Belépés
10 tévhit az éléskamrából
... le, végül pedig felbomlik a gyomorban. Ráadásul az enyhén hashajtó hatású szorbittartalma miatt segíti az emésztést is.

Másnaposság ellen legjobb a ráadás

Az alkoholtartalmú italok csak felerősítik a másnaposság tüneteit, mert egy újabb pohár legurításával a szervezetnek még hosszabb ideig tart lebontani az előző napi menynyiséget. A ráivás negatív következmé...
Bor (száraz vagy édes)
A borkészítés során a kipréselt szőlő leve erjedni kezd, amely során a benne lévő cukor alkohollá alakul. Ahogy csökken a lé cukortartalma, úgy nő az alkoholtartalma. Amikor már nem, vagy csak minimális cukor maradt benne, a bort száraznak nevezzük. Attól függően mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.

A hazai szabályoz...
Bor (száraz vagy édes)
A borkészítés során a kipréselt szőlő leve erjedni kezd, amely során a benne lévő cukor alkohollá alakul. Ahogy csökken a lé cukortartalma, úgy nő az alkoholtartalma. Amikor már nem, vagy csak minimális cukor maradt benne, a bort száraznak nevezzük. Attól függően mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.

A hazai szabályoz...
Befőzés már az ókorban is
... véleményen volt, de úgy látszik, ő nem tartotta fontosnak, hogy a gyümölcsöt eredeti zamatával tálalják. Columella ezzel szemben az aszúborra esküszik. Az aszúbor jó édes, és kellő alkoholtartalmú, a gyümölcs így megőrzi ízét, s amellett megízesíti a bort is. Főleg körte és a szilva tárolására ajánlja. A recept: a gyümölcsöt röviddel érés előtt szedjük le, és tegyük égetett agyage...
Tudtam én, hogy nem árthat:)))
... volt sört inni, mint folyóvizet, mert a sörfőzéshez a vizet felforralták.

A sör tökéletes táplálék: vizet, szénhidrátot, fehérjét is tartalmaz (1. táblázat). Enyhe alkoholtartalma javítja a vérkeringést, s a mértékletes sörivóknál kisebb a szívbetegségek kockázata, mint a sör rabjainál és az absztinenseknél.

1. táblázat. Italok összehasonlítása. Az adato...
AMIT ESZEL, ABBÓL LESZEL 5
... holott a pocaklakó mindössze napi 300 kalóriával több energiát igényel. Az alábbi élelmiszerek és italok fogyasztását azonban ajánlott ilyenkor minimálisra csökkenti. Koffein- és alkoholtartalmú italok, fetasajt, kecskesajt (a liszteriózis nevű, szennyezett lágy sajt által okozott fertőző betegség miatt) makréla, és más tengeri halak, a bennük felhalmozódott nehézfémek miatt....
Tíz tanács kisállattartóknak
... célszerű betartani:

1. Ne adjunk halat kedvenceinknek, mert a szálkái könnyen megakadhatnak a torokban, esetleg belefúródhatnak a belekbe.

2. Ne itassunk velük alkoholtartalmú italokat, még ha egyesek számára mókás is, ahogy a leitatott állat mámorában dülöngél.

3. Ha szilveszterkor állatunk fél a petárdák okozta robajoktól, adjunk neki nyugtatót, ...
étlap szótár
... zsiradéktól, hártyáktól, nyesedékektől
fingerfood = kézzel ehető, egy harapásra bekapható (falatnyi) étel, melyet rendszerint valamilyen mártogatóval kínálnak
flambírozva = magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valami...
Sörfajták II.
... ízüket bőséges komlótartalmuknak köszönhetik. Fontos jellemzője még a tartós habkorona, illatos, ...
Sörfajták - apátsági sör
... hogy ma már általában nem a szerzetesek főzik a sört, csupán a nevet, és a receptet adják. Az apátsági sörök fontos jellemzője, hogy nem mennek át szűrési procedúrán. Erős, magas alkoholtartalmú téglavörös-mahagóni színű, különleges gyümölcsös aromával bíró sörök, amelyek alkoholtartalma 5-10%. Különleges ízvilágukat a minőségi komlón és árpán kívül az ízesítők adják, a gyümölcs a...
Étlapszótár 2
... zsiradéktól, hártyáktól, nyesedékektől
fingerfood = kézzel ehető, egy harapásra bekapható (falatnyi) étel, melyet rendszerint valamilyen mártogatóval kínálnak
flambírozva = magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valam...
Étlapszótár
... zsiradéktól, hártyáktól, nyesedékektől
fingerfood = kézzel ehető, egy harapásra bekapható (falatnyi) étel, melyet rendszerint valamilyen mártogatóval kínálnak
flambírozva = magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valam...
Melyik zö...
...-Melyik zöldségnek a legnagyobb az alkoholtartalma?
-A falra hányt borsónak! ...
Ősmagyarok földművelése
... király Chamegnéből és Burgundiából vörös szőlőfajtákat hozatott. Uralkodása alatt került be a Kadarka. A középkori európai források kétféle magyar borról emlékeznek meg: egy magasabb alkoholtartalmú vinum frannicumról és egy gyengébb minőségű vinum hunnicumról. Csoma Zsigmond úgy véli, hogy a magas művelésmódot igénylő szőlőfajták (Szilváni, Leányka, Nagyfügér, Kolontár és Csókasz...
Étlapszótár 2
... zsiradéktól, hártyáktól, nyesedékektől
fingerfood = kézzel ehető, egy harapásra bekapható (falatnyi) étel, melyet rendszerint valamilyen mártogatóval kínálnak
flambírozva = magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valam...
Fölös' bűntudat, - csokievés
... fenolok megakadályozzák, hogy a kis sűrűségű lipoproteinek "rossz", érszűkületet okozó zsírokká oxidálódjanak. Más feltevések abból indulnak ki, hogy a vörösbor alkoholtartalma hat a vérben levő zsírokra.

S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", talán nem jár messze az igazságtól. A csokoládé ugyanis fenil-etil-amint tartalmaz. Ez ...
Fölös' bűntudat, - csokievés
... fenolok megakadályozzák, hogy a kis sűrűségű lipoproteinek "rossz", érszűkületet okozó zsírokká oxidálódjanak. Más feltevések abból indulnak ki, hogy a vörösbor alkoholtartalma hat a vérben levő zsírokra.

S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", talán nem jár messze az igazságtól. A csokoládé ugyanis fenil-etil-amint tartalmaz. Ez ...
Fölös' bűntudat, - csokievés
... fenolok megakadályozzák, hogy a kis sűrűségű lipoproteinek "rossz", érszűkületet okozó zsírokká oxidálódjanak. Más feltevések abból indulnak ki, hogy a vörösbor alkoholtartalma hat a vérben levő zsírokra.

S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", talán nem jár messze az igazságtól. A csokoládé ugyanis fenil-etil-amint tartalmaz. Ez ...
Az ősmagyarok konyhája
... itala természetesen a tiszta víz volt, kedvelt italai közé tartozott a bor, amely elkészítési módjának technológiáját még Belső-Ázsiából hozták magával. A zsírosabb ételekhez 1-2%-os alkoholtartalmú erjesztett ló- (kumiszt) vagy birkatejet ittak, kedvelt italuk volt a kölesből - esetleg a búzából - készült sör, a "boza". Ez utóbbi ősi ismeretéről többek között a "komló" és a "sör"...
Borkínáló
... alkoholtartalom közlése előírás. Minőségtől függően a borok általában 11-13% alkoholt tartalmaznak. A magyar könnyebb borok ennek az értéknek jóval alatta vannak. A testesebb borok alkoholtartalma felmehet 17%-ig. Szigorúan tilos a borhoz alkoholt tölteni. Kivételek a likőrök (pl. sherry).

Hízlal?

A bor kalóriaértéke cukor- és alkoholtartalmától függ. A szá...
1 2 3 .....20 21 ...30 31 ..39 40 41 
Címkék: AMIT ESZEL, ABBÓL LESZEL, Sörfajták II, Csoma Zsigmond, ősmagyarok konyhája, enyhén hashajtó, alkoholtartalmú italok, másnaposság tüneteit, újabb pohár, előző napi, ráivás negatív, borkészítés során, kipréselt szőlő, benne lévő, bort száraznak, hazai szabályoz, gyümölcsöt eredeti, aszúborra esküszik, szilva tárolására, gyümölcsöt röviddel, vizet felforralták, mértékletes sörivóknál, szívbetegségek kockázata, pocaklakó mindössze, alábbi élelmiszerek, liszteriózis nevű, bennük felhalmozódott, szálkái könnyen, leitatott állat, petárdák okozta, harapásra bekapható, tartós habkorona, szerzetesek főzik, receptet adják, apátsági sörök, minőségi komlón, ízesítők adják, középkori európai, magasabb alkoholtartalmú, gyengébb minőségű, magas művelésmódot, vörösbor alkoholtartalma, vérben lev&otilde, csokoládé ugyanis, zsírosabb ételekhez, borok általában, magyar könnyebb, értéknek jóval, testesebb borok, borhoz alkoholt, összehasonlítása, alkoholtartalma, alkoholtartalmú, szorbittartalma, belefúródhatnak,
© 2013 TVN.HU Kft.