|
|
|
Tudják, honnan ered az ádámcsutka megnevezés? Állítólag Ádám ősapánk, lelkiismeret-furdalásában vagy kapkodásában, félrenyelte az utolsó darabot ama tiltott gyümölcsből.
Ez a falat díszeleg azóta is minden fájdalomban született, kenyerét vérrel-verejtékkel kereső férfi gigáján, örök emlékeztetőül, hogy milyen következményekkel járhat a helytelen táplálkozás. Jó kis mese, ugye?... |
|
|
|
|
|
|
|
... almát turmixban pépessé keverjük. Hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, majd a kefirrel és a tejjel habosra keverjük. Hűtve fogyasztjuk.
Birsturmix
Hozzávalók:
80 dkg birsalma
20 dkg narancs
15 dkg porcukor
1 dl cseresznyepálinka
1 l tej
Elkészítés:
A megtisztított birsalmát szeletekre vágjuk, a narancsot gerezdekre szedjük, majd 1 ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... leöntve.
BIRS
A Közel-Kelet ősi kultúrnövénye. A Bibliában valószínűleg nem szerepel, de a tudósok vitatkoznak azon, hogy mindig almát kell-e érteni, ill. fordítani, ahol az előfordul.
Sulamit birsalma desszertje
4 érett birsalma, 4 ek. méz, 1 tk. ánizs, kevés vaj.
Töröljük át alaposan a birseket, tegyünk mindegyikre mézet, szórjuk be ánizzsal. Tegy... |
|
|
|
|
|
|
|
... fedő nélkül zsírjára sütjük, és tejszínnel meglocsolva, jól átforgatjuk. Sós vízben főtt cérnametélt a hozzáillő köret.
Birsalmás ragu
50 perc
Nehézség: 1
1 nagy birsalma (vagy birskörte), 50 dkg lapocka, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, cukor, 2 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, só.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmasajt, birs lekvár
Hozzávalók:
3kg birsalma
2,5 kg cukor
Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően - amíg a hús könnyen leválik a magházról. Kihűtjük, a birsalmák húsát a hé... |
|
|
|
|
|
|
|
Szép érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük.
Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és 1 kiló anyagra 80 dkg cukrot számítunk. Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk. Hozzáöntjük a cukro... |
|
|
|
|
|
|
|
Szép érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük.
Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és 1 kiló anyagra 80 dkg cukrot számítunk. Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk. Hozzáöntjük a cukro... |
|
|
|
|
|
|
|
... forgolódok,
semerre sem találom nyughelyem,
süket füleim zúgnak, sustorognak,
s a régi dolgok játszanak velem.
E fonnyadt test valaha hófehér volt,
s mellem, akár a birsalma: kemény,
ó, Istenem, bárcsak aludni tudnék,
öreg csontom sajog csak a fekhelyén.
Szájam fogatlan, száraz és besüppedt,
akár egy rég beomlott sírhalom.
Va... |
|
|
|
|
|
|
|
... család. Szükség lesz még: egy negyedkilós gesztenyemassza, 5 tojás, 3 zsemle, tej, só, bors, 40 dkg szalonna, olaj, hagyma (5 fej), fokhagyma, egy kiló sárgarépa, vaj, egy kiló alma, 4 birsalma, rozmaring, olívaolaj, 3 kg krumpli, negyedkiló rizs, fahéj.
Elkészítés: A megmosott pulykát besózzuk, borsozzuk, majd óvatosan felfejtjük a bőrét, és alápárnázzuk a szalonnacsík... |
|
|
|
|
|
|
|
Származása
Az alma eredetét illetően a szakemberek a mai napig sötétben tapogatóznak; annyi bizonyos, hogy az eurázsiai térségből származik, ahol még ma is számos vadalmafajta előfordul. Örök idők óta fogyasztja az emberiség, s a termesztését is korán elkezdték.
Napjainkban az alma földrajzilag a legelterjedtebb, a banánnal és a citrusgyümölcsökkel együtt pedig a l... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1. Külső tulajdonságaimhoz tartozik, hogy erős vagyok ( osztálytársam a magáról írt fogalmazásban) By Sk8ergirl: )
2. Kidobok az ablakon egy krétát és egyóra múlva vissza fog repülni a keszembe, miután megkerülte a Földet. (fizikatanár)
3. Éhes magyartanár: Összefolyik a nyálamban a szám.
4. ..öngyilkoságot követett el. Majd 1év múlva kiadta újabb regényét/ m... |
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmasajt, birs lekvár
Hozzávalók:
3kg birsalma
2,5 kg cukor
Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően - amíg a hús könnyen leválik a magházról. Kihűtjük, a birsalmák húsát a hé... |
|
|
|
|
|
|
|
... feltétlenül igényli az édességet, inkább Ő maga is a mély ízélményt keresi.
Vásárlás:
Hús, hal: kagyló, osztriga, homár
Gyümölcs: grépfút, görögdinnye, birsalma, naspolya
Zöldség: répa, hagyma, paprika, tök, retek, paraj, karfiol
Fűszerek: bazsalikom, koriander, kardamom, citromfű, vanília
Nyilas
(november 23 - decem... |
|
|
|
|
|
|
|
Kos
(március 21. - április 20.)
Jellemzője az extravagancia. Ha Kos a házigazda, akkor a meleg ételeket nagy tálcákon és tányérokon szolgája fel. Elvárja a hangos dicséreteket és tapsot is. Biztos, hogy valami egész különlegeset fog alkotni, bár megeshet, hogy a nagy sietségben össz... |
|
|
|
|
|
|
|
... forgolódok,
semerre sem találom nyughelyem,
süket füleim zúgnak, sustorognak,
s a régi dolgok játszanak velem.
E fonnyadt test valaha hófehér volt,
s mellem, akár a birsalma: kemény,
ó, Istenem, bárcsak aludni tudnék,
öreg csontom sajog csak a fekhelyén.
Szájam fogatlan, száraz és besüppedt,
akár egy rég beomlott sírhalom.
Va... |
|
|
|
|
|
|
|
... kenyérrel tálalom. A sajtba mártogathatjuk a kenyeret, de rá is kenhetjük.
Fűszerezhetjük pirospaprikával, snidlinggel, de egy kis fehérborral pikánssá is tehetjük.
Birsalmasajt
Hozzávalók:
kb 3 kg birsalma és kb 2,5 kg cukor
A birsalmát megmossuk, és beletesszük egy nagy kuktába, amiben alul benne van a távtartó is! 1 pohár v... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízesítjük.
Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, majd habosra keverjük. Jéghidegen kínáljuk, a poharak szélét
narancskarikákkal díszítjük.
Birsturmix
Hozzávalók:
80 dkg birsalma, 20 dkg narancs, 15 dkg porcukor, 1 dl cseresznyepálinka, 1 liter tej.
A megtisztított birsalmát szeletekre vágjuk, a narancsot gerezdekre szedjük, majd 1 dl tejjel
tu... |
|
|
|
|
|
|
|
... forgolódok,
semerre sem találom nyughelyem,
süket füleim zúgnak, sustorognak,
s a régi dolgok játszanak velem.
E fonnyadt test valaha hófehér volt,
s mellem, akár a birsalma: kemény,
ó, Istenem, bárcsak aludni tudnék,
öreg csontom sajog csak a fekhelyén.
Szájam fogatlan, száraz és besüppedt,
akár egy rég beomlott sírhalom.
Va... |
|
|
|
|
|