|
|
|
Mivel Hollandiában és Belgiumban is nagyon szeretik a virágokat, a kertművelést elég magas fokon űzik és szívesen vásárolnak virágokat, és ültetik ki a kertbe. A kertészetre és a hagymás növények bemutatására létrehoztak egy nagy virágoskertet Hollandiában, a fent nevezett Keukenhofban. A kert egy évben 3x van nyitva, a leghosszabb időszak kb. 1 hónap, április-május hónapokkban, am... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Szaggatott mézes
3 fél liter liszt 1 kévés kanál szódabikarbóna 2 ½ dl olvasztott méz diónyi vaj, fahéj szegfűszeg 2 tojás és tej az össze állításhoz, nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük.
Mézes tészta öntve
5 tojássárgája 25 dkg cukor 5 dkg vaj 1 kanál kakaó egy kis fahéj szegfűszeg 7 kanál olvasztott méz ezt kikavarjuk habosra. A fehér... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 dl margarin vagy vaj,
2 dl méz,
2 db tojás,
3 dl finomliszt,
1/2 teáskanál szódabikarbóna,
1/2 teáskanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
1/2 teáskanál őrölt fahéj,
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
3 dl finomra metélt hámozott alma,
2 dl finomra aprított, kimagozott datolya,
1 dl mazs... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4 dkg mazsola
3 evőkanál almabor
3 evőkanál méz
1,5 kg alma
15 dkg vaj
fél kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál sárgabaracklekvár
4 briós
1 dkg mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A mazsolát fél órára a borba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, és szeletekre vágjuk. A mé... |
|
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 vaniliarúd
15 dkg porcukor
4 alma
30 dkg vajas tészta
2 tojás
3 tasak vaníliáscukor
10 dkg őrölt mandula
1 dl tejszín
8 szilva (aszalt, kimagozott)
ELKÉSZÍTÉS
A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és 1 liter vízben 10 dkg porcukorral felforraljuk. A meghámozott, kimagozott a... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
5 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj
12,5 dkg zsemlemorzsa
3 evőkanál barna cukor
50 dkg almakompót
7,5 dkg vaj
A tetejére
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
3 evőkanál málnadzsem
ELKÉSZÍTÉS
A csokoládét lereszeljük. A vajat felolvasztjuk, majd a zsemlemorzsával és a cukorral kev... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 csomag leveles tészta
50 dkg rebarbarakompót
fél kávéskanál őrölt fahéj
csipetnyi szerecsendió (reszelt)
csipetnyi gyömbér (reszelt)
csipetnyi szegfűszeg
csipetnyi bors
2 piros színű alma
4 evőkanál sárgabaracklekvár
a forma kikenéséhez vaj
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát kerek la... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2,5-2,5 dkg mazsola és darált dió
5 cl rum
5 szelet kenyér
2,5 liter tej
5 golden alma
4 tojás
só
1 citrom (reszelt héja)
5 dkg liszt
10 dkg cukor
a forma kikenéséhez vaj
ELKÉSZÍTÉS
A mazsolát 20 percre a rumba áztatjuk. A kenyérszeletek héját levágjuk, a belsejüket ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
80 dkg szilva
15 dkg cukor
5 cl szilvapálinka
40 dkg alma
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál őrölt mogyoró
A tésztához
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárgája
a forma kikenéhez vaj
liszt
ELKÉSZÍTÉS
A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. Húsukat 5 dkg cuk... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
A piskótához:
7 db tojás,
7 evőkanál liszt,
7 evőkanál porcukor,
1 evőkanál kakaópor,
1 evőkanál rum,
1 kg savanykás alma.
Krémhez:
20 dkg rama margarin,
20 dkg porcukor,
2 és fél dl tej,
1 csomag vaníliás puding.
Mázhoz:
1 tábla Katica tej- vagy étcsokoládé tortabe... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
2 dl olvasztott főzőmargarin,
2 dl méz,
2 dl enyhén összehabart tojás,
1 teáskanál vanília,
4 dl finomliszt,
1 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1/2 teáskanál só,
2 dl joghurt,
4 dl apró kockákra vágott alma.
Keverjük össze a margarint, a mézet, a tojásokat és a vaníliát. Sz... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 evőkanál zsír,
2 egész tojás,
40 dkg cukor,
40 dkg reszelt alma,
10 dkg darált dió,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
40 dkg liszt.
A zsírt a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük az almát, a diót, a vaníliás cukrot és a sütőporral elkevert lisztet. Zsírozott, li... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Almatöltelék:
3 valamilyen fajta alma (én egy fajtából csináltam)
1/3 csésze cukor (én bögrével mértem és elegendő lett a tészta)
1/4 csésze liszt
1/4 teáskanál őrölt fahéj
Az almákat hámozd meg, magozd ki és vékonyan szeleteld fel. Egy tálban keverd össze a cukrot, lisztet és fahéjat. Az almát tedd egy nagyobb tálba és öntsd rá a lis... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1/2 kg lisztet,
1 csomag sütőport,
kevés sót és
20 deka cukrot egy
egész tojással,
15 deka zsírral és
2 deci tejföllel összegyúrunk.
A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk. Az almatöltelékhez 1/2 csomag vanilincukrot, mazsolát és törött fahéjat is tegyünk.
A tészta másik felével az almát betakarjuk s tojás... |
|
|
|
|
|
|
|
...
50 deka lisztet
15 deka zsírral,
1 csomag sütőporral,
14 deka cukorral,
3 tojás sárgájával és
1 evőkanál tejföllel
összegyúrunk és egyenletesre nyújtva, a tészta nagyobbik felét nagyobb tepsi aljára helyezzük, széleit ujjunkkal lenyomkodjuk. 1 kg édes almát káposztagyalun összevágunk, két marokkal gyengén kinyomkodjuk, majd 12 deka po... |
|
|
|
|
|
|
|
... kristálycukor, 2 tojássárgája, 2-3 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, 21 g színtelen zselatin, negyed liter almalé, negyed liter almabor, egy csokor citromfű, 5 dl tejszín, a díszítéshez párolt almaszeletek, citromfű és natúr (nem sózott) pisztácia, sütőpapír, porcukor.
1. A tojásokat szétválasztjuk. Robotgép segítségével a fehérjéket 1 evőkanál hideg vízzel kemény habbá... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
80 dkg alma
25 dkg vajas tészta (mirelit)
2 tojás
2 dl tejszín
8 evőkanál barna cukor
2 evőkanál őrölt fahéj
szerecsendió (reszelt)
8 diógerezd
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat a tejszínnel, 2 evőkanál cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a durvára vágott dióval habosra keverjük. Az almákat ... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás krémsajt
Hozzávalók:
20 dkg krémsajt
2-3 evőkanál kefír
10 dkg reszelt alma
2 kávéskanál búzacsíra
Az anyagokat kimérjük és kanállal jól összekeverjük vagy
összeturmixoljuk. Kiválóan kenhető és ízletes.
Kenhetjük a gyermek kenyerére, zsömléjére, esetleg
kiflijére... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 croissant (töltelék nélküli, natúr), 1 db alma, 1 ek. narancslikőr, 1 tojás, vaj, citromlé, 1 ek. zsemlemorzsa.
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, durvára reszeljük. Kevés vajat hevítünk, megpároljuk benne az almareszeléket. Hozzáadjuk a narancslikőrt, kevés citromlét, majd a felvert tojást és megsütjük. Borssal ízesítjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... vékonyra szeleteljük. A leveles tésztát 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és négy egyforma korongot vágunk ki belőle. A korongokat tepsibe tesszük.
Fél centit szabadon hagyva a tésztákon az almaszeleteket körberakjuk, meghintjük cukorral, majd a következő réteg almát egy kisebb átmérőjű körbe rakjuk, míg a tetején össze nem érnek a szeletek, mintegy piramist formázva.
... |
|
|
|
|
|