|
|
|
Sziasztok, először is elnézést, hogy este nem értem ide..mivel a rendelésre potyára mentem, mérgemben, na meg volt segítségem, párommal nekiálltam egy szatyor birsalmát eltenni kompótnak..
későn végeztem, fáradt is voltam, meg páromnak is kellett a gép.
most is reggeltől délig uton voltam, igy a jó reggelt helyett kellemes délutánt kivánok mindenkinek... |
|
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tetejére teszünk díszítésnek. Szintén tálalás előtt locsoljuk meg a húst narancsvízzel és szórjuk meg vaníliás cukorral. Kenyeret vagy rizst szervírozhatunk hozzá.
Bárányhússal töltött birsalma (Irán)
6 közepes nagyságú birs, 12 ek. darált bárányhús, 3 ek. főtt, passzírozott zöldborsó, 3 ek. reszelt hagyma, só, bors, 2 ek. olaj, 1 ek. méz, 2 ek. vaj, víz.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... bazsalikomlevél
Az eper felét simára turmixoljuk a bazsalikommal. A maradék epret negyedekbe vágjuk, s arra öntjük a bazsalikomos mártást. Tálalás előtt behűtjük.
Birsalmasajt
Hozzávalók:
birsalma
cukor
A hámozatlan, felszeletelt birsalmát kevés vízben megfőzzük, majd átpasszírozzuk. Lassan főzzük tovább, először cukor nélkü... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... leöntve.
BIRS
A Közel-Kelet ősi kultúrnövénye. A Bibliában valószínűleg nem szerepel, de a tudósok vitatkoznak azon, hogy mindig almát kell-e érteni, ill. fordítani, ahol az előfordul.
Sulamit birsalma desszertje
4 érett birsalma, 4 ek. méz, 1 tk. ánizs, kevés vaj.
Töröljük át alaposan a birseket, tegyünk mindegyikre mézet, szórjuk be ánizzsal. Tegy... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízesítjük.
Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, majd habosra keverjük. Jéghidegen kínáljuk, a poharak szélét
narancskarikákkal díszítjük.
Birsturmix
Hozzávalók:
80 dkg birsalma, 20 dkg narancs, 15 dkg porcukor, 1 dl cseresznyepálinka, 1 liter tej.
A megtisztított birsalmát szeletekre vágjuk, a narancsot gerezdekre szedjük, majd 1 dl tejjel
tu... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízesítjük.
Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, majd habosra keverjük. Jéghidegen kínáljuk, a poharak szélét
narancskarikákkal díszítjük.
Birsturmix
Hozzávalók:
80 dkg birsalma, 20 dkg narancs, 15 dkg porcukor, 1 dl cseresznyepálinka, 1 liter tej.
A megtisztított birsalmát szeletekre vágjuk, a narancsot gerezdekre szedjük, majd 1 dl tejjel
tu... |
|
|
|
|
|
|
|
TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül (utoljára módosítva: 2003.03.24, 14:58) (forrás: Jefferson Alexander's scan; Sliders Sci-Fi Olvasóterem, zor.org/olvasoterem) (DOC verzió: MS Word 2000; betűtípus: Palatino Linotype)
A szerző első kiadáshoz írt előszava Mivel semmi sem hat olyan meggyőzően, mint a személyes tapasztalat, bizonyára érdekelni fogja ennek a ki... |
|
|
|
|
|
|
|
... paradicsomot sózzuk, borsozzuk, és a tálat befedjük. A sütőben 25 percig sütjük, majd a tetejét levéve, pirítjuk még 5 percig. Ecetes salátával kínáljuk.
Csülkös kelkáposzta birsalmával
Hozzávalók: 2 db füstölt csülök, 300g kelkáposzta, 100g sajt, 2dl tejföl, 100g birsalma, 30g liszt, 5 g őrölt köménymag, 3 g törött bors, 20 g só, 0,5 dl olaj
Az előkészí... |
|
|
|
|
|
|
|
... saját levében párolva, például spenót, káposzta, kelvirág, karfiol, sárgarépa, fehérrépa. (Burgonyát ne együnk!) Vacsora után fogyaszthatunk diót vagy édes gyümölcsöt, mint például almát, birsalmát, szőlőt és hasonlókat.
Kenyeret vagy más effélét nem szabad enni, mert akkor az egész diéta elveszíti az értékét.
Tíz vagy tizennégy nap után elkezdhet... |
|
|
|
|
|
|
|
... sertésborda 51
Csíkszeredai flekken 51
Csongrádi apróhús 51
Csongrádi lepény 52
Csongrádi ostorrétes 52
Csongrádi tepsis csirke 52
Csongrádi töltött pulykamell birsalmás párolt káposztával 52
Csopaki almáspite 52
Csopaki pincepörkölt 53
Csopaki tokány 53
Csurgói sertésszelet 53
Dalmát fazék 53
Dalmát paprika 53
Dalmá... |
|
|
|
|
|
|
|
... fogás, hogy ne legyenek azonos jellegű húsok a különböző fogásokban. Nagyon szeretek kissé elfelejtett gyümölcsöket, zöldségeket, hozzávalókat használni, így került az ez évi összeállításba birsalma és fenyőméz. A tervezést már februárban elkezdjük, április végére pedig véglegesül a menü, a hozzávalókat két-három héttel a bál előtt rendelem meg. Körülbelül 15 szakács és ugyanannyi... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartalmaz.
Szaggatott csuka savanyú káposztával
Hozzávalók:
1,5 kg csuka
40 dkg savanyú káposzta
4 db vöröshagyma
1 dl tökmag- vagy napraforgóalaj
1 db birsalma
késhegynyi őrölt bors
10 dkg vaj
4 dl tejföl
15 dkg zsemlemorzsa
só.
Elkészítés:
A meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... must, amely készítésénél forralással tartósították a mustot megakadályozva az erjedését. Ritka, keleti eredetű édesség volt a mustméz vagy más néven pekmez. Ez úgy készült, hogy mustba birsalmát vagy sütőtököt szeleteltek, és addig főzték, amíg mézsűrűségű nem lett.
A XX. század első felében még fontos szerepe volt a háztartásokban a borecetnek, amit törkölyre öntött gyenge b... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldségekről a betegség az egészségesekre is könnyen átterjedhet. Ezért a tárolt terményeket időnként át kell válogatni.
Hogyan tároljuk terményeinket?
- Az almát, körtét, birsalmát a legjobb 1-4 °C hőmérsékleten és 90% relatív páratartalmú térben tartani.
- A diónak, mandulának, mogyorónak és gesztenyének hűvös, száraz kamra a legalkalmasabb. Ezek... |
|
|
|
|
|
|
|
... völgy.
Hófehér takaró
a hegyi kunyhó fölött.
Itt az Advent,
az illatos Advent!
Nézzétek, ég a harmadik gyertya!
Pattogó tűz
bevilágítja a házat.
Alma, birsalma,
sütemények halma!
Itt az Advent,
a szent Advent!
Nézzétek, ég a negyedik gyertya!
Eljövendő Jézuska
mennybe vezet minket.
Szent orgonas... |
|
|
|
|
|
|
|
... saját levében párolva, például spenót, káposzta, kelvirág, karfiol, sárgarépa, fehérrépa. (Burgonyát ne együnk!) Vacsora után fogyaszthatunk diót vagy édes gyümölcsöt, mint például almát, birsalmát, szőlőt és hasonlókat. Kenyeret vagy más effélét nem szabad enni, mert akkor az egész diéta elveszíti az értékét. Tíz vagy tizennégy nap után elkezdhetjük a táplálóbb étkezést: Reggelir... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kis fej vöröskáposzta
1 db birsalma
6 szelet malacborda bőrrel
4 dkg liszt
8 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
1 evőkanál ecet
1 db sülthússzaftkocka
Elkészítés:
A vöröskáposztát ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
#772
2009. december 16. 17:44
Válaszolj!
- - [-]
BIRS SZALONCUKOR
5 db jonatán alma
5 db birsalma
60 dkg én csak 40-et tettem kr.cukor
2 tábla tortabevonó.
A kétféle almát meghámozzuk, 4-edekbe vágjuk, magházát kiszedjük. A gyümölcsöket külön-külön megfőzzük, annyi ... |
|
|
|
|
|