|
|
|
... tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a zöldborsót, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.
2. A főzési idő felének elteltével kiveszünk a levesből 2 evőkanálnyi zöldbors... |
|
|
|
|
|
|
|
... felaprózzuk, a retekszemeket apróra felkockázzuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a zöldborsót, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.
3. A főzési idő felének elteltével kiveszünk a levesből 2 evőkanálnyi zöldbor... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
70 dk finomliszt
3 dk élesztő
kb.3 deci víz
2 -2,5 dk só
Lehetőleg a tűzhely közelében, meleg helyen dolgozzunk! Az élesztőt belemorzsoljuk 0,5 deci langyos vízbe, és hozzáadunk 1 evőkanál lisztet.Meleg helyen langyos lábassal letakarva 15-20 percig kelesztjük a kovászt,míg fel nem fut.Az átszitált langyos lisztet tálba öntjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... kg liszt
pici só
2 dkg élesztő
pici cukor
1/2 dl (lehetőleg) olivaolaj
2 dl langyos víz
Elkészítés:
A langyos vízbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet megsózzuk, hozzáöntjük az olajat, majd a felfutott élesztőt.
Összedolgozzuk. (kb 1 1/2 perc), majd hagyjuk kelni. (minimum1/2 óra)Tetszés szerinti formára nyújt... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... zsír vagy margarin
3 egész tojás
2 és fél - 3 dl méz
+ ha díszítjük: egy tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor
A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét ... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük, és az olvasztott vajon, közepes lángon, kevergetve pároljuk. Enyhén megsózzuk, 1 liter vízzel felöntjük, majd a leveskockát belemorzsoljuk.
2. Amint fölforrt, levesszük a tűzről, és a borral ízesítjük. Közben a zsemlét kis kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, és 4 tányéron elosztjuk, akárcsak a lereszelt sajtot, s v... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágjuk.
2. A szalonnát mérsékelt tűzön zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, üvegesre fonnyasztjuk. Rádobjuk a sárgarépát, aláöntjük a bort és 8 dl vizet, belemorzsoljuk a leveskockát, majd fedő alatt, szelíd forralással puhára főzzük.
3. A levest botmixerrel finom krémmé turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, végül ízlés szerint sóz... |
|
|
|
|
|
|
|
... hámozatlanul hűvös helyen, hűtőszekrényben több napig eláll.) A liszteket érdemes egy tálban alaposan összevegyíteni a főtt krum... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő 50 g cukor, 5 tojássárgája, 60 g olvasztott vaj, olaj a sütéshez, porcukor, és lekvár.
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és m... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütéshez,
porcukor a szóráshoz,
lekvár a kínáláshoz(vagy csokoládé puding a töltéshez)
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet... |
|
|
|
|
|
|
|
... csemegekukorica-konzerv, 15 dkg sajt.
1. A rizst megmossuk, egy evőkanál felhevített olajban átforrósítjuk, majd a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felengedjük. Belemorzsoljuk az erőleveskockát, kissé megsózzuk, felforraljuk, utána tartaléklángon, fedő alatt puhára pároljuk.
2. Közben a maradék olajban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát.... |
|
|
|
|
|
|
|
... tetejére
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, burgonya nyomón átnyomjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kikeverjük a margarinnal, a tejföllel, a tojással. Az élesztőt belemorzsoljuk, legvégül pedig összegyúrjuk a lisztel. Fél órát pihentetjük a tésztát.
Kinyújtjuk, megkenjük tojással, megszorjuk reszelt sajtal, szagatjuk, és közepesen meleg sütőben piro... |
|
|
|
|
|
|
|
... tetejére
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, burgonya nyomón átnyomjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kikeverjük a margarinnal, a tejföllel, a tojással. Az élesztőt belemorzsoljuk, legvégül pedig összegyúrjuk a lisztel. Fél órát pihentetjük a tésztát.
Kinyújtjuk, megkenjük tojással, megszorjuk reszelt sajtal, szagatjuk, és közepesen meleg sütőben pirosra süt... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg élesztő
3 dkg olvasztott vaj
kevés só
olaj a sütéshez
4 evőkanál baracklekvár
porcukor a szóráshoz
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukrot, majd a keveréket 15 percet pihentetjük.
A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, a vajat, a tojássárgáját, és egy csi... |
|
|
|
|
|
|
|
... oliva olajat egy mélyebb serpenyőbe tesszük, majd a reszelt fokhagymát belehelyezzük.
Kb. 1,5-2 percig lassú tűzön sütjük, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. A két db paprikát belemorzsoljuk, és a tűzről levesszük. A spagettit megfőzzük /al dante/. A kész spagettit összekeverjük az olajos fokhagymával, majd a friss petrezselyemmel. Ízlés szerint parmezán sajttal tálaljuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... idő: 2 X 13-15 perc
Kelesztési idő: 70 perc
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, és krumplinyomón áttörjük.
A langyos tejbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A 25 dkg margarint (a maradék 5 dkg a lekenéshez kell) a krumplival még langyosan habosra keverjük, hozzátesszük a megkelt élesztőt, a lisztet, a tojásokat és a sót. Jól összeg... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej
2 dkg élesztő
3 dkg olvasztott vaj
kevés só
olaj a sütéshez
4 evőkanál baracklekvár
porcukor a szóráshoz
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukrot, majd a keveréket 15 percet pihentetjük.
A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, a vajat, a tojássárgáját, és egy c... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemléket meghámozzuk és beáztatjuk a tejbe. A gombát nagyon apróra vágjuk, és kevés vajon megpirítjuk. Habosra verjük a tojásokat, hozzáadjuk a gombát, a tejszínt, a tömlős sajtot, belemorzsoljuk a jól kinyomkodott zsemlét, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben, lassú tűzön addig kevergetjük, míg formázható töltelékké áll össze. A palacsinták közepére egy-egy halom tölteléket t... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1,25 dl tejszín, 5 dkg méz, 5 dkg vaj (margarin), 15 dkg cukor, 15 dkg mandulaforgács, 20 dkg étcsokoládé.
Előkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, pici sóval. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a por- és a vaníliás cukrot, a tojást. Cipóvá összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben fél órán át pihentetjük.
1. A tejszínt, a mézet, a vajat és a cuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1,25 dl tejszín, 5 dkg méz, 5 dkg vaj (margarin), 15 dkg cukor, 15 dkg mandulaforgács, 20 dkg étcsokoládé.
Előkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, pici sóval. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a por- és a vaníliás cukrot, a tojást. Cipóvá összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben fél órán át pihentetjük.
1. A tejszínt, a mézet, a vajat és a cuk... |
|
|
|
|
|