Regisztráció  Belépés
Birsalmatorta
HOZZÁVALÓK:

5 birsalma
1 citrom (leve)
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta
2 evőkanál búzadara
5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tej



ELKÉSZÍTÉS

A birsalmákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivesszük. Citromlével meglocsoljuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd felforraljuk, és 30...
Boros gyümölcskompót
HOZZÁVALÓK:

3 körte
3 alma
1 birsalma
1 citrom (leve)
1 citrom
1,5 dl fehérbor
10 dkg cukor



ELKÉSZÍTÉS

A körtéket, az almákat és a birsalmát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhé...
Befőzés már az ókorban is
Őseink a homokba takarták a friss gyümölcsöt, mert rájöttek, ha így tárolják, hosszú ideig megőrzi az ízét

Nyílt tűzön sült vadhús, korpás lepényféle, vadon termő bogyók, valamint különféle gyümölcsök - ez volt kőkorszaki őseink étrendje. Vad természetesen jóformán egész évben akadt, de a gyümölcsök érési ideje már akkor is igencsak fontos eleme volt a táplálkozásn...
Muff
... fűszerkeverék*
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
½ csésze cukor
½ csésze olvasztott vaj
1 csésze tej vagy birsalmakompót-lé
3-4 közepes birsalma

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A birsalmákat meghámozzuk, és kis kockák...
A káposzta dicsérete
... laskára gyalulta a gondosan megtisztogatott fejeket. A konyhában már ott állott a ragyogó fehérre mosott, csavaros fedeles tekintélyes hordó: egy tányéron a vékonyra leszelt fanyar ízű birsalma, vékonyra vágott torma, egész magyar bors és köménymag, valamint borsfű és kapor. A gyalulás után a taposás fárasztóbb munkája következett, mivel a káposztát ősi magyar szokás szerint tapos...
Lenauheim
Beke György

Lenauheim

Nemzethalál! A fogalom a magyarokban Vörösmarty költői vízióját idézi. A megrázó költemény mindig azt az érzést váltja ki bennem, hogy a költő valójában nem a magyarság eltűnését jósolja, hanem a veszély rémével a hűségre akar figyelmeztetni. Légy híve rendületlenül...

Szemünk előtt tűnt el egy nemzet Erdélyben és a Bánságb...
Gyümölcspatika
... cukor, foszfor, vas, A- és C-vitamin.
Mikor jó?
Nagyon jó emésztés elősegítésére, erősítő, ajánlják gyomor- és bélprobléma, bőr-, haj-, köröm-, szempanasz esetén is.

Birsalma, birskörte

Mi van benne? Fehérje, szőlőcukor, pektin, rostanyag, ásványi anyag, C-vitamin, gyümölcssav.
Mikor jó?
Étvágyjavítás, gyomor- és bélpanasz esetén, bőr, ha...
Életkép...
... kukorica, tető alá a széna, szalmaboglya magasodott az ólak mellett.... Ekkorra már a kamra is megtelt befőttekkel, aszalódott a sok finom gyümölcs: szilva, szőlő...hónapokig illatozott a birsalma a szekrény tetején. Amikor beköszöntött a tél, levágtak egy, de inkább két hízott disznót. A kis házat betöltötte a finom hurka, kolbász, a sülő tepertő illata. A füstölt hús, szalonna é...
Színek után


Páskáni Géza: SZíNEK UTÁN

Talpig fagyban a jegenyék
Kék kék kék

Szaladj kisfiam a tejért
Fehér fehér

A birsalmát várva várta
Szekrényünkön egy kosárka
Sárga sárga

Vágóhídön döng a bika
Pokoltüzes az orrlika
Zsí...
Birsalma
A birsalma alkjában hasonlit az almára,
színében és ízében azonban jelentős eltéré-
seket mutat.Jellemzően sárga színű,íze fű-
szeres és enyhén fanyar.Két alfajtába létezik:
A birsalma és a birskörte,amelyek pusztán
alakjukban különböznek.A gyümölcs C-vi-
tamint és P-vitamint tartalmaz.A p-vita
min(citrintartalom)esetenként megelőzi,
vagy elő...
mai recept
Birsalmasajt


A hámozatlan, felszeletelt birsalmát kevés vízben megfőzzük, majd átpasszírozzuk. Lassan főzzük tovább, először cukor nélkül, majd ha már sűrűsödik, hozzátesszük a cukrot. (1 kg főtt gyümölcsmasszához 80 dkg cukrot számítunk.) Az újraforrástól számítva még további 20-30 percig főzzük. Végül hideg vízzel kiöblített (még nedves) formákba töltjük, s szell...
Birsalmás puding
Hozzávalók:

1 evőkanál vaj, 15 dkg barnacukor, 2 db birsalma, 2 db tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 evőkanál étolaj, csipetnyi só.

Elkészítése:

Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben, majd szórjuk hozzá a cukor kétharmadát. Tegyük bele a meghámozott és vékony darabokra felvágott birsalmát. Állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a cukor barnulni...
Október
... egy légtérben, mert a csírák hamarabb előbújnak. Ha diófalevéllel takarjuk le a burgonyát, nem fog kicsírázni.

Szőlő-gyümölcs. Diót, mogyorót, mandulát lehet már gyűjteni. Birsalma, körte is a tárolóba kerülhet, nehogy megcsípje a fagy. A naspolyát viszont akkor szedjük, ha már megcsípte a dér, ez adja meg az ízét. Most már el lehet ültetni a kiásott gödrökbe a facseme...
mai recept
MÉZES BIRS ALAGÚT


A töltelékhez: 2 nagyobb birsalma, fél citrom leve, 1 dl édes fehérbor, 3 evőkanál méz, 2 szem, szegfűszeg, fél rúd fahéj, 7 lap zselatin
A piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg liszt, 1 csapott evőkanál kakaó, 1 evőkanál olaj
A krémhez: 20 dkg vaj, 25 dkg gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor
A tetejére: 10 dkg étc...
Birsalmával és szőlővel.......


Birsalmával és szőlővel sült csirkecomb

Hozzávalók:

4-5 db csirkecob

2 db birsalma

szőlő



fehér bors

gyömbér

vaj


Elkészítés: A húst fűszerezem és állni hagyom. Addig a birsalmákat...
Birsalmával és szőlővel sült
... csirkecomb!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hozzávalók:
4-5 db csirkecob
2 db birsalma
szőlő

fehér bors
gyömbér
vaj

Elkészítés: A húst fűszerezem és állni hagyom. Addig a birsalmákat feldarabolom, a szőlőt leszemezgetem. Vajon elősütöm a csirkecombokat, majd a beáztatott cserépedénybe teszem. Ráteszem a gyümölcsöket, felöntöm n...
Tusfürdők női illatban
... üde levegő fuvallata. Friss virágos aromák töltik fel Önt optimizmussal és energiával, aminek köszönhetően azt fogja érezni. hogy hegyeket is el tudna mozdítani. Illatjegyei: citrusfa, birsalma, fekete ribizli, ananász, lótuszvirág, vízililiom, rózsa, jázmin, írisz, vetiver, szantálfa, barack és eperfa.

05g Gucci: Rush
Ez különleges ciprus-alapú illatkombináció, am...
Fürdoruha
Fürdoruha



Egy forró augusztusi délután történt az egész. A kis Tisza parti falucskában ilyenkor mindenki igyekezett befejezni a mezei munkát, hogy minél hamarabb egy hus szoba mélyén várja, amíg az alkonyat huvösében ismét a teendoi után nézhet. Andrea a szobájában üldögélt és az üres utcát bámulta. Sehol semmi nem mozdult, mintha az ido is megállt volna. Tá...
Birsalmás finomság
Birsalmás finomság (8 hónapos kortól)

Hozzávalók:

1 db nagy birsalma
1/2 db alma
1 ek szőlőcukor
1 csipet fahéj
3 db szegfűszeg

Elkészítés:
Az almákat megmosom, meghámozom, kivágom a magházukat, majd feldarabolom. A birsalmát két deci vízbe felteszem főni, majd hozzáadom a cukrot és a szegfűszeget. Amikor a bir...
Ínyenc birsalmaleves
Ínyenc birsalmaleves

Hozzávalók:

- 2 nagyobb birsalma
- 3 dkg vanília pudingpor
- 1 dl tejföl
- 1 dl fehérbor
- 100 g tejszínhab
- 2 dkg pirított mandulaszeletek
- só

A fűszerkivonathoz:
- víz
- 15 dkg cukor
- 2-3 szegfűszeg
- 2 egész fahéj
- 1 citrom


1. Fűs...
1 2 3 .......26 27 ....39 40 ...51 52 53 
Címkék: Beke György, Páskáni Géza, SZíNEK UTÁN, MÉZES BIRS ALAGÚT, káposzta dicsérete, birsalmákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, birsalmát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, citrom héját, levét kinyomjuk, homokba takarták, friss gyümölcsöt, gyümölcsök érési, sütőt előmelegítjük, muffinformákat kibéleljük, gondosan megtisztogatott, ragyogó fehérre, vékonyra leszelt, gyalulás után, taposás fárasztóbb, magyarokban Vörösmarty, megrázó költemény, érzést váltja, költő valójában, magyarság eltűnését, veszély rémével, hűségre akar, nemzet Erdélyben, ólak mellett, szekrény tetején, finom hurka, sülő tepertő, birsalmát várva, birsalma alkjában, gyümölcs C-vi-, újraforrástól számítva, cukor kétharmadát, cukor barnulni, csírák hamarabb, tárolóba kerülhet, naspolyát viszont, kiásott gödrökbe, húst fűszerezem, birsalmákat feldarabolom, szőlőt leszemezgetem, beáztatott cserépedénybe, forró augusztusi, mezei munkát, alkonyat huvösében, teendoi után, szobájában üldögélt, üres utcát, almákat megmosom, fűszerkivonathoz,
© 2013 TVN.HU Kft.