából), 2,5 dl fehérbor, egy csokor leveszöldség, 1 zeller, 1 póréhagyma, 20 dkg csiperkegomba, 1 ek. vaj/főzőmargarin, 7-8 dkg parmezán sajt, só, bors.
A vöröshagymát apróra felkockázzuk, olajon üvegesre pároljuk, hozzátesszük a rizst, és tovább pároljuk. Felöntjük az er... |
|
|
|
|
|
|
|
... halászó népnek kellett lennünk.
Gondolják el történészeink magas agyi fejlettségét: mondjuk bejön félmillió ember a Kárpát-medencébe és akkor az asszonyok kimennek az erdőbe csiperkegombát gyűjtögetni és ebből etetnek félmillió embert. Nem tudom, hogyan képzelik.
De folytassuk. Turán területéről, mivel ott voltak a szobdok, bahtriaiak, a nagy birodalmak, a Ho... |
|
|
|
|
|